Започва извличане на падналите и силно наклонени дървета в старозагорското Аязмо

Разписание - градски транспорт >>>>
*
24512636245126363ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Падналите дървета са пълни с корояди и други вредители, които нападат и здравите растения. Затова е належащо да бъдат изнесени от лесопарка, съобщи на място Радостин Танев – зам.-кмет на Община Стара Загора по транспорт, екология, инвестиции и зелен преход. Освен това наклонените дървета са и опасни за гражданите. По тези причини започва поетапното им почистване.

“Нека старозагорци да са наясно, че всяко едно от тези дървета е обследвано и описано от Община Стара Загора, заедно с Държавното горско стопанство. Става дума за 417 паднали и 78 наклонени дървета в 10-метровата зона покрай основните алеи. Здрави дървета няма да бъдат рязани. Много е важно да кажем на гражданите и че в името на собсствената им безопасност трябва да бъдат внимателни, тъй като ще има техника, голяма част от дърветата ще бъдат изкарани на алеите, които ще бъдат почистени в рамките на 7 до 10 дни” – допълни Радостин Танев. Той благодари на фирмите и организациите, които са се отзовали на поканата на Общината да се включат в почистването – “Загора Холдинг” (“Хранинвест”, “Прогрес”, “Наталия” и други), “Медина Мед”, “Пещострой”, Граждански клуб “Липа”, ТЕЦ “Марица-изток 2″.

Почистването на падналите дървета ще започне от източната алея и ще продължи в посока към Генералската чешма. След това ще се премине към западната алея и всички останали части на Аязмото. Акцентът ще е върху това, работата да се свърши без бързане, но качествено. Падналите дървета ще бъдат нарязвани на еднометрови секции с цел по-лесното им изнасяне от хората, които ще се включат. След което ще бъдат товарени и извозвани. Депото за складиране на изнесената дървесина ще бъде от източната страна, до казармите. Тя не е годна за отоплителни цели, но ще бъде оползотворена по идеи на гражданите или ще бъде закупена според клаузите на съществуващата общинска наредба.

Паралелно се прави заснемане и на изсъхналите дървета в лесопарка, като се определя техният вид и възраст, за да може на тяхно място да се засадят други от същия вид и Аязмото да се запази такова, каквото е, уточни Радостин Танев.

Участници в изнесената пресконференция бяха още Славин Янакиев – представител на “Загора Холдинг” и на ГК „Липа“, инж. Иван Чергеланов – директор на Държавно горско стопанство – Стара Загора, Пламен Йорданов – началник на отдел „Екология, озеленяване и гори“ към Община Стара Загора и експерти.

245126364245126365245126362

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн