Игуменът на Бачковския манастир дари на Музея на коня в ТрУ нагайката на ген. Владимир Стойчев

Разписание - градски транспорт >>>>
*
IMG_20240328_115654153_HDRIMG_20240328_125228600_BURST000_COVERВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Величкият епископ Сионий – игумен на Бачковския манастир, гостува на Тракийския университет по покана на ректора проф. Добри Ярков.

Негово преосвещенство дари на Музея на коня нагайка, която е била притежание на генерал Владимир Стойчев, подарена му от Цар Борис III, пазена от него в манастира: „Смятам, че една такава ценност трябва да бъде споделена с повече хора и нейното място е именно тук, в този музей, където се съхраняват тези експонати от Третото българско царство, древности, които са много стари и са свързани с блаженопочившите български царе и техните семейства, те са и нещо много насъщно и навременно представено пред българското общество, тъй като връзката на всички наши велики достояния на миналото е жива и осезаема и представяйки артефакти от славното минало, ние даваме нов духовен заряд и пример за подражание у младите българи. Именно тук, където се обучават 10 хиляди студенти, е важно да виждат тези древности и да ги свързват с миналото, но и да ги представят в бъдещето. Миналото е достойно и славно, но бъдещето предстои и наш дълг е не само да пазим миналото, но да градим такова бъдеще, което да прославя още повече България“ – каза епископ Сионий.

Уредникът на Музея на коня Стойко Стойков сподели, че ген. Владимир Стойчев има една от основните заслуги днес да имаме Музей на коня – той е един от основните двигатели на инициативата всички артефакти да бъдат съхранени и подредени в музейна експозиция през 1971 г. в София, която по-късно намира дом в Тракийски университет – Стара Загора.

Велички епископ Сионий посети също и центъра за аквапоника, както и демонстрационната ферма за зайцевъдство и дивечовъдство, в чието многообразие от различни видове животни има и невероятно красив паун, отново дарен от Негово преосвещенство на университета.

Очарован от обстановката и от всичко ново, с което се запозна в Тракийския университет, дядо Сионий благослови цялата академична общност: „Респект и почит към труда на г-н ректора за всичко, което прави той като ръководител за университета, респективно – за България и Европа. Желая на всички учащи, на това голямо и целокупно семейство, да бъдат здрави, успешни, спокойни, да се уповават на Бог, да развиват своите таланти, да бъдат честити и щастливи в своето служение!“

IMG_20240328_123044108_HDRIMG_20240328_131140256_HDR

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн