Отиде си големият български поет, старозагорецът Таньо Клисуров

Разписание - градски транспорт >>>>
*
Tanio Klisurov 300ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Вечността разтвори небесата и посрещна днес големия старозагорски поет Таньо Клисуров – малко преди 80-тата му годишнина.

Таньо Клисуров изгря като звезда от първа величина на поетичния небосвод в една Южна пролет и си замина половин век по-късно с пукването на поредната южна пролет, вече като всепризнат и обичан от поколения старозагорци поетичен корифей и почетен гражданин на Стара Загора.

“Получил съм за толкова години
горчив урок: дори да имаш слава,
когато във Отвъдното преминеш,
тя много кратко тука продължава”

- съмняваше се Поетът приживе.

Но сигурен съм, че когато погледне от небето към нас, ще види нещо съвсем различно: неговата слава на велик български поет ще остане завинаги. Защо в сърцата си я носят хилядите негови читатели, съпреживели великолепните стихове, с които ни дари.

Максим Добрев

 

*  *  *

ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА

Тъжна вест: почина поетът Таньо Клисуров, председател на Дружеството на писателите в Стара Загора

На 29 март 2024 г. на 79-годишна възраст ни напусна големият старозагорски поет и председател на Дружеството на писателите Стара Загора – Таньо Клисуров. Литературният свят на България загуби едно от най-емблематичните си имена, чиято поезия докосва най-нежните струни на човешката душа. Тих, вглъбен и деликатен, с проникновен усет към света.

Роден в гр. Мъглиж на 23 май 1944 г. Завършва средното си образование в Строителен техникум в Стара Загора, а висше – българска филология във Великотърновския университет. Дълги години работи като журналист във вестниците „Септември“, „Стара Загора“, „Страница“ и „Вик“. Бил е главен редактор на литературния алманах „Хоризонт“. В биографията си е работил още като преподавател по български език и литература и драматург в Драматичен театър „Гео Милев“. Печата стихове във водещи и елитарни регионални и национални издания. Изявява се като ярък публицист с редица статии в печата и радиото.

Носител е на множество авторитетни награди – Голямата награда на празниците „Южна пролет“ Хасково, Награда за поезия на Съюза на българските писатели, Наградите „Стара Загора“, „Николай Лилиев“ и много други.

През 2015 г. отново е удостоен с Наградата „Стара Загора“ в направление „Култура и изкуство“, за цялостно творчество и високи художествени постижения в духовния живот на Стара Загора и за активното му присъствие в литературния свят на България.

Творбите му са превеждани в Русия, Франция, Испания, Унгария, Полша, Индия, Италия, Кипър и др.

През 2004 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на Стара Загора“.

Градът на поетите губи големия поет на своето време!

Дълбок поклон!

На 30 март 2024 г., събота, от 12.30 ч. до 13.30 ч. в храм „Св. Въведение Богородично“ ще се извърши поклонението. Опелото започва в 13.00 ч.

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн