Мощен поток от инвестиции обновява образователната инфраструктура в Община Стара Загора

Разписание - градски транспорт >>>>
*
656546457ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Пресконференция, посветена на реализиращите се проекти в сферата на образованието в Стара Загора, дадоха днес кметът на Общината Живко Тодоров и заместниците му Радостин Танев, Милена Желева, Надежда Чакърова, Мартин Паскалев и Павлина Делчева.

“До момента успяхме да подадем проекти по всички български и европейски програми, които бяха отворени за ремонтни дейности в сферата на образованието – пристрояване, надстрояване и разширяване на материалната база на училищата, за училищни дворове. Предстои да ги реализираме през следващите месеци. В общинския бюджет също имаме много обекти в образованието, които се реализират, като 31-ва детска градина “Слънце”, като училището и детската градина в кв. “Зора”, които също ще бъдат ремонтирани” – обяви Живко Тодоров.

Общият размер на инвестициите в старозагорската образователна инфраструктура надхвърля 30 милиона лева.

“Новините са много добри. Одобрени са разширенията, с цел минаване в изискващия се по закон едносменен режим на обучение, на Второ основно училище “П.Р.Славейков” (пристройка в източната част на стойност 2.866 млн. лв., с предхождащи археологически проучвания) и на гимназия “М.Горки” (пристройка в двора, южно от основната сграда, на стойност 2.883 лв.) – съобщи ресорният зам.-кмет по Образование и младежки дейности Надежда Чакърова. Обществените поръчки ще бъдат изпълнявани от самите училища, уточни кметът.

“Имаме одобрение и финансиране за изграждането на нова детска градина в кв. “Железник” (“Малкия Железник” – б.р.) на стойност 3 млн. лв., което стартираме – допълни Надежда Чакърова. – Ремонти на физкултурните салони ще има в училище “Христо Смирненски” (592 900 лв.) и 12-то основно училище (369 700 лв.). В 6 училища ще бъдат обновени спортните площадки в дворовете им. Това са 9-то основно училище “Веселин Ханчев” (164 000 лв.), 6-то основно училище “Св. Никола” (221 000 лв.), ОУ “Г. Райчев” (200 000 лв.) и 13-то ОУ “Св. Паисий Хилендарски” (199 938 лв.), ОУ “Васил Левски” и ПМГ “Гео Милев”.

Общината ще дофинансира последните два проекта, за да се разшири обхватът на ремонта на дворовете и да станат по-хубави – допълни Живко Тодоров.

Текущи са и ремонтите на три детски градини: 31-ва, до жп гарата, която е голяма, с 8 групи. Децата са пребазирани по време на ремонта в 1-ва и 24-та градина. Ремонт тече и в 33-та градина (пребазирана в 68-ма градина), която е с училището в кв. “Зора”, пребазирано в Механотехникума. В момента има избран изпълнител и за 66-та ЦДГ (основен ремонт с пристрояване на физкултурен салон, дворни пространства и енергийна ефективност), както и за училище “Самара” (тече процедура по пребазирането му). “Очакваме всеки момент и обществената поръчка по общежитието на Спортното училище (ще бъде пребазирано в общежитието на Гимназията по електротехника)” – допълни Надежда Чакърова.

“Обявяваме обществена поръчка и за ремонт на основната сграда на Спортното училище” – съобщи още кметът.

Системата за елетронен прием за детските градини ще бъде отворена на 8 април. Първото класиране ще се обяви на 22 април. От 14 май до 28 май пък се отваря електронният прием за първокласниците.

Кметът Тодоров засегна и болният въпрос за качеството на училищното хранене. В системата работят 76 души, но резултатите не са добри. По тази причина общинското предприятие “Училищно хранене” може да се окаже излишно, като за осигуряване на дейността се потърсят странични фирми.

Казуси като поставения от някои общински съветници въпрос за определени зелени площи в неурбанизирана територия на Старозагорските бани може принципно да бъде решен, като ЗУТ се допълни с определението, че ако в зелени площи има частен имот, той да не е с право на застрояване – сподели Живко Тодоров. Той даде пример с парк “Зеления клин” в Стара Загора, в който също има частен имот. Кметът напомни, че в 51-членния Общински съвет на Стара Загора ГЕРБ има само 14 съветници, като техните позиции и разбирания често не съвпадат с неговите. “Общинските съветници, не само от ГЕРБ, често имат свои интереси, затова би било удачно да се приеме Закон за лобизма” – каза още Живко Тодоров.

Кметът отново настоя преходът по Зелената сделка в минно-енергийния комплекс “Марица-изток” да става постепенно, успоредно със създаването на индустриални паркове и нови производства в региона, които да поемат поетапно освобождаваните от комплекса работници. Живко Тодоров е обезпокоен от позицията на Министерството на енергетиката в досегашния му състав, което по-скоро върви към рязък преход, а не към постепенни промени. Според него трябва да се отпуснат пари за рекултивация на Мините, която да открие работни места.

След освобождаването на терена на бившето Летище край Стара Загора от залог пред ББР, сега се работи по генерален план на индустриалната зона. След което инвеститорите ще могат да кандидатстват пред Министерството на икономиката за инвестиции там.

В Стара Загора се очаква оръжейницата “Арсенал” да открие производствена мощност с 300 работни места и много добри работни заплати, съобщи кметът. Той припомни и че през 2023 г. Община Стара Загора взе наградата на Българската агенция за инвестиции за привличането на инвестиции за над 3000 нови работни места. “В региона почти няма безработица към момента, което искаме да запазим” – подчерта Тодоров.

Сградата на бившето АГ продължава да се руши, но тя в никакъв случай не струва исканите за нея от държавата 6 милиона лева, при положение, че за да влезе отново в експлоатация, ще е нужно в нея да бъдат инвестирани поне още 10 милиона. Необходима е преоценка на имота – категоричен е кметът.

Зам.-кметът Радостин Танев съобщи, че са ремонтирани 10 от повредените паркомати. Остават за ремонт още 5. Работи се върху това, те да приемат плащания не само с монети, но и с карти, както и онлайн плащания.

На въпрос за паметника на Кирил и Методий зам.-кметът Милена Желева уточни, че се изчаква съдът да излезе до три месеца с решение по обжалването на конкурса от четвъртия класиран.

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн