Над 1000 бегачи ще мерят сили на деветото издание на Маратон Стара Загора 2024

Разписание - градски транспорт >>>>
*
IMG_3336 copyIMG_3316 copyВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> „Справката, която направихме преди минути в регистрационната система показва, че до момента 1049 бегачи са заявили участие в маратона. Преминахме мечтаната граница от 1000 участници, около 200 са регистрираните само от град Стара Загора.“ Това съобщиха на пресконференция председателят на Постоянната комисия по „Спорт и младежки дейности“ в Общински съвет Стара Загора Красимира Чахова и началникът на отдел „Спортни дейности“ в община Стара Загора Петко Крумов.

Стартът на Маратон „Стара Загора 2024“ ще бъде даден в неделя, 31 март, точно в 9:00 часа пред Общината. Той е първият за годината от националната верига „Бягането като начин на живот“.

„Постарахме се тази година да ангажираме още повече участници, които да се състезават в трите дисциплини – класическата от 42,195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км маратон, така и в градското бягане на 2 км. Сравнение можем да направим с първото издание на маратона, тогава всички участници бяха 200. Това показва, че този вид събития набира все по-голяма популярност и все повече хора се ангажират да спортуват, било то професионално или на любителско ниво. Както и очаквахме, най-много са регистрираните до момента участници на 10.5 км – 400, а в полумаратона също приближаваме границата от 400 атлети. Регистрациите са отворени до събота и очакваме още записвания. Тази година на 21 км ще се състои и Националният шампионат по полумаратон. Там 127 състезатели са заявили участие, от тях 98 мъже и 29 жени. В дистанцията полумаратон ще видим най-добрите български атлети. Ще има много сериозна конкуренция и при жените и при мъжете – Милица Мирчева, Дебора Аврамова, Маринела Минева, Билсерин Сюлейман, Исмаил Сенанджи, Шабан Мустафа“ – уточни още Красимира Чахова.

В маратона ще има представители от 14 страни.

Най-младият участник е Михаил Давидков на 7 години. Той ще се състезава на 10.5 км. Най-възрастните участници са Митко Гошков – полумаратон и Иван Грозев на 78 г. – 10.5 км.

IMG_3319 copyНовото тази година е двукилометровият градски крос, който заменя досегашното детско бягане. Той няма състезателен характер, а е със специална регистрация и ще даде възможност на начинаещите в атлетиката, както и на не особено издръжливите да се раздвижат покрай елитните маратонци. Трасето на кратката дистанция тръгва от Общината, минава на изток до парк „Александър Стамболийски“ (Алана) и обратно. Кросът е организиран от известна верига спортни магазини. На финала му ще бъдат раздадени 30 награди, разиграни на томбола. След това ще има спортни активности в парк „Пети октомври“ – скачане на батут, стрелба с лък, дартс, бадминтон и други. Те ще започнат в 10:00 часа. До сега броят на записалите се участници е 45. Деца, които дойдат в последния момент и бягат без номер, няма да могат да участват в тегленето на томболата с награди.

Всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42 км, 21 км и 10.5 км ще получат и медал за участие като спомен от събитието.

Стартът на Маратон Стара Загора, полумаратон и дистанцията 10.550 км ще бъде даден пред Община Стара Загора (бул. „Цар Симеон Велики“ 107). Маршрутът продължава по бул. „Цар Симеон Велики“, след което състезателите преминават по бул. „Никола Петков“. В района на магазин „Метро“ правят обратен завой и по същия маршрут се насочват към Община Стара Загора. Дължината на една обиколка е 10.550 км.

Участниците в маратона пробягват 4 обиколки, в полумаратона 2 обиколки, а в дистанцията 10.550 км 1 обиколка.

Контролно време на 42.195 км е 5:30 ч. (пет часа и тридесет минути) Контролно време на 21 км е 3 часа.

Времето на участниците в дистанциите 10.550 км, 21 км и 42.195 км ще бъде измерено с електронна система. Всички състезатели ще бъдат снабдени с чипове на стартовите номера.

Програмата за начало на „Маратон Стара Загора 2024“ е следната: в 8:40 часа започва загряваща тренировка с треньори; в 9:00 часа – старт на маратона и полумаратона; от 9:05 часа е втората загряваща тренировка за любителското бягане от 2 км; в 9:10 часа е стартът на 10.5 км, а в 9:20 часа е стартът на 2 км.

Организаторите благодарят на всички спонсори, които за поредна година подкрепят „Маратон Стара Загора“ и поднасят своите извинения на гражданите и гостите на града за създаденото неудобство със затваряне на улиците. Надяват се на търпимост и разбиране от всички.

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн