Бившето летище вече не е заложено от ДКК, предстои преобразуването му в нова индустриална зона на Стара Загора

Разписание - градски транспорт >>>>
*
ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>>53425636 Новината съобщава economic.bg. Освобождаването на терена като обезпечение по кредит на Държавната консолидационна компания към Българската банка за развитие (ББР) е станало в началото на 2024 г. Това дава възможност на територията на летището да започнат нови дейности.

“Богдан Богданов, браво!” – написа кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров във Фейсбук по повод отличната вест, визирайки министъра на икономиката и индустрията.

Реализирането на проекта Индустриален и логистичен хъб Стара Загора е заложено в новата Концепция за индустриалните паркове в България, изработена от Министерството на икономиката и индустрията, са съобщили пред Economic.bg от ведомството. Целта за развитието му е да се даде възможност за ускорено развитие на зоните посредством публично-частно партньорство между държавата в лицето на „Национална компания индустриални зони“ (НКИЗ) и международни или местни инвеститори, които имат интерес и ноу-хау как да ги изграждат.

Предвижда се паркът да бъде разположена на около 3000 декара. Към момента поземленият имот е с предназначение за транспортна дейност и е необходимо презониране за промишлено предназначение.

Към терена имало вече две инвестиционни намерения от компании, опериращи в автомобилния сектор – белгийска и германска. Едната инвестиция предвижда създаването на 600 нови работни места, другата – 800″, са уточнили от Министерството на икономиката. Имената на компаниите не се съобщават, но, както припомня economic.bg, в края на миналата година правителството обяви, че белгийската Avesta Battery & Energy Engineering има инвестиционно намерение за 1.1 млрд. евро за производство на батерии в България, а единият от проектите е именно в Стара Загора. Според информацията става въпрос за завод за производство на литиево-йонни батерии.

(Снимка: Гугъл карти)

*  *  *
Централното географско разположение на област Стара Загора я превръща в кръстопът на важни транспортни артерии между източната, западната, северната и южната части на България, което е важна предпоставка за утвърждаването й като международен индустриален и логистичен център. Предимствата на региона са, че е кръстопът на четири паневропейски транспортни коридора, има обре развита железопътна мрежа и възможности за индустриални и строителни дейности.

Област Стара Загора е един от трите района в България, засегнати от прехода към постигане на целите на ЕС в областта на енергетиката и климата и неутрална по отношение на климата икономика. В региона са налични голям брой технически подготвени кадри, които биха могли да бъдат наети от инвеститори в различни високотехнологични производства, са посочили от МИ.

Предвид предстоящото преструктуриране на икономиката на област Стара Загора приоритет следва да бъдат проекти за производства, които се очаква да са актуални през следващите 20-30 години и които могат да ползват експертизата на хората от региона. Затова и секторната специализация на парка може да бъде в областта на високотехнологичните производства и услуги, свързани с компоненти за енергийни системи, електрически автомобили, производство на акумулаторни батерии, производство на зелен водород, електроника и електротехника, инвестиции в нови енергийни източници.

Като областен град Стара Загора има потенциал за локално търсене за складови и производствени площи. Проектът за летището има мащаба да привлече и чужди компании, които търсят да преместят дейността си извън столицата.

На територията на Индустриален и логистичен хъб Стара Загора може да бъде изграден модерен многофункционален комплекс, включващ предимно производствени и логистични сгради клас А с обслужващи офиси, студени складове, зелени площи и паркова среда.

С цел реализиране на процедурите по изграждане на индустриалния парк е необходимо да бъде подписан договор за експлоатация с оператор “Национална компания индустриални зони” ЕАД, като след изготвянето на основния проект за Индустриален и логистичен хъб Стара Загора ще стартират всички устройствени процедури.

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн