Десетки старозагорци се преклониха пред подвига на героите, извоювали победата край Одрин в Балканската война преди 111 години

Разписание - градски транспорт >>>>
*
IMG_3265 copyIMG_3280 copyВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Днес, на паметната дата 26 март – Ден на Тракия, се навършват 111 години от извършването на един от най-великите военни подвизи в новата ни история.
В знак на преклонение пред героите десетки граждани, офицери и войници от Втора механизирана бригада и представители на Тракийско дружество „Одринска епопея“ традиционно отбелязаха Деня на Тракия с общоградски ритуал.

По повод празника слово произнесе председателят на Тракийско дружество „Одринска епопея“ Цанко Атанасов: „Преди 111 години на днешния ден камбаните възвестяват падането на Одрин. С кървав щурм победните български легиони го изтръгват от ръцете на врага. Тази славна военна победа е триумф на българския национален дух, въплътен във войниците и командирите по бойните полета на Тракия. Този свят ден винаги ще бъде почитан от нас, потомците на българите от Одринска Тракия, прокудени от родните им места. Тракийското дружество в Стара Загора ще пази вечно жива тази традиция“ – каза Атанасов.

Отец Йордан от Старозагорска митрополия отслужи заупокойна молитва за починалите тракийски българи, които са отдали живота си за България. „Светата православна църква винаги е почитала и е подтиквала да съхраняваме в паметта си националните ни празници и националните ни герои. Още Св. Паисий Хилендарски говори за това, че трябва да знаем своята история“ – каза той.

Водещ на събитието бе актьорът Ивелин Керанов, а с рецитал се включиха ученици от VI ОУ „Свети Никола“.

IMG_3242 copyIMG_3228 copyВенци и цветя пред паметника на Одринската епопея в парк „Тракия“ положиха представители на институции, граждански и политически организации.

В събитието участваха още заместник-кметът на Община Стара Загора Милена Желева, заместник-областният управител Теодора Нончева, заместник-командирът на Втора механизирана бригада полковник Митко Балтов, Общественият посредник на Община Стара Загора Иванка Сотирова и общински съветници.

По-рано днес по повод празника учениците от клубовете за занимания по интереси на VI ОУ „Свети Никола“ изнесоха интердисциплинарен урок по родолюбие. Часът беше посветен на деня на Тракия, с послание за съхранение на родовата и историческата памет.

От 20-те години на ХХ век тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват Деня на победата край Одрин.

С постановление на Министерския съвет № 62 от 26 март 2006 г., по предложение на почетния председател на местното Тракийско дружество „Одринска епопея“ и почетен гражданин на Стара Загора Петра Мечева, 26 март е обявен за Ден на Тракия и официален празник на Република България.

Чества се като годишнина от 26 март 1913 г. – деня, в който е превзета Одринската крепост от Втора българска армия през Балканската война (1912-1913 г.). Съюзниците – български и сръбски войски, са под общото командване на ген. Никола Иванов, а решителният пробив на източния сектор от крепостта е извършен под командването на ген. Георги Вазов, брат на поета Иван Вазов и генерал Владимир Вазов.

IMG_3301 copyОбсадата е известна с някои от първите случаи в света на действие на бойна авиация. Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Българите губят в атаката 1316 убити и 6329 ранени. Тази решителна победа слага края на Балканската война.

По случай превземането на Одрин, в поздравителната заповед от 26 март 1913 г. до войските на източния сектор генерал Георги Вазов заявява: “Офицери, подофицери и войници, вие покрихте България със слава, а нашата армия с лавров венец. Светът има да се чуди на вас, доблестните синове на България, че можахте за 30 часа да превземете една от най-силните крепости. Гордея се, че съм ваш началник. Гордея се, че съм българин!”

Командващият Втора българска армия генерал Никола Иванов пише в спомените си: “Така се извърши превземането с открита атака на Одринската крепост, че учуди военните среди, издигна името на България и прослави българското войнство по всички части на света.”

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн