Започва механично събиране на гнездата на Боровата процесионка на Аязмото в Стара Загора

*
Разписание - градски транспорт >>>>

От ляво надясно: д-р Станилов, Радостин Танев, Николай Стоев

От ляво надясно: д-р Станилов, Радостин Танев, Николай Стоев

ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Общината ще поиска разрешение и за пръскане с дрон

От днес в парк “Методий Кусев” (Аязмото) в Стара Загора започва механично събиране на гнездата на вредителя Борова процесионка, съобщи зам.-кметът на Общината Радостин Танев. Извършеното през октомври миналата (2023) година пръскане на Аязмото, както и в посока на кв. Дъбрава и кв. Три чучура-север, на площ от общо 400 декара, даде очаквания ефект – през зимата изчезна масовият налет на белите пеперуди, които през студения сезон на предишните години буквално се блъскаха в хората по алеите на парка. На места обаче все пак са свити гнезда на ларвите на процесионката. Точно те ще бъдат отстранени чрез изрязване, след като се покрият всяко поотделно с найлонов чувал и гърловината му се стегне около клона. Чувалите ще бъдат изгорени накрая в инсинератор.

“Чрез медиите искаме да предупредим гражданите, че там, където се осъществява механичното отстраняване, поради мерките за безопасност достъпът ще бъде ограничен – допълни Радостин Танев. – През юни борбата с нашествието ще продължи, като ще бъдат сложени и феромонни капани, привличащи мъжките индивиди на процесионката. В края на септември ще бъде извършено още едно пръскане. Тази година ще се опитаме да получим разрешение от страна на органите да използваме за пръскането дронове, тъй като за разлика от горските територии над града не може да се пръска с хеликоптер” – съобщи зам.-кметът.

Борбата с вредителя не е еднократен акт, изискват се комплексни мероприятия – както биологични, така и химични и физични – сподели д-р Искрен Станилов от Тракийския университет, който ще ръководи механичното събиране на гнездата заедно с колегата си от Свети Влас Николай Орозов. В боровите гори на черноморския бряг са постигнати отлични резултати, но там е приложено пръскане с химически препарати, които засега в Стара Загора се избягват. Добре ще е в края на годината да се извърши още едно механично събиране на гнезда, препоръча д-р Станилов. Най-добрият вариант според него е пръскането с дрон, съчетано с наземната борба.

Боровата процесионка сама по себе си не унищожава директно боровите дървета, но извлича част от жизнените им сокове, намалява имунитета им и те стават податливи на заболявания, които ги унищожават, стана ясно от думите на началника на отдел “Озеленяване” в Община Стара Загора Николай Стоев. Много е сериозен и проблемът с корояда по дърветата на Аязмото, акцентира той, като същевременно припомни, че само миналата година на Аязмото са засадени 1200 нови дървета. Така общият брой на дърветата в Стара Загора е около 123 хиляди и целта е да има по едно на човек в града. На Аязмото пък ще се възстановяват 10 специфични дървесни вида, които са изчезнали през годините.

Ще бъде свикана, сподели още зам.-кметът Танев, и голяма комисия от ландшафтни архитекти, които ще разделят цялото Аязмо на квадранти, ще го обходят и ще отбележат падналите и изсъхнали дървета, които подлежат на отстраняване. Продължава и паспортизацията на дърветата в Стара Загора.

*  *  *

Пресконференция на тема продължаващата борба срещу премахването на боровата процесионка даде заместник-кметът на община Стара Загора Радостин Танев в зала 203 на Общинска администрация. На срещата присъстваха и началникът на отдел „Озеленяване“ Николай Стоев, както и д-р Искрен Станилов – ветеринарен лекар и еколог от фирмата-изпълнител по премахването.

„Редно е да кажем какво сме направило до тук с борбата срещу гнездата и какви са последващите ни действия. Миналата година през октомври бе извършено пръскане срещу вредителя в парк „Митрополит Методий Кусев“ /Аязмото/, както и на други засегнати площи в града, общо 400 дка. Резултатът бе очакван за нас, тъй като препаратите, които са позволени за използване в урбанизирана територия нямат директен ефект, а поетапен с постоянна борба, с оглед безопасност“ заяви в началото на срещата с медии зам.-кметът с ресор „Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход“. Радостин Танев обяви, че поради тази причина от днес започва механично премахване на пашкулите, което стартира в парк „Митрополит Методий Кусев“ /Аязмото/, кв. „Три чучура-север“ и пътя за кв. „Дъбрава“. То ще бъде в период около две седмици.

„Премахването на гъсенични гнезда е физичен метод за борба с вредителя, което следва да се извърши чрез механично отстраняване на гнездата с помощта на автовишка, при стриктно спазване на условията за безопасност при височина дейност. Гнездата ще бъдат внимателно полагани в чували с цел ограничаване миграцията на гъсениците. След това ще бъдат предоставени на отговорни за унищожението им лица, като следва да се съхранят, транспортират и третират с цел унищожение в инсенератор. Относно потенциално увеличение на популацията на вредителя в региона на Стара Загора, се предприемат навременни мерки“, обясни д-р Искрен Станилов . Той допълни, че обработката се случва поетапно с цел опазването на биологичното разнообразие в парковете.

Радостин Танев допълни още, че е изготвено картографиране на засегнатите райони и схематизирането на най-често използваните от населението и всички останали проходими маршрути. „Поведението на вредителя изисква и решения, позволяващи ограничаване на миграцията му. Нужно е да се извършват ежегодни наземни обработки на терените с биологичен агент, химичен продукт и физични методи (капани/отстраняване на гъсенични гнезда). Важно е да се знае, че ако се наложи ще бъдат премахвани и клони, когато има цялостно заразяване при тях. Само чрез комбиниране на методите на борба с вредителя може да се постигне контрол на популацията му. Още нещо важно е, че зоните, в които ще се извършват дейностите, ще бъдат обезопасявани като ще се ограничава достъпът на граждани в местата , където се работи“, обобщи Танев.

Предстои обработка и през юни месец като ще бъдат поставени феромонови капани, които привличат мъжкият индивид, предотвратяващи оплождането на яйцата, както и през месец септември. По време на срещата стана ясно още, че ще бъде поискано разрешение за пръскането с дрон, паралелно с наземната обработка, за по-добър ефект.

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн