Шест предложения ще разгледат общинските съветници в Стара Загора на извъндредно заседание във вторник

Разписание - градски транспорт >>>>
*
IMG_0107 copyВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Общо шест са предложенията, които ще бъдат разгледани на предстоящата сесия на Общинския съвет в Стара Загора на 13 февруари. Извънредното заседание ще започне в 10.00 часа в зала „П. Р. Славейков“ в Общинска администрация. Това обяви председателят на ОбС Ивета Лазарова на пресконференция днес. Част от дневния ред на старейшините за гласуване е Програмата за управление на Община Стара Загора за мандат 2023-2027 година, Годишна програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост, даване на съгласие за реализиране на проект за основен ремонт на лекоатлетическата писта на тренировъчен стадион „Берое“, приемане на тазгодишния бюджет, промени в структурата на Общинската администрация, както и избор на управител на „Диагностично-консултативен център – I Стара Загора“ ЕООД.

Пред медиите по проектобюджета на Общината за настоящата година подробности даде общинският съветник и председател на ресорната постоянна комисия към ОбС Емил Христов. „Бюджетът е балансиран и е най-висок в сравнение с всички, които сме имали до този момент в Стара Загора“, коментира Христов.

Общата рамка на предложения бюджет е в размер на 255 237 216 лева, като 4 282 417 лева са от европейски програми. За държавни дейности сумата е 168 749 514 лева, а за местни дейности – 78 425 540 лева и 3 780 445 лева за дофинансиране на държавни дейности с местни приходи. Текущият бюджет е близо 225 млн. лв., а Капиталовият е малко над 25 млн. лв., стана ясно от думите му.

„Тези 67% за държавни делегирани дейности говорят за намаляване на собствените ни приходи. Това е тревожно и зависи изцяло от политиката на държавно ниво. В това число се налага да се мисли все повече в посока държавна финансова децентрализация. Предложението на Националното сдружение на общините в Република България е 2% от платените суми от жителите към държавата да остават в полза на конкретните общини. За Стара Загора това би означавало около 20 млн. лева допълнителен приход към нивото от 2022 г.“, допълни още председателят на ПК по бюджет и финанси. Той подчерта, че кметът Живко Тодоров и екипът му са се срещнали с всички политически групи в местния парламент. По време на разговорите са били дадени добри предложения, а атмосферата е била ползотворна за конструктивен диалог. „Да, не всички ще подкрепят така направения проект за бюджет, но всеки има право да има свое мнение и виждане“, сподели още Христов.

През три етапа е преминал конкурсът за избор на управител на общинското дружество „Диагностично-консултативен център – I Стара Загора“, като двама кандидати са предали своите документи за участие – д-р Георги Любомиров Лисичков и д-р Станимир Димитров Андонов. Това обяви председателят на ОбС Ивета Лазарова. Те са представили пред съответната комисия необходимите програми за развитие и управление на дружеството, като с по-висок брой точки е класиран д-р Андонов. Той е допуснат и до последния, трети етап – събеседване. Предстои на 13 февруари Общинският съвет да гласува предложението на Комисията по избор на управител, която бе с председател общинския съветник Недко Кузманов.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн