За първи път повече вятър, отколкото газ в енергийния микс на Европа

Разписание - градски транспорт >>>>
*

Момент от вдигането на 20-те турбини на 50-мегаватовия ветропарк Бузлуджа преди 14 години

Момент от вдигането на 20-те турбини на 50-мегаватовия ветропарк Бузлуджа преди 14 години

ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> По-малкото търсене и повечето вятърна и слънчева енергия са намалили емисиите в енергийния сектор на ЕС през 2023 г. Вятърната енергия на Европа е в състояние да покрие всичките нужди на Франция от електроенергия.

Емисиите в енергийния сектор в ЕС са намалели по-рязко миналата година от всякога, сочи експертен анализ. 19-процентната редукция на емисиите се дължи на резкия спад в производството на електроенергия от въглища и газ, според доклад, публикуван в сряда от мозъчния тръст Ember. Производството на електроенергия от въглища е намаляло с 26 процента, а от газ с 15 процента, което означава, че производството на енергия от изкопаеми горива за първи път представлява по-малко от една трета от електроенергията в ЕС. Освен това търсенето на електроенергия е намаляло.

Според информацията вятърната и слънчевата енергия продължават да се увеличават. Заедно те са генерирали рекорден дял от 27 процента от електроенергията в ЕС през 2023 г. – за първи път възобновяемите източници съставляват повече от една четвърт от енергийния микс. Вятърната енергия е генерирала 18 процента от електричеството в ЕС, което съответства на 475 тераватчаса, колкото е цялата нужда на Франция от електроенергия. За първи път вятърната енергия представлява повече от газа (17%). Като цяло делът на възобновяемите енергийни източници в производството на електроенергия в ЕС е нараснал до рекордните 44 процента.

Експертът вижда „монументална промяна“

„Енергийният сектор на ЕС е в разгара на монументална трансформация“, каза експертът по Ember Сара Браун. „Изкопаемите горива играят по-малка роля от всякога при система с вятърна и слънчева енергия като гръбнак.“

Освен това, според експертите, намаляващото търсене на електроенергия също е допринесло за спада в производството на електроенергия от изкопаеми горива. Този спад в търсенето не се очаква да се повтори през следващите години, тъй като електрифицирането се увеличава. „С увеличаване на електрификацията чрез термопомпи, електрически превозни средства и електролизатори ЕС ще навлезе в нова ера на нарастващо търсене на електроенергия – каза Дейв Джоунс от Ember. – Възобновяемите енергийни източници трябва да са в крак с това нарастване на търсенето, за да се постигнат необходимите намаления на емисиите за безопасен климат.“

(Zeit Online)

Бел. ред.: От началото на 2024 г. в Германия са пуснати в експлоатация 35 нови вятърни турбини със съвкупна мощност 0,2 GW. Целта е до края на годината там да бъдат вдигнати още стотици перки с обща мощност 6,2 гигавата.
#vvv

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн