Старозагорци отбелязаха 181 години от рождението на големия революционер Кольо Ганчев

Разписание - градски транспорт >>>>
*
IMG_9994 copyIMG_0001 copyВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ И ОЩЕ СНИМКИ >>> С общоградски ритуал бяха отбелязани 181 години от рождението на революционера Кольо Ганчев. Признателни старозагорци се събраха пред паметника на героя в парк „Пети октомври“.

Възпитаниците на Основно училище „Кольо Ганчев“ с гордост разказаха за живота и делото на своя патрон. Служители, родители и деца от Детска градина №11 „Загоре“ и Детска ясла №13 „Росица“, както и членове на НЧ „К. Ганчев 1940“ и на Пенсионерски клуб „Кольо Ганчев“ също отдадоха почит.

Цветя в знак на признателност положиха зам.-кметът на Община Стара Загора Надежда Чакърова, началниците на отделите „Образование“ и „Култура“ – Станимира Димитрова и Диана Атанасова, общински съветници, признателни граждани.

Никола (Колю) Ганчев е роден на 5 февруари 1843 г. в с. Муратлии (днес квартал „Колю Ганчев“) в Стара Загора, по професия е обущар. Ганчев е съратник на Васил Левски, председател на Старозагорския революционен комитет на Вътрешната революционна организация, основан от Левски. Организатор е и участник в Старозагорското въстание от 1875 г., заедно с братята Михаил и Георги Жекови, Стефан Стамболов, Господин Михайловски, Стефан Чифудов, Руси Аргов, Никола Райнов-Пантата и др. Заловен е през септември 1875 г.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн