Стара Загора посреща за четвърти път фестивала за документално кино за изкуство „Master of Art Film fest“

Разписание - градски транспорт >>>>
*
Film lentaВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> От 9 до 29 февруари Стара Загора посреща „Master of Art Film fest“. Фестивалът за документално кино за изкуство е без аналог в Източна Европа, казват организаторите. Събитието се реализира паралелно още в София, Пловдив и Варна. В Стара Загора събитието се случва за четвърта поредна година по инициатива на културната организация „АртЕриа“ в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

В Регионалната библиотека от 6 до 29 февруари ще бъде на разположение фотографската изложба на фондация „ДЕН ГРИ“ „Далеч от Африка“. Експозицията е дело на театралната режисьорка Елена Панайотова и фотографът Атанас Кънев. Те получиха за нея награда „Пловдив“ 2023 за изключителни постижения в сферата на „фотографията“. Фотографиите отразяват дейности по програмата „Артисти за деца“ – уникален български модел за прилагане на театрално изкуство за социална промяна – които въвличат мултикултурни екипи от артисти и деца в риск в творчески обучения и приказни театрални фестивали реализирани петнайсет години в България и шест години в Африка.

На 19 февруари от 18.30 ч. ще гостуват Елена Панайотова и Атанас Кънев, за да бъдат водачи по пътя до Африка с разказите си, но и за да направят премиера на книгата „ПРИЛОЖЕН ТЕАТЪР: Теория и практики от България до Африка“ на Елена Панайотова, която за първи път обединява сериозно теоретично изследване за появата на т.н. „приложен театър“ в глобален контекст и споделя емпиричен многогодишен мултикултурен опит.

Програмата „Артисти за деца“ е продуцирана от Фондация “ДЕН ГРИ” и ръководена от Елена Панайотова в България (2002-2017) и в Африка (2011-2017). В програмата са били въвлечени над 5000 деца и младежи в риск и над 300 артисти от Африка и Европа са обучени от български екип в практиките на приложен театър. През 2016 г. програмата е сред осемте проекта от общо 1800 от цял свят, подкрепени от ЮНЕСКО за допринасяне за културно разнообразие в света. В нея са участвали млади артисти и студенти в изпълнителски и визуални изкуства от четири континента, и деца и младежи в неравностойно положение от домове от цяла България (с. Широка лъка, Смолян, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Гоце Делчев, Панагюрище, Брацигово) и домове в Кения (Найроби, Кисуму) и Танзания (Аруша).
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн