Искра Михайлова: Намираме се в момент на държавен разпад

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Iskra MihailovaВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Декларация, прочетена от парламентарната трибуна от Искра Михайлова – народен представител от ПГ на „Възраждане“

Миналата седмица Народното събрание избра двама конституционни съдии по начин, който взриви юридическите среди и обществото. Избра ги по начин, който трябва да е ясен знак за цялото българско общество какво ни очаква при предстоящите нови назначения в регулаторите.

Дни след приемането на скандалните изменения на Конституцията, въпреки унищожителните становища на всички заинтересовани страни, на всички конституционалисти, дори и на венецианската комисия, въпреки исканията за обявяване на тези поправки за противоконституционни, формираното мнозинство в Народното събрание набързо започна Процедурата по избор на новите конституционни съдии.

В процеса обаче управляващото атлантическо мнозинство побърза да стъпче собствените си уж принципи, току-що заложени в конституционните промени и за пореден път показа истинското лице на тази коалиция – тотална безпринципност, цинизъм, безотговорност към държавността.

Три години след дългоочаквания край на последното правителство на Бойко Борисов, ГЕРБ отново пуска своите пипала към ключови държавни постове в отчаян опит да се докопа обратно до властовите позиции, които имаше 12 години. Коалицията им с ДПС и ПП-ДБ е възможно най-пагубното за държавността управление и ние имаме дълг да представяме на българските граждани реалните събития такива, каквито са.

В чл. 91 от Конституцията, госпожи и господа депутати от коалицията, вие повече от лицемерно записахте, че изборът на органи и регулатори ще става прозрачно, публично, обективно и с участието на обществото. Какво обаче се случи още в първия подобен случаи – при избора на конституционни съдии?

В нарушение на чл. 90, ал. 8 от ПОДНС внесохте доклад от конституционна комисия, преди да е изтекъл 72 часовия срок от заседанието й, с който предложихте проекти на решения за избора на конституционни съдии.

Позволихте си да посочвате срок от 9 години за мандат на избраните в противовес с взетото няколко дни по-рано решение на КС, според което избраните кандидати ще довършат оставащите 7 години от мандата. Мислехте си, че сте надхитрили всички – българите, закона, Конституцията. Е, не става така лесно. Мандатът започва да тече след полагането на клетва, а решението на Конституционния съд е влязло в сила в събота. Лицемерието и безпардонността, с която газите всичко, за да се укрепите с власт отвращава и избирателите Ви. Никой вече не Ви вярва.

В българската история рядко се е формирало толкова голямо мнозинство като настоящото, било то и създадено с огромна измама към избирателите си.

Колкото и да повтаряте мантрата, че Ви обединяват някакви си евроатлантически ценности, истината е повече от очевидна – Вашите избиратели никога не са искали подобно управление.

Благодарение на това, че „Възраждане“ издигна своя кандидатура, която колкото и да неглижирахте и Вашите медии удобно да пропускаха името й, като я наричаха „третия кандидат или кандидата на „Възраждане“, успяхме на първо място да предложим реална алтернатива в предрешен избор, успяхме да покажем на цялото общество, че въпреки заявките Ви за прозрачност, законосъобразност и чест, Вие сте решени грубо да погазвате и Конституцията и законите на страната, за да разпределите пая, така че за всички коалиционни партньори да има по нещичко.

Нещо повече – ние показахме ясно, че сме единствената политическа сила в България, която към момента е способна да издигне достоен кандидат, в лицето на адвокат Цвета Рангелова с биография, качества и морал, които отговарят на огромната отговорност, която представлява работата в КС. Ниво, на което е абсолютно недопустимо да се лансират партийни калинки, на които им липсват основни качества за подобен висок пост.

Фактът, че госпожа Атанасова демонстративно напусна изслушването на кандидатите в комисия много преди неговия край е обиден не само за политиците, но и за всички български граждани. Подобно чисто махленско отношение към една от най-значимите за парламентарната република процедури е петно върху авторитета на Народното събрание и държавността като цяло.

Междувременно 14 адвокатски колегии, чиито членове са близо 5000 юристи, излязоха с ясен призив към всички Вас. И тях ли ще се направите, че не чувате?

Адвокатските колегии са напълно прави, че в хода на процедурата бяха погазени основополагащи принципи на прозрачност, публичност и обоснованост относно избора на членове на орган за чиято независимост Народното събрание трябва да гарантира.

Предстоящите назначения в регулаторните органи буквално са озверили коалиционните партньори и разпределянето на ключови постове е единствен приоритет за тях, без значение от професионалните качества на кандидатите – изискването е да бъдат лоялни към Бойко Борисов, Делян Пеевски или някое западно посолство. Най-големият ужас на тази коалиция е, че в различните органи могат да попаднат хора, които ще мислят самостоятелно и ще действат професионално, а няма да са партийно верни и да спазват партийните повели. Държа да отбележа, че това не е нито европейско, нито атлантическо.

Уважаеми българи, така ще бъдат попълнени и останалите органи и регулатори. Нямайте съмнение. Не слушайте какво Ви говорят по телевизиите, вижте ги какво правят. Припомняйте си измамата, с която се коалираха. Припомняйте си всяко тяхно безпринципно решение. Припомняйте си как избраха двама конституционни съдии. И никога повече не позволявайте да бъдете така брутално мамени.

Намираме се в момент на държавен разпад, във време, в което правото се превърна в безправие, а парламентаризмът е загубил своето съдържание.

От „Възраждане“ призоваваме президентът да заеме позиция в името на справедливостта и на собствената си съвест като не участва в параванния протокол и не присъства на клетвата на новоизбраните конституционни съдии.

А с Вас, уважаеми сънародници, очевидно съвсем скоро отново ще бъдем заедно по площадите.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн