Гимназията за компютърни науки в Стара Загора – с кампус на европейско ниво, откриха общежитието й днес

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_9621 copy20240122_105454[1]ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Община Стара Загора откри официално днес общежитие за 60 ученици към най-младото и иновативно училище в града, открито през 2020 г. – Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи “Проф. Минко Балкански”. Свързаното с топла връзка към основната сграда на ул. “Подполковник Калитин” № 28 общежитие е пететажно. На всеки етаж в него има по седем жилищни помещения със собствени санитарни възли, всяко с по три легла, три места за работа и собствен санитарен възел. На приземния етаж е разположена конферентна зала със 180 места, както и обширна зала за столово хранене. В сутерена има обслужващи помещения за нуждите на ползвателите и персонала.

Новото ученическо общежитие е построено по Програма за изграждане, престрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020-2022 г. на Министерството на образованието и науката. Финансирането е на обща стойност 4 259 700 лв.

С откриването на общежитието окончателен вид придоби един от най-модерните учебни кампуси в България и първи по рода си засега в Стара Загора.

В общежитието до момента са настанени 14 от общо 48 възпитаници на гимназията, дошли за обучението си в Стара Загора от други населени места. Друга част от желаешите да бъдат настанени ще се преместят тук след изтичането на договорите им за свободен наем в Стара Загора, където квартируват. Общият брой на учениците в ПГКНМА е 261. Те са разпределени в 10 паралелки по специалностите Приложно програмиране, Системно програмиране, Компютърна графика и Програмиране на изкуствен интелект.

В северната част на имота са обособени спортни игрища и фитнес площадка. Към съществуващите зелени площи са добавени нови. По протежение на оградите са разположени широколистни дървета и жив плет, монтирана е и паркова мебел. Изградена е трибуна с дървени пейки за провеждане на занятия на открито.

Днешната церемония по откриването на новото общежитие започна с изпълнение на детския фолклорен ансамбъл “Траянци” към Центъра за подкрепа за личностно развитие в Стара Загора с ръководител Росица Христова и с водосвет, отслужен от протосингела на Старозагорската митрополия архимандрит Богослов, заедно с отец Евгений и отец Петър.

IMG_9601 copyIMG_9604 copyОбразователната институция от ново поколение в Стара Загора е факт след общите усилия на кмета Живко Тодоров и Министерството на образованието – припомни ресорният зам.-кмет на Общината Надежда Чакърова. “Целта ни беше да имаме един от най-модерните учебни кампуси в страната и единствен в града ни към момента – с модерно обзаведени битови помещения, мултифункционална сграда и зона за хранене. Искаме старозагорските ученици да имат удобства, но и не само те, а и тези, които не са от нашия град. С този завършен цикъл на училище, общежитие, дворно пространство, парк и спортни площадки смея да твърдя, че стандартът, който създадохме, ще бъде напълно равен с европейския“ – допълни Надежда Чакърова.

В тържествената церемония участва и народният представител Красимир Вълчев, председател на Парламентарната комисия по образование и наука. По време на неговия мандат като министър на образованието беше решено и стартира създаването на вече завършения модерен образователен комплекс. “Радвам се да бъда днес тук и да споделя хубавата емоция заедно с вас. Това е не просто проект за откриване, а нова образователна среда, гледаща към бъдещето. Преди 6 години, когато още беше само замисъл, с кмета Живко Тодоров обсъждахме възможностите как Стара Загора да бъде център на развитието на информационните технологии. Бъдещето на един град ще зависи до голяма степен от това, дали той ще развива правилно тези технологии. Убеден съм, че със изграждането на това училище ние създадохме и предпоставка за това, възпитаниците му да останат в града, да работят тук, да се развиват. Поздравявам Община Стара Загора за реализирането на този проект, знам, че предстои и още работа за перспективното бъдеще на образованието“ – подчерта Красимир Вълчев.

Поздрав към гостите отправи и Цветана Обесникова от София, ученичка в 8-ми клас на ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“, специалност „Програмиране на изкуствен интелект“. „Благодаря на Община Стара Загора за неуморните усилия, за да стане този проект възможен. Това е място, където ще създадем незабравими спомени и приятелства. Благодаря от името на всички ученици, които не сме от града“, сподели Цветана.

Лентата на новото общежитие бе прерязана от Надежда Чакърова, Красимир Вълчев и председателят на Общински съвет Ивета Лазарова. Официални гости на събитието бяха още зам.-кметовете Радостин Танев, арх. Мартин Паскалев и Павлина Делчева, зам.-областният управител в Стара Загора Теодора Нончева, зам.-ректорът по проектна дейност на Тракийски университет доц. д-р Емил Славов, главният секретар на Тракийския университет доц. д-р Неделина Костадинова, омбудсманът на Стара Загора Иванка Сотирова, началникът на РУО Милена Йолдова-Стоянова, общински съветници, представители на Училищното настоятелство и Обществения съвет на училището, на ЦПЛР – Стара Загора, директори на образователни институции.

IMG_9583 copyIMG_9581 copy20240122_11294620240122_11304220240122_113207IMG_9633 copy
20240122_114809IMG_9646 copyIMG_9656 copy20240122_11572120240122_115749#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн