Възраждане искат прозрачност в общинските съвети, сглобката – не

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*

Искра Михайлова

Искра Михайлова

ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Парламентът гласува промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), които трябваше да касаят прозрачно управление при работата на общинските съвети. Законопроектът беше внесен от ППДБ, като основен аспект беше предложението за задължително поименно гласуване на всички сесии на общинския съвет. Народните представители от ППДБ обаче си оттеглиха предложението между първо и второ четене.

„По този начин за пореден път се показа тяхното двуличие и навеждането им към ГЕРБ и ДПС, които открито се противопоставиха на този законопроект. Само 22-ма народни представители от групата на ППДБ гласуваха „за”, а останалите или не гласуваха, или се въздържаха, като по този начин текстът не беше приет. Парламентът реши предварително да се оповестява дневният ред на заседанието на страницата на общината или Общинския съвет. Всяко открито заседание ще се излъчва на живо на интернет страницата на общината или на общински съвет, и записите от заседанията да се съхраняват на съответната страница. Общините трябва да създадат публичен регистър на питанията към кмета“, обясни старозагорският депутат от Възраждане Искра Михайлова.

Тя допълни, че протокол от заседанието ще се публикува на страницата на общината или общинския съвет.

Промените предвиждат още и видео излъчване на заседанията на постоянните комисии.

Отхвърлените текстове за поименно гласуване в общинските съвети ще бъдат предложени от общинските съветници на Възраждане във всички общини в България.

От Възраждане винаги са настоявали за прозрачност в общинските съвети. По предложение на Искра Михайлова, по време на мандата й като съветник, в Общински съвет Стара Загора бе въведено поименното гласуване.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн