Високата инфлация повиши малко и местните данъци в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

656543653IMG_8282 copyНа свое извънредно заседание, проведено днес, Общинският съвет в Стара Загора прие на първо четене Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните данъци на територията на Община Стара Загора. Решението беше взето с 29 гласа “За”, 16 “Против” и двама “Въздържал се”. Второто четене, което ще утвърди промените, ще се гласува на редовната сесия в четвъртък, 21 декември.

От групата на “Бъдеще за родината” обясниха положителния си вот така: “Данъкът върху недвижимите имоти се повишава със 17%, което дори не покрива инфлационния процент за изминалите 9 месеца – отбеляза общинският съветник Боян Кулев. – А оперативните разходи на Община Стара Загора през последните 10 години са значително повишени във всяко едно направление, капиталовите разходи – също. Дори след актуализацията Община Стара Загора остава с най-ниски данъчни ставки в сравнение с другите големи общини в България. С актуализацията Общината ще има възможност не само да продължи инвестиционната си политика и дейностите по поддръжка, но и ще ги развива.”

Ивета Лазарова - председател на ОбС - Стара Загора

Ивета Лазарова – председател на ОбС – Стара Загора

“Увеличението на данък сгради е едва с 0.25%. Освен него има данък на стаи и апартаменти след промяна в Закона за туризма. Има с 0.5% увеличение на данъка за придобиване на имот, който на 100 хиляди е 500 лева, както и 0.3% за дарения между братя и сестри и техните деца, и с 1% за дарения между лица извън тях” – напомни Янко Янков от “Алтернатива на гражданите”. “Нормално е след толкова години да предприемем тази непопулярна крачка, затова ние ще гласуваме “За” – заяви и Красимир Червилов от същата група.

Групата на “Възраждане” не подкрепи измененията в наредбата, като препоръча оптимизиране на разходите, максимално използване на възможностите за национално и европейско финансиране и повишаване на събираемостта на просрочените задължения. “Нека действително да се подобри качеството на живот в общината и чак тогава да се премине към поредното бъркане в джоба на данъкоплатеца” – заяви Десислава Калоянова.

Групата на БСП също не подкрепи предложението с мотиви, огласени от Велина Атанасова: “Доходите на хората не са напълно компенсирани в момента спрямо повишаващата се инфлация и това действие би довело до възникване на допълнителна финансова тежест за тях. Измененията в Закона за местните данъци и такси относно методиката за определяне на данъчните оценки, които сега бяха отложени, вероятно ще се реализират през следващата година и това ще доведе до допълнително увеличение на данъците. Отново управляващите не поеха отговорността за решаване на този доста наболял проблем и го прехвърлиха на общинските съвети. Необходимо е да се определи и по-справедлив подход при определяне на такса “Битови отпадъци”. Повишаването на приходите в бюджета на Община Стара Загора в резултат на изменението няма да е съществено. Предполагаме също, че повишаването на данъците ще доведе до понижаване на събираемостта. Високата събираемост в момента се дължи най-вероятно на техния оптимален размер.”

Магдалена Овчарова от ПП-ДБ аргументира отрицателното становище на групата също с това, че предстои изменение на Закона за местните данъци и такси, който в момента е между първо и второ четене в парламента. “Това, което се предвижда в него, дава една много по-широка рамка, в която общинските съветници могат да променят наредбата предвид това, че данъци могат да се определят както въз основа на зониране на имотите, така и въз основа на техния вид. Предвижда се в Закона да се измени базата на тази оценка, което означава, че данъчната оценка ще бъде увеличена веднъж по закон и втори път с настоящата наредба. Друг аргумент, който считаме също, че е важен, е, че с увеличението на данъка може да се намалят сделките с имоти и очакваният от Общината приход да не е в очакваните размери. Искайки да привлечем повече инвестиции, ние няма как да създадем такъв добър климат за инвеститорите, ако увеличаваме данъците още преди да е преминало увеличението по закона”, каза Овчарова.

Мария Динева съобщи, че групата на “Народен съюз” няма да подкрепи измененията в Наредбата за местните данъци и такси, но аргументите си, с анализ на конкретните цифри, оставя за огласяване на предстоящата в четвъртък редовна сесия на Общинския съвет. Впоследствие добави, че наредбата не решава проблема с огромния дисбаланс в размера на данъка в града и селата, както и между данъците на гражданите и бизнеса. В реплика Боян Бананов от групата на ГЕРБ сподели, че очакванията са бъдещият променен закон да даде възможност на общинските съвети да диференцират промилите по зони и населени места.

Деян Дяков от групата на “Левицата” обясни подкрепата за изменението в наредбата с увеличението на инфлационния индекс от 2019 до 2023 г. с 43 процента. “Всички бюджетни сфери получиха своето анексиране на работните заплати от 2019 до 2023 г. мининум с процента на инфлацията. Така че ние ще подкрепим увеличението на данъците. За нас това е анексиране на данъците спрямо инфлационния индекс, а не увеличение. Не може доходите да се увеличават, а данъците да стоят непроменени” – каза Дяков.

Общинските съветници приеха днес и предложение за предоставянето на допълнителни възнаграждения на кметовете на кметства за постигнати резултати.

Боян Кулев

Боян Кулев

Мария Динева

Мария Динева

Велина Атанасова, Деян Дяков

Иван Върляков, Велина Атанасова, Деян Дяков

Иван Върляков, Велина Атанасова, Деян Дяков, Тунджай Йозтюрк, Янко Янков, Красимир Червилов

Иван Върляков, Велина Атанасова, Деян Дяков, Тунджай Йозтюрк, Янко Янков, Красимир Червилов


#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн