Проект на Наско Настев за монумент на Кирил и Методий спечели конкурса на Община Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_6963 copy20231122_112838[1]Община Стара Загора обяви резултатите от проведения конкурс със задание “В основата е словото” за идеен проект на монумент на светите братя Кирил и Методий. На първо място е класиран проектът на Наско Настев (на втората снимка).

В присъствието на главния архитект на Стара Загора Младен Иванов, арх. Велимир Георгиев – председател на старозагорското дружество на Съюза на архитектите в България и Мария Кузманова – началник на отдел “Обществени поръчки” в Община Стара Загора, ресорният зам.-кмет Милена Желева припомни, че през 2022 г. Консултативният съвет по култура и архитектура взе решение да бъде създаден в Стара Загора монумент на Кирил и Методий, предложен преди това от обществени организации, НПО-та, партии и граждани. Становища за това, кое място в града е най-подходящо, бяха поискани от Съюза на архитектите и Камарата на архитектите в България. Те посочиха парк “Св. Игнатий Старозагорски” (известен и като градината на баня “Пиперка”), северно от шадравана в центъра й. На 27 октомври 2022 г. Общинският съвет взе решение за провеждане на конкурса с награден фонд общо 10 хил. лева – половината за първо място, 3 хил. лв. за второ място и 2 хил. лв. за трето място.

Класираният на второ място проект е вдясно на снимката, на трето - вляво.

Класираният на второ място проект е вдясно на снимката, на трето – вляво.

7-членна комисия с председател проф. д-р арх. Борислав Борисов – зам.-председател на УС на Камарата на архитектите в България, разгледа на 7 юни предложените проекти, представени под номера, за да бъде запазена анонимността на авторите им. Три от проектите са представени от името на търговски дружества – ЕООД и ООД, а един – от името на Наско Настев. Членове на журито са били арх. Младен Иванов – главен архитект на община Стара Загора, доц. д-р ланд. арх. Веселин Рангелов, арх. Велимир Георгиев – председател на САБ – Стара Загора, Ани Златева – скулптор, ланд. арх. Биляна Димитрова, както и Гергана Динева, гл. експерт от отдел „Обществени поръчки“ на Общинска администрация.

Гл.арх. Младен Иванов съобщи, че след разглеждането на проектите и оценяването им от журито първо място и най-много точки – 98.57, е получил проектът на Наско Настев. Второ място с комплексна оценка 80.69 точки е присъдено на проекта на “Арти Виво” ЕООД, а трето с 65.79 точки – на “Миодизайн” ООД (съответно вляво и вдясно от отличения проект на общата им снимка). На четвърто място е проектът на “Ай Ес Джей Груп” ЕООД, оценен с 59.10 точки. Журито е било единодушно в избора си на най-добър проект. За решението е натежало и това, че само в него е вплетена и християнската символика: кръстът в основата свързва с четирите си лъча светите братя, делото им и всеки, застанал пред монумента или четящ кирилските писмена.

Проектът на Наско Настев ще бъде изпълнен от врачански камък и бронз върху гранитни постаменти. Двете фигури на светите братя са с височина по 4 метра. Те са разделени, като между тях е поставена още по-висока колона с глаголическите и кирилските букви от двете й страни, символизираща това, че делото им е по-велико от самите личности. Зад фигурите има 6-метрови бронзови арки.

Арх. Велимир Георгиев сподели следното: „Локацията за разполагане на монумента беше избрана от КАБ и САБ – Стара Загора. Имахме няколко на фокус. Съобразихме се с всички условия, които беше необходимо да следваме. Парковата среда, която избрахме, считам, че отговаря максимално на тях. Търсихме да е близо до градска среда, да има достатъчно пространство, за да е достъпно в празнични дни от голям брой хора. Четирите проекта са с различни концепции и като размер и като разположение. Те са избрали различни места в парка. Ситуирането на победителя за нас беше най-правилно. Фигуралната композиция на спечелилия проект определено се откроява. Позволява монументът да бъде усетен от всички страни“ – допълни той. Бележките на комисията са за изместване леко в северна посока на творбата, за да се отвори по-голямо пространство пред нея, както и да бъде увеличена зелената растителност отзад, за да се получи естествен гръб, допълващ и подсилващ концепцията.

Интересна подробност е, че мястото е изпълнено със символика, защото образува пресечна точка от улиците „Св. св. Кирил и Методий“, „Петко Р. Славейков“, „Любен Каравелов“ и „Граф Игнатиев“.

Победителят Наско Настев разказа, че идеята му в началото е била доста по-авангардна, но в процеса на работа я е променил. Работата по изграждането на монумента ще отнеме около 18 месеца.

Мария Кузманова, началник на отдел „Обществени поръчки“, даде яснота за процедурите, които следва да се изпълнят, за да се стартира изграждането на монумента „В основата е словото“.

“Необходимо е спазването на два закона – за културното наследство и за устройство на територията, преди да пристъпим към дейностите. Проектът трябва да получи одобрение от Експертен съвет по изобразително изкуство към Министъра на културата. След положително становище и гласуване на бюджет от Общинския съвет ще започне реалната работа. Предварителната сума, която бе определена във връзка с конкурса, бе в размер на до 300 хил. лева (без ДДС). С това изискване трябваше да съобразят своите идеи и концепции авторите, участвали с проектни предложения в конкурса” – допълни още Милена Желева.

20231122_112115[1]20231122_112135[1]
IMG_6965 copy
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн