Живко Тодоров се закле в името на старозагорци за четвърти пореден кметски мандат

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Ивета Лазарова е новият председател на Общинския съвет в Стара Загора

Тримата зам.-председатели са Антон Тонев (ГЕРБ), проф. Иван Върляков (БСП за България) и Боян Кулев (Бъдеще за родината)

6543668756IMG_5461 copyКметът на Стара Загора Живко Тодоров положи тържествена клетва и започна своя четвърти пореден мандат. Той получи подкрепата на 55.64% от гласувалите на 29 октомври. „Знам, че ни предстоят тежки предизвикателства, има много проблеми за решаване. Това, което си пожелавам днес, на старта на този 4-годишен мандат, е заедно с вас да работим така, че да взимаме справедливи решения в полза на хората. Това е най-важното – да оправдаем доверието на всички, които ни го дадоха“, каза Живко Тодоров.

Първото заседание на Общинския съвет бе свикано и открито от областния управител на област Стара Загора Ива Радева, която поздрави новоизбраните кмет, кметове на кметства в общината и Общински съвет. „Убедена съм, че ще изпълните поетите обещания и ще работите в полза на нашите съграждани. Пред вас са нелеки задачи и предизвикателства. Всички вие сте различни и имате своите идеи и начини как да вървите напред. Вярвам, че имате една обща цел, една обща отговорност – развитието и просперитета на Стара Загора. Нека това ви обединява“, обърна се към представителите на местното самоуправление областният управител.

IMG_5399 copy435235656От президиума в зала „П. Р. Славейков“, председателят на Общинската избирателна комисия Теодора Крумова също отправи пожелания за успех. Тя връчи клетвените листи на кмета Живко Тодоров, на кметовете на кметства и общинските съветници.

Заседанието продължи, водено от старейшината с най-много житейски опит – Мария Жекова. Тя изпълни процедурата по избор на председател на Общински съвет Стара Загора с мандат 2023 – 2027 г. Три бяха предложенията за позицията – Ивета Лазарова, Светослав Колев и Десислава Калоянова. Вотът на членовете на местния парламент бе таен. С 29 гласа бе подкрепена номинацията на Ивета Лазарова. „Благодаря на всички, които ми дадохте доверие и ми гласувахте тази отговорност. Имаме много цветен Общински съвет и няма да е лек мандат, но се надявам, че ще намерим път един към друг за благото на нашите съграждани“, сподели новият председател на ОбС. За заместници бяха избрани Антон Тонев, проф. Иван Върляков и Боян Кулев.

Сред гостите на тържественото първо заседание на Общинския съвет бяха Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, заместник-кметът на Стара Загора Радостин Танев и секретарят на Общинска администрация Делян Иванов, заместник областният управител Теодора Нончева, част от ректорското ръководство на Тракийския университет, директорът на ОД МВР ст. комисар Лазар Христов, началникът на РСПБЗН Стара Загора гл. инспектор Антон Колев, представители на различни местни и държавни институции, медии и граждани.

* * *

“Заклевам се в името на Република България да спазвам Констутуцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите на община Стара Загора, и да работя за тяхното благоденствие. Заклех се!” – произнесоха избраниците на старозагорци, след което им бяха връчени удостоверенията и разписаха клетвените листа.

“Искам да благодаря на всички, които гласуваха на тези избори, независимо какъв е бил техният избор – каза веднага след клетвата Живко Тодоров, избран за четвърти пореден мандат за кмет на Община Стара Загора. – Това е представителството на народа, което ще бъде през следващите четири години в Общинския съвет и в Община Стара Загора. Знам, че ни предстоят много тежки предизвикателства. Има много проблеми за решаване. Но това, което си пожелавам на старта на този 4-годишен мандат, е заедно с вас да работим така, че да вземаме справедливи решения в полза на хората. Това е най-важното – да направим така, че онези, които са ни гласували доверие, след четири години да бъдат удовлетворени. Благодаря ви, успех на всички!” – завърши кметът.

От ГЕРБ не предложиха име за председател на Общинския съвет. Водачът на групата Емил Христов обяви: “След като проведохме разговори с представители на другите политически партии, представени в Общинския съвет, и след като в нашата група анализирахме политическата обстановка в ОбС, взехме решение да не номинираме представител на ПП ГЕРБ за председател на съвета. Членовете на нашата група са свободни сами да решат кого да подкрепят от номинираните от останалите партии”.

Красимир Червилов от “Алтернатива на гражданите” предложи за председател 33-годишната Ивета Лазарова – водач на група, икономист по образование.

От Земеделски народен съюз (ЗНС) и от Продължаваме промяната – Демократична България за председател бе предложен Светослав Колев.

От “Възраждане” Дончо Радев предложи Десислава Калоянова от същата група, икономист по образование.

542545435

Ивета Лазарова

Ивета Лазарова

След тайно гласуване за председател на Общинския съвет в Стара Загора беше избрана Ивета Лазарова. За нея дадоха гласа си 29 от 50 гласували. 12 гласа бяха дадени за Светослав Колев, 5 – за Десислава Калоянова.

“Благодаря на всички, които дадоха доверието си за мен. Осъзнавам огромната отговорност, която поемам днес и вярвам, че ще оправдая вашето доверие. Не ни предстои лек мандат – Общинският съвет е много цветен, много пъстър, но се надявам, че ще намерим път един към друг и ще работим за благото на гражданите на община Стара Загора” – бяха първите думи на Ивета Лазарова като председател на местния парламент.

Шестима старейшини бяха предложени за зам.-председатели на Общинския съвет: Антон Тонев (предложен от ГЕРБ), проф. Иван Върляков (БСП ЗА БЪЛГАРИЯ), Светослав Колев (ЗНС), Ива Ангелкова (Възраждане), Боян Кулев (Бъдеще за родината) и Димитър Чорбаджиев (ПП-ДБ). След гласуването безспорно избрани с над половината от гласовете се оказаха Антон Тонев и проф. Върляков. С равен брой гласове “за” – по 21, бяха Светослав Колев и Боян Кулев. Спор се завърза как да се процедира по-нататък: дали да се прегласува само за двамата, или да се увеличи броят на зам.-председателите. Решението беше в полза на първия вариант. При прегласуването с повече гласове за трети зам.-председател беше избран Боян Кулев (Бъдеще за родината).

“Имаме силно фрагментиран Общински съвет с противоречиви идеи в програмите на партиите – прочете Емил Христов в заключение на тържествената сесия декларация от името на групата на ГЕРБ. – Време е обаче за действие, време е за Ново време. Нашата група е най-голямата в ОбС, но няма да поставя условия и да “извива ръце”. Стара Загора много бързо трябва да се наложи като град на европейски политики на държавно и международно ниво. Образование, култура и спорт – това са трите фундамента, върху които ще продължим да градим” – каза Емил Христов, който е един от предишните успешни председатели на Общинския съвет и бивш заместник-председател на Народното събрание.

Сред което в зала 203 на Общината представители на групите се събраха да уточняват съставите на Постоянните комисии, в подготовка на работата на следващата сесия на новия Общински съвет.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн