Живко Тодоров: Ще направя промени в администрацията, за да заработи по-ефективно

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Акценти от първата пресконференция на Живко Тодоров, избран за кмет на Община Стара Загора за четвърти пореден мандат

34255623624* Осъзнавам какво означава един кмет да бъде избран за четвърти мандат. Това означава, че трябва да можем да се преборим от една страна с рутината, която от една страна е положителна, но води и до определено срастване, до отпускане на различни хора, които работят в администрацията. Знам, че трябва да имаме достатъчно енергия и да променяме и това е огромното предизвикателство, което стои пред нас. Но няма да има самоцелно съкращаване, насочено само към орязване на щата.

* Ние водихме изцяло положителна предизборна кампания, основана на нашата програма, която представихме подробно и на идеите, които имаме за Стара Загора. От страна на другите партии имаше голяма доза негативизъм, който се изливаше към мен лично и съответно към администрацията.

* Някои от нещата, които се казаха в кампанията, имат почва. Това, което беше посочено като разумна критика, трябва да бъде променено. И аз смятам да започна именно оттам – да променя администрацията, за да бъде тя много по-добре работеща и хората, които до момента са спъвали работата или не са работили достатъчно енергично и както трябва, просто трябва да ги подменим.

* Разбира се, в кампанията имаше и много лъжи. Няма да се спирам конкретно на тях, защото те са в миналото. Защо си служат с тях останалите кандидати, аз не знам и няма да им отговарям. Във всяка кампания досега е имало разпространяване на различни слухове, съответно опити да се дискредитира даден кандидат. Но явно това е част от политическия живот в България, гледайки на национално ниво какво се случва. За съжаление политиката в България много често се нарича “мръсна работа”.

* Като кмет ще бъда отворен към всички, които искат да работят за развитието на общината. Смятам, че предстоят доста тежки моменти, макар че последният мандат никак не беше лек. Имаше Ковид епидемия, след което влязохме в политическа, енергийна криза, криза с бюджета на Общината и т.н. Това беше причината много от нещата, които бяхме планирали за предния мандат, да бъдат възпрепятствани и да се забавят. Надявам се да нямаме повече подобни проблеми и да можем да работим според плана, който сме заложили.

* Има доста партии, които влизат в Общинския съвет. Ще се опитаме да работим с всяка една от тях. Смятам да проведа срещи с абсолютно всички групи, за да си поставим основните приоритети. В това число и с тези, които се определят като опозиция – нямам нужда от хора, които край мен само ме тупат по рамото. А и от такива, които да ми дават и основателната критика. За мен е изключително важно да се вслушвам и в нея също. Това е само от полза за хората и за града като цяло.

* Смятам, че хората гласуваха безапелационно за кмет, но в Общинския съвет те поставиха различни партии, които да контролират кмета. Това е, което виждам като сигнал от гражданите. Контролът е ключовата дума, на която смятам да наблегна през тези години. На държавната ВиК, но и на тези, които работят по общинските проекти. Ще бъда абсолютно безкомпромисен към тях, започвайки от първия ден, в който встъпя в длъжност. Защото до голяма степен негативът, който понесох през последната година, се дължи именно на тях. Затова те трябва да получат заслуженото по закон, а именно необходимите санкции. Ако трябва, ще се прекратяват и договори – по закон, разбира се. Ние няма да работим извън закона. Но в него ясно е записано – онези, които не спазват срокове, които имат трайно некачествено изпълнение, трябва да носят съответните санкции.

* За администрацията: Много хора, с които се виждах през кампанията, ми казваха – “Към Вас нямаме толкова забележки, защото вратата Ви е винаги отворена. Приемате хората, изслушвате ги. Но много често се налага да опираме до кмета, за да може той да разреши проблемите ни, които не се решават надолу.” Това нещо смятам, че трябва да бъде прекратено. Или администрацията ще бъде любезна, бърза, отзивчива и ще работи за хората, или в противен случай ще трябва да си отиват. Няма да допусна всичко да лежи на моя гръб, както много често се получава до този момент, за съжаление. Защото някой не си върши работата надолу. Има места, на които темпото е значително свалено.

* Оценявам своите слабости и грешки, които съм допускал през последните години. Може би понякога съм бил прекалено добър и съм давал шанс на хора, които не го заслужават. Или пък съм пуснал по течението някои елементи в управлението, защото наистина беше много тежко и трудно. За което не търся оправдание – хората искат решения и мерки, и това смятам да им дам през следващите месеци. Трябват ни млади, енергични хора. Преценил съм много добре кои хора трябва да бъдат подновени. Трябва да търсим консенсус и подкрепа от останалите партии. Трябва да се вслушваме в критиката, да поправяме грешките си. Няма да допусна повече дебелокожи хора в администрацията, които си затварят очите, смятат, че са най-добри и че тази титла им е дадена просто така. Това е посоката, в която смятам да работя. Конкретните задачи са поставени в програмата, която представихме. Искам да направим наистина силен мандат в полза на града. Следващите четири години не трябва да бъдат загубено време. През тях Стара Загора не само трябва да преодолее предизвикателствата, но и да напредне.

* В една кампания винаги се спекулира с лоши изборни практики в държавата, добре познати на всички. До голяма степен липсата на машинен вот игра против мен, защото голяма част от хората, които ме подкрепят, са млади, интелигентни хора, които искат бъдеще. Разговарял съм многократно с тях. Те също не са очаровани, че не можаха да гласуват на машина. Както исках и аз. Смятам, че се случват много по-бързо, много по-добре нещата. Не мога да преценя защо беше взето това решение на ЦИК. Смятам, че това повлия отрицателно и на листата ни – има над 10% недействителни бюлетини. Много голяма част от тях са за ГЕРБ като партия. Което води до това, да загубим вота на хората. Масово по секционните комисии ми даваха сигнали, че много от хората, гласували за ГЕРБ, са отбелязали преференцията за съответния кандидат, но не са отбелязали номера на партията. По този начин загубихме много гласове. Но нека това да лежи на съвестта на тези, които направиха всичко това. На мен ми е изключително неприятно, че губим тези гласове на хората. Хубавото е, че за кмет недействителните бюлетини са само 360. Което означава, че там нямаме нарушаване на вота – бюлетината е много опростена и там няма как да сгрешиш, освен ако не излезеш от квадратчето.

* Причината за ниската избирателна активност са поредните избори, на които се явяваме, от една страна, от друга – премахването на машинния вот. От трета страна много хора може би предварително са смятали, че техният глас не тежи и е без значение какво ще изразят те като мнение. Затова, виждате, аз не съм възторжен от победата. Защото знам, че тя е много задължаваща. И ние трябва да работим така, че и тези хора, които не гласуват или които сме отблъснали по някакъв начин, да успеем да им върнем доверието обратно.

* За изборните спекулации: Ще ви кажа, че единственото място в Стара Загора, където губя изборите, за пореден път това е квартал “Лозенец”. Там ДПС имат доста гласове, Земеделски народен съюз също. Но ДПС са гласували само за листа, не и за кмет. Което е интересно. Хората, които живеят там, са гласували само за Общински съвет. Разграничавам се от всички опити за купуване на гласове и за контролиране на вот. Това е една порочна практика, която наистина трябва да бъде изкоренена. Машинното гласуване и органите на реда трябва да я прекратят.

* По време на тази кампания за пръв път не давах интервюта, не участвах в дебати. Защото за мен беше важно да чуя хората навън – по улиците, по фабриките, по селата. Те ми сочеха грешките, които съм допускал.

* Относно “Марица-изток”: ние ще работим за този период на отсрочка, от който регионът има нужда да бъде даден, за да може през това време да се подготвят алтернативите – да привличаме нови производства, нови инвеститори към Стара Загора. А именно в Летище Стара Загора като индустриална зона, също така към Еленино като индустриална зона. Зона АТЗ е частна, но ние трябва да работим по плановете и инфраструктурата там.

На въпрос от страна на медиите Живко Тодоров уточни, че не е сменил местожителството си, каквито слухове се появяват спорадично, а продължава, както и преди, да живее в Стара Загора.

След учредителната сесия на новия Общински съвет кметът ще обяви публично екипа, с който ще работи, както и задачите, които предстоят.

“Приключи поредната кампания, през която не се поддадохме на провокации – сподели с медиите Емил Христов – водач на общинските съветници от ГЕРБ и председател на партията в Стара Загора. – Проведохме спокойна и положителна кампания. Започнахме я преди около година с организационния секретар на общинската организация Николай Диков и я развихме с председателя на предизборния щаб Мартин Паскалев.

Резултатите вече се виждат – от 35 села с избираеми кметове ГЕРБ вече има 24 спечелени, сред които и населени места като Калояновец, Михайлово и Колена, в които досегашният кмет не беше от ГЕРБ. В други 6 населени места нашите кандидати отиват на балотажи, няколко от които имаме амбицията също да спечелим.

Структурата на ГЕРБ в Стара Загора качествено се отличава от структурите на всички останали партии, не само в града. Различава се по начина, по който е изградена и функционира. Така че не беше напразен трудът, който вложихме през изминалата една година” – допълни Емил Христов.

14-членната група на ГЕРБ в новия Общински съвет ще бъде монолитна и ще защитава развитието на Стара Загора – каза още той. – Бихме искали тя да зададе друг тон на работа в местния парламент, който да бъде не само контрольор, но и орган в помощ на кмета за развитието на града и общината. “И да е инициатор на идеи” – допълни Живко Тодоров.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн