Бойко Борисов: На 29 октомври общините трябва да останат гръбнака на България, без да се превърнат в неработещи сглобки

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

20231024_18281345425787487563Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов дойде тази вечер в Стара Загора, за да подкрепи кандидата за четвърти пореден кметски мандат Живко Тодоров. В препълнената зала на Културния център го посрещна партийният актив на ГЕРБ от цялата Старозагорска област. Специално място на сцената беше отредено за кандидат-кметовете и водачите на листи в основните селища на региона.

“Дали ще гласуват за Живко Тодоров? Ами че той е по-млад и по-умен от тях, от ПП-тата, от “умните и красивите” – отсече в привичния си стил лидерът на ГЕРБ. – В неделя е важно. Това трябва да обясните на хората. Защото те (ПП-ДБ – бел. ред.) сега поне в местната власт са пробуксували. Кметовете държат, въпреки че бяха оставени без пари и не можаха да покажат много – дали парк, дали гимназия, дали градина да дава на хората за ежедневието детски площадки… А като няма пари, особено кметовете от по-малките населени места какво да направят? Няма европейски фондове три години, няма План за възстановяване. А когато ГЕРБ е управлявал, никога не са ни спирали еврофондовете.”

5436475896“На 29-ти октомври – продължи Бойко Борисов – може да се избира от две неща: едното е да се превърне всеки общински съвет в “сглобка”, сиреч неработещо нещо, или работещо много тегаво. Или да продължим поне общините да бъдат гръбнак [на страната].”

В преглед на злободневните теми Борисов подчерта, че газопроводът “Турски поток”, който струваше на държавата 3 милиарда лева, още тази година ще излезе с половин милиард лева на печалба. И още 72 години, колкото е експлоатационният му период, ще носи всяка година на България по нови 3 милиарда лева. “Това са общо над 220-230 милиарда лева. И този проект е 100 процента наш, на българския народ. Не пуснах нито една частна фирма в него, никой, дори Дечко Колев, не се добра дори до 5% участие. Знаете ли колко са 5% от 3 милиарда всяка година?” – риторично попита Бойко Борисов. (150 милиона – бел. ред.)

“Лукойл”*, каза още Борисов пред актива на ГЕРБ, се очаква да плати данъците си за тази година, както да върне и натрупаните през годините задължения към държавната хазна. С тези пари цената на горивото за всички българи може да се намали със 73 стотинки на литър. Но кабинетът на ПП-ДБ кой знае защо пази “Лукойл” да не се лиши от дерогацията за руския петрол, а и да не започне веднага да изплаща задълженията си. “И ни заплашват, че ако отидем на парламент и това го приемем, ще приключим правителството. И защо? Заради “Лукойл” – конкретизира Борисов (подробности – тук). И допълни: “Ние искаме само да поевтинее горивото. Да стои дерогацията, като искат. Но да си плащат данъците.”

Живко Тодоров припомни придобивките за Стара Загора през последните 12 години, в които непосредствен финансов принос има българската държава:

* Направихме лекоатлетическата писта на стадион “Берое”, на която за пръв път от 20 години се проведе Балканиада по лека атлетика, както и Европейско първенство за юноши.

* Магистрала “Тракия” беше завършена. Преди това пътувахме от Стара Загора до Бургас по стария път.

* Стара Загора получи нова спортна зала – “Иван Вазов”. Всички спортни клубове в града я ползват.

* За пръв път в новата история на Стара Загора се построиха две нови детски градини – до ОДМВР и до сградата на ЕВН (Енергото).

* Създаден беше новият парк “Артилерийски” на площ от 140 декара – с помощта на държавата и лично на тогавашния премиер Бойко Борисов.

65477889670* Основно ремонтирана беше сградата на Природо-математическата гимназия в Стара Загора. Впоследствие бяха ремонтирани още десетки училища, детски градини и детски ясли.

* Създадена беше новата Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи “Проф. Минко Балкански” с нови специалности, свързани с иновациите, развойната дейност, информационните технологии.

* Изцяло обновена и променена беше залата в Културния дом (бившият Синдикален дом), която стана една от представителните зали на Стара Загора.

* Създадена беше Индустриална зона “Загоре”. Тя вече е готова, инвеститори изградиха вече свои фабрики в нея и работят.

“Дотук да сте чули да съм казал нещо негативно спрямо някого или да оплювам нашите опоненти? Говоря само за това, което е направено, и то от първата страница, на която съм си записал нещата, защото са много” – вметна по средата на презентацията си Живко Тодоров и продължи:

* Новото регионално депо за отпадъци замени незаконното сметище на Мандра баир, което често се самозапалваше, но впоследствие беше рекултивирано строго по европейските изисквания. Така беше решен един огромен екологичен проблем на Стара Загора.

* Преди 12 години градският транспорт в Стара Загора беше частен, приватизиран при предходни ръководства. Автобусите бяха 20-годишни и нагоре. Оттогава се купиха нови автобуси и тролейбуси, а съвсем неотдавна – за пръв път и електрически автобуси. Направи се телематика с табла по спирките, както и автоматична система за таксуване.

* Обновена беше пешеходната зона на Стара Загора.

* Разширен беше жп надлезът на бул. “Патриарх Евтимий”, направени бяха две кръгови кръстовища заедно с него, които разтовариха автомобилния трафик в тази част на Стара Загора.

* Коренно обновени бяха парк “Митрополит Методи Кусев” (Аязмото), Летният театър, Зоопаркът.

* Копторите на бившия Руски пазар бяха сменени от красив архитектурен комплекс с обновена улица и паркинг край него.

* Напълно обновена беше Станционната градина.

* Модерен нов облик получи старозагорската жп гара.

“Защо ни припомням всичко това? Защото в неделя сме изправени пред избора за кого да гласуваме. И знам, че към нас винаги има критики. Ние не сме перфектни. Аз също съм човек като всеки от вас, имам своите грешки и проблеми, своите грехове. Но смятам, че Стара Загора върви в правилната посока и затова имам смелостта да поискам вашето доверие отново. Смятам, че имаме енергията и можем заедно да поправим грешките, които сме допуснали и да бъдем по-добри. Нека да спечелим и тези избори, след което ще направим нашите градове и населени места още по-красиви” – каза Живко Тодоров.

“Да, ще има Зелен преход, никой не отрича това – продължи той. – Защото Европа и светът вървят към “зелена” икономика. Но това трябва да стане плавно, не с цената на загубата на работни места и не с цената на обезлюдяването на няколко региона – Стара Загора, Хасково, Ямбол, Сливен. Решението трябва да бъде балансирано. Трябва да се отложи затварянето на централите за достатъчно дълъг период, за да се подготви през това време алтернативата, за която говорим в нашата програма. А именно – изграждане на индустриални зони, в т.ч. на Индустриална зона “Летище Стара Загора”, със съответната инфраструктура. Образованието трябва да започне да подготвя кадри за бъдещата индустрия, която ще замени замърсяващото производство. За това се изисква време – кадрите се създават не за дни или месеци. Трябва да минат години, за да можем да си подготвим кадрите, да построим индустриалните зони и чак след това можем да се насочим към зелената и чиста икономика, за която говори цяла Европа. Това е голямото предизвикателство пред нас. Сигурен съм, че в лицето на лидера на нашата партия ще имаме подкрепа по тези въпроси. Няма да говоря за средства – не му е времето за това. Нека първо да минат изборите, да се поздравим с победата, която заслужава всичко това, което сме направили заедно, а оттам нататък вие знаете кой може да решава проблеми” – заключи Живко Тодоров.

——-
* Бележка на редакцията: Собствеността на “Лукойл” според ред публични данни само формално е руска. На практика акциите му се държат от транснационалния енергиен конгломерат. Това обяснява защо правителството на сглобката в лицето на ПП-ДБ така самоотвержено брани разрешената от ЕК дерогация (едногодишна отсрочка) за ползване от “Лукойл Нефтохим Бургас” на евтиния руски петрол, сорт “Уралс”, до края на 2024 г.

Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн