Искра Михайлова, кандидат-кмет на Стара Загора от “Възраждане”: Дайте ни доверие и ние ще направим промяната!

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

От ляво надясно: Галин Динев, Ива Ангелкова, Искра Михайлова, Даниел Проданов

От ляво надясно: Галин Динев, Ива Ангелкова, Искра Михайлова, Даниел Проданов

От ляво надясно: Галин Динев, Ива Ангелкова, Искра Михайлова, Даниел Проданов, Таня Боева, Дончо Радев

От ляво надясно: Галин Динев, Ива Ангелкова, Искра Михайлова, Даниел Проданов, Таня Боева, Дончо Радев

Икономическото развитие на Старозагорския регион и оцеляването на минно-енергийния комплекс “Марица-изток” са двете най-важни теми, които открои пред старозагорци на предизборна среща тази вечер Искра Михайлова – председател на ПП “Възраждане” – Стара Загора, трети мандат народен представител и кандидат за кмет на областния град. Заедно с нея в конферентната зала на хотел “Верея” бяха областният координатор на “Възраждане” и народен представител Даниел Проданов, кандидати за общински съветници от листата на “Възраждане” – Дончо Радев, Ива Ангелкова (член на местния парламент в текущия мандат), поп- и фолк-изпълнителката Таня Боева (https://bg.wikipedia.org/wiki/Таня_Боева), Галин Динев и други.

“Ако намалим мощностите на централите в “Марица-изток”, това ще повиши цената на електричеството, като то може да се окаже и недостатъчно за покриване на потребностите на страната” – отбеляза Искра Михайлова. Ако всичко, което е предпоставило правителството се осъществи, ни чака и демографска криза – не скри тя, като припомни, че според последното преброяване населението на Стара Загора и областта бързо намалява. Сред причините за това, по думите й, е изоставането през последните години на областния център по добавена стойност на глава от населението от по-малки общини като Раднево, Гълъбово и Казанлък, както и твърде продължителното управление на една единствена политическа сила, създала свързани кръгове около себе си. “Ние смятаме, че Стара Загора е жертва на това през последните години и то е, което гони не само младите хора, но и инвеститорите от нашата община” – заяви Михайлова, която сподели още, че се забелязва и негласно споразумение между големите фирми за държане на работните заплати на ниско ниво.

20231011_183627В програмата си “Възраждане” залага на ключови промени в тази посока. “Ние заставаме твърдо в защита на огромния поминък за областта и общината ни в лицето на мините и тецовете в “Марица-изток”. Критично важно е да запазим затворения цикъл на производство на електроенергия от наши местни суровини. Токът ни не е скъп като производство. Оскъпява го плащането на непосилните и надценени в пъти въглеродни емисии – една административна мярка от Европейския съюз. Налагат ни ги, тъй като за някои България е много по-удобна като потребител, а не като производител на електроенергия. Следващия месец сме подготвили инициатива, в рамките на която ние като парламентарно представена политическа организация смятаме да потърсим партньорство и с други такива партии в другите страни-членки на ЕС, за да започнем заедно битка срещу платените въглеродни емисии. Защото едни от най-големите замърсители в света – САЩ и Китай, но те не са в споразуменията за ограничаването им. ЕС има дял от 6,4% въглеродни емисии в световен план. А България в рамките на Европа е с 1,37% емисии. Представете си за какво минимално количество става дума на фона на този глобален абсурд, който е подписван от поредица правителства. Заради това ние ще се откажем от последния икономически стълб, които имаме в нашата държава! Останахме с една енергетика – с нея все още сме силни, тя все още ни дава някакъв гръбнак, от който можем да се изправим и да тръгнем напред. Представете си и това да нямаме. С какво оставаме тук?! Не можем да дадем тази битка. Трябва да бъдем силни, трябва да бъдем обединени! Но в териториалните планове няма становища, внесени от община Стара Загора, община Раднево и община Гълъбово. А трябваше да бъдем първи като областен център. Дайте ни сила, дайте ни доверие, и ние ще направим промяната! – апелира Искра Михайлова.

По думите й планирането в региона трябва да бъде дългосрочно, да чертае перспективи за 10-15-20 години напред, а не да се ограничава в рамките на един мандат. “Имаме икономическите предпоставки, заложени от предишните поколения, но вместо да мислим как на свой ред да заложим следващите такива предпоставки, ние се ограничаваме до един програмен период, било то на някоя оперативна програма или на някой еврофонд. Построихме без никакъв смисъл и логика стадиони по селата, докато все още липсва инфраструктура, пътища и свързаност, за да разредим населението от градската част към едни всъщност доста по-привлекателни места, в които младите хора могат да отглеждат децата си. Допитвайки се до гражданското общество, ние ще работим в тази посока” – каза водачката на 40-членната листа с кандидати за общински съветници и кандидат за кмет на “Възраждане” в Стара Загора.

“Възраждане” предлага създаването на два района в Стара Загора – източен и западен, както преди няколко години беше направено с разделянето на районните управления на МВР. В районните кметства ще влезе и съответната част от многобройните села в общината. Така ще има възможност да се обърне много по-голямо и детайлно внимание както на крайните квартали, в които живеят много млади семейства, така и на населените места като бъдещи перспективни локации за младите семейства с много по-здравословна среда. “Ще сложим този въпрос в дневния ред на Общинския съвет, тъй като това е органът, който трябва да вземе това решение и в който ние сме си поставили за цел да имаме добро представителство” – каза Искра Михайлова в качеството си на кандидат за кмет на община Стара Загора.

“Възраждане” залага и промяна в сметосъбирането и сметоизвозването в Стара Загора чрез създаването на специализирана общинска фирма, която да поеме цялостно или частично работата вместо външния концесионер, на който до момента се заплаща за тази дейност. Предлага и създаването на общинско звено за дребни и частични ремонтни дейности по инфраструктурата, за да може да се реагира бързо, избягвайки тежката и тромава процедура по избора “на точно определената фирма на точно определения човек, близък до властта, за да може едни пари по-скоро да бъдат усвоени, отколкото работата да бъде свършена. Това е нещо, което ние от “Възраждане” не само не приемаме, но и ще се борим срещу него с всички сили и средства” – категорично заяви Искра Михайлова.

“В администрацията има страшно много работещи хора – продължи тя, – но за съжаление те са буквално затиснати от N на брой началници, които не са сигурни каква точно е тяхната роля в съответната дирекция или друго подразделение на Общината. Ние вярваме, че политическите назначения трябва да бъдат минимални, единици хора, които да отговарят за изпълнението на съответните обещани политики. Оттам нататък специалистите трябва да бъдат водещи в развитието на една община и ние ще им се доверим. Смятаме, че има такива в Стара Загора. Виждаме ги, работим с тях. Те определено не са на позициите, които заслужават. И със сигурност при едни конкурси, които са провеждани през последните години, не са имали никакъв шанс да победят хората на хората, попаднали в общинската администрация буквално доживотно. Всички знаем, че има лица и фигури в Общината, които са буквално неизместваеми. Каквото и да се случва, те остават там, независимо каква и колко работа вършат. Това нещо просто трябва да спре. С граждани си говорихме наскоро, че торбата с “мишките” трябва да бъде разтръскана и изчистена и това ние от “Възраждане” сме способни да го направим – доказали сме го във времето, в което имахме възможността да бъдем политически активни. Още от времето, в което “Възраждане” беше с 1% и ни се обясняваше как ние ги говорим тези неща, защото нямаме никакъв шанс да стигнем до Общинския съвет и впоследствие до Народното събрание, за да тръгнем да ги изпълняваме. Е днес сме вече в друга ситуация, в която стигнахме и до Общинския съвет, и в Народното събрание показваме, че всяка дума, която сме казали от ден първи, в който сме се заявили като политически субекти, ние не само я изпълняваме, а я изпълняваме и свръх очакванията на когото и да било. Защото сме от хората, които сме родени тук, израснали тук и държим да останем да живеем тук – в България, в Стара Загора.”

Дончо Радев

Дончо Радев

Кандидатът за общински съветник Дончо Радев обясни, че от 7 години живее със семейството си в едно от малките населени места в община Стара Загора, 51 на брой, с 20-30-хилядно население, и затова от първо лице може да каже какво наблюдава там. Заедно с крайните квартали на града там живее близо половината от населението в общината. Но не получава почти никакво внимание и средства. “Затова смятаме – каза Дончо Радев, – че районирането, което предлагаме, ще допринесе изключително много за подобряване на качеството на живота и средата на тези хора. По селата е огромен и проблемът със сметоизвозването, с некосенето и неподдържането на зелените площи, на гробищните паркове. Инфраструктурата е под всякаква критика. Сега в града е така, но по селата е така от 16-20 години и повече. В моето село няма детска площадка. И не е единственото, в което няма нещо толкова елементарно и което не струва нищо кой знае колко и не е проблем да се изгради.” По думите му, малките населени места имат нужда и от някаква степен на финансова самостоятелност. “В част от селата се правят много неща, но обикновено това е свързано с кметове, близки до властта в града. Това нещо според нас трябва да бъде прекратено. Трябва във всяко населено място или квартал от града да има достатъчно средства, да се случват неща за доброто на хората. Знаем, че еврофондовете не обхващат тези села. Но защо от общинския бюджет не се отделят някакви средства, не се направи общински фонд, който да разпределя някакви пари към малките населени места и там да се получава нещо?” – попита Дончо Радев. Според него не бива за всяка справка или заверка кметовете и кметските наместници в малките населени места да пътуват до Стара Загора при наличието на технологично развити съвременни комуникации и свързаност.

За необходимостта от поддържането на Стара Загора зелена и от създаването на една градска гора говори общинската съветничка Ива Ангелкова, поставена под №3 в новата листа на кандидатите за местния парламент от “Възраждане”. Междублоковите пространства, които все още не са застроени, трябва да останат такива и да бъдат допълнително озеленени, настоя тя; Стара Загора трябва да расте настрани, да бъде по-чист град и да диша по-лесно. Трябва да се осигури и по-добро управление на отпадъците в общината, включително ефективното им разделно събиране и справянето с нерегламентираните сметища.

Таня Боева

Таня Боева

“Повечето от вас ме познават в амплоато ми на певица, на изпълнител. Но извън него имам и своята гражданска позиция, която винаги отстоявам – сподели кандидатката за общински съветник от “Възраждане” Таня Боева, лауреат на музикалния фестивал “Златният Орфей”. – Живея в Стара Загора вече повече от 6 години, синът ми учи тук и считам, че бих могла да бъда полезна с неща, които да допринесат за културата и изкуството. Категорично заставам с лицето и името си в подкрепа на каузата и идеологията на “Възраждане” – националната независимост. Нашите деца трябва да могат сами да определят съдбата си, а не някой друг да решава вместо тях. Абсолютно подкрепям протестиращите миньори и енергетици от “Марица-изток” – те защитават не само работните си места, но и националния интерес на България.”

Таня Боев идва с идеята за учредяването на голям ежегоден международен фолклорен фестивал в Стара Загора.

Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление!

45543255667
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн