Искра Михайлова, Възраждане: Липсата на национална енергийна стратегия е симптом за управленска немощ

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

1696580508200Заради провала на правителството в сектор енергетика ще бъде гласуван първият вот на недоверие към Министерския съвет с министър-председател Николай Денков. Инициативата е на ПП Възраждане, а поектът за решение е подготвен от старозагорските депутати Искра Михайлова и Даниел Проданов. Документът е подкрепен от парламентарните групи на ИТН и „БСП за България“. Лобизъм, корупция и некадърност в сферата на енергетиката ще доведат до закриване на хиляди работни места, което ще доведе до обезлюдяване на Южна България, безработица и инфлация, е записано в мотивите за вота.

„Ние от Възраждане направихме всичко по силите си и продължаваме да се борим за бъдещето на нашата енергетика, което е в огромна степен и бъдеще на нашата държава. Още в 44 НС е прието решение, което гарантира, че въглищни централи в България няма да бъдат закривани в обозримо бъдеще и държавният ТЕЦ – 2 ще бъде обезпечен да работи на пълен капацитет в дългосрочен план. С пълно мнозинство в Народното събрание беше прието решение за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в част Енергетика и по-конкретно – да отпадне ангажиментът за намаляване на въглеродните емисии с 40% до края на 2025 година. По инициатива на „Възраждане“, беше прието решение, което гарантира, че терени на “Мини Марица-изток” няма да бъдат разпродадени на различни компании – процес, който щеше да ускори неимоверно ликвидацията на въгледобива в Старозагорско. Решение, което обаче беше напълно неглижирано, както от служебния министър на енергетиката Росен Христов, така и от неговия наследник Румен Радев“, коментира депутатът от Възраждане и кандидат за кмет на Стара Загора Искра Михайлова.

На фона на всичко това, българското правителство изпрати на Европейската комисия Териториални планове, които противоречат на редица вече взети в НС решения. Имайки предвид, че България е парламентарна република, приемаме за напълно недопустимо изпълнителната власт да неглижира решения на върховния си законодателен орган. Липсата на действаща и актуална национална енергийна стратегия е симптом за управленска немощ и единствено легитимира задкулисните игри в коалицията, категорична е Михайлова.

Според нея не е ясно какво ще се случи по време на гласуването, защото има огромни проблеми в управляващата сглобка. Ако това правителство остане, то се затвърждава и ще стане ясно на всички, че не става въпрос за сглобка, а за официална коалиция. Всяка една грешка ще носи споделена отговорност. Хората виждат за какви схеми в частна полза става въпрос, за милиарди левове. И който подкрепи това управление, ще си носи отговорността.

Знаем, че има натиск да бъде приета пътната карта за климатична неутралност, която обаче се разминава с дадените обещания на протестиращите.

Безотговорните действия на това правителство подписаха смъртната присъда на българската енергетика. Цели региони в Южна България са под риск от икономическа катастрофа. Всичко това доведе до момента, в който напрежението и несигурността сред работещите в комплекса “Марица-изток” достигнаха до своята връхна точка и бяха блокирани магистрали и ключови пътни възли.

Безотговорната политика на предшестващите и настоящото правителство в сектор енергетика превърна настоящото правителство в заплаха за финансовата стабилност и националната сигурност на страната, каза още кандидатът за кмет на Стара Загора Искра Михайлова.

На предстоящите местни избори на 29 октомври, ПП Възраждане е под номер 42 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн