Есенен салон 2023 ще покаже майстори на четката в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Facebook 05_10_2023По традиция навръх Празника на Стара Загора ще бъде открит Есенен салон 2023, организиран от Съюза на българските художници и Община Стара Загора. Откриването ще се състои на 5 октомври от 18.00 часа в изложбена зала „Лубор Байер“.

На тридесетото издание майстори на четката ще представят своите произведения на изкуството, като в изложбената вечер участват 66 творби от 42 автори, одобрени от журито.

„В навечерието на празника на града е редно да си спомним за Христо Куртев, именно в качеството му на художник. Работи като учител по краснопис в светиниколското петокласно училище, негов ученик е Антон Митов, а по същото време главен учител там е Петко Рачов Славейков. През 1875 г. Куртев рисува лъвчето върху знамето на старозагорските въстаници. Четири години по-късно гравира словото върху медната плоча, поставена до основоположения камък за възстановяването на града. От 1993 година пък общата изложба на художниците в града се открива именно на тази дата и носи ново име – “Есенен салон” – казва Милен Алагенски, председател на СБХ под липите.

Всяка година жури, излъчено от СБХ, присъжда номинации на отличилите се, както и голямата награда на Есенния салон – пластиката „Тракийски конник“ на старозагорския скулптор Александър Козаров.
#

enl

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн