Мениджърът на “Региоком” в Стара Загора Ясен Куманов: Предлагаме почасова работа на студенти, ученици, домакини и пенсионери с немски език

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Yasen Kumanov - Regiokom

За Региоком с централа в Магдебург, Германия, работят повече от 6000 служители на 25 локации в Германия, Австрия, България, Турция, Гърция и Аржентина. Региоком e един от водещите доставчици на услуги в Европа в сферата на Customer Service, BPO и IT. Основните му клиенти са водещи германски концерни в телекомуникационния, енергийния и транспортния сектор.

В България работят 7 офиса на Региоком. Мениджър на офиса в Стара Загора е Ясен Куманов. В Германия, а по-късно и в Австрия, усвоява немския език. Завършва и езикова гимназия в България. По професия е преводач, с образование по Приложна лингвистика от Великотърновския университет “Св.св.Кирил и Методий”. През годините е бил управител на филиалите на “Baumax” в Пловдив и Стара Загора, както и Мениджър продажби в завода на “Оскар Рюегг България” в Стара Загора.

- Г-н Куманов, офисът на Региоком в Стара Загора навърши неотдавна една година, откакто е в града. Как се развихте през това време?
- През септември 2022 г. започнахме работа с 5 човека. Днес екипът ни наброява вече 46 души и продължаваме да набираме нови сътрудници. Ежедневно обучаваме нови групи от хора с немски език, които желаят да се присъединят към нас. Работата е много, има място за всички желаещи. Водим кампания за завръщането на наши съграждани в България от немскоговорящите страни, популяризираме и в Германия родината ни като чудесно място за живот и работа. Водим проекти с наши корпоративни клиенти от Германия от енергийния и производствения сектор, които обслужваме с телефония и писмени запитвания. Правим това доста успешно от вече малко над година.

- Какви са целите Ви оттук нататък?
- Амбициите ни са свързани с продължаващ растеж. Офисът ни в старозагорския Сити център на ул. “Ал. Батенберг” 28 е пространствено ограничен до 58 работни места, но се подготвяме през 2024 г. да наемем допълнителни площи в същата сграда, за да достигнем средносрочно численост от над 100 служители по примера на другите офиси на Региоком във Варна (където е централата ни), в София, Бургас, Русе, Велико Търново и Добрич.

- Каква е спецификата на работа на служителите Ви в старозагорския офис?
- Работим стандартно от 9.00 до 17.30 часа от понеделник до петък. Съботите ги покриваме до 15.00 часа. Неделята е почивен ден. Все повече хора работят за нас и от дома си, от т.нар. хоум офис. Това са предимно студенти от по-широкия регион около Стара Загора. Клиентите ни са дружества, които имат широка клиентска база. Те са изправени пред избора дали да обработват със собствени сили потока от входящи запитвания, обаждания и писма, или да ги аутсорснат, т.е. да ги прехвърлят към външни компании, когато обемът им надхвърли определен размер и вече не е рентабилно сами да се справят. За целта клиентите ни обучават нашите служители в спецификата им на работа, за да можем да осъществяваме пълноценна комуникация. Важно е да подчертая, че обучението на всеки, който се присъедини към Региоком, е платено още от първия ден.

Рожден ден - 1 година Региоком Стара Загора

Рожден ден – 1 година Региоком Стара Загора

- Кой извършва това обучение?
- Наши “треньори”, които преди това на свой ред са били обучени от немската компания. Ние превръщаме нашите служители в професионалисти в тази дейност. За да обслужваш например краен клиент на “Електроразпределение” в някой германски град, е необходимо преди това да знаеш как функционира немската енергийна система. Извън тази чисто технологична компетентност нашите служители изграждат и компетентността на чистата комуникация. Така те вършат тази работа не по-зле от един служител от офис в Германия. Ние сме в постоянен обмен с клиентите си, актуализираме информацията си за тяхната дейност. Поемаме предимно първичните запитвания от рода на смяна на адрес, на партида на краен клиент, или деклариране на данни от електромер и т.н.

- За колко време се обучават новопостъпилите в Региоком?
- В енергийната сфера практиката е между 3 и 6 седмици. Нашите проекти в Стара Загора са с триседмично обучение, което е достатъчно, за да се натрупат първичните знания. След това практиката дооформя професионалиста.

- Има ли такива, които не завършват обучението?
- Има малък процент хора, които, за съжаление, в хода на обучението установяват, че им е трудно да се справят. Препоръката ми към тях винаги е била да си дадат шанс. Има материал за научаване, наистина. Няма как човек да е готов за работа от първия ден при нас. Практиката показва, че тези колеги, които завършват обучението, впоследствие са много успешни в работата си.

- Как крайните клиенти се свързват със служителите на Региоком в Стара Загора – директно в България ли звънят?
- Не. Обаждат се на Горещата линия на нашите корпоративни клиенти в Германия, а обаждането пристига при нас по автоматизиран дигитален път. Изключително внимание се отделя на сигурността на клиентските данни и всичко минава през филтри, за да се осигури прозрачен процес на предоставяне на услугата.

- Какво е заплащането в Региоком България? Доволни ли са служителите Ви?
- Нивото на заплащане е над средното за Стара Загора. В нашия офис в Стара Загора човек има възможност да печели и допълнително чрез обективизирана бонусна система по всички проекти. Личната ми нагласа е служителите ни да получават всичко материално и нематериално, което ние сме способни да им дадем – добро заплащане, прозрачност, гъвкавост, предвидимост и разбиране, за да можем да градим нещо трайно.

- Пристигащите у нас от немскоговорящите страни ли са с най-добро ниво на владеене на езика?
- Не непременно. Най-добрият немски не е непременно на този, който се връща от Германия. Някои от тях са усвоили немския на слух, разбират и говорят, но имат празноти в граматиката.

- Ниво езикова гимназия достатъчно ли е?
- Ние имаме в момента немалко ученици от 11. и 12. клас от ГПЧЕ “Ромен Ролан”, които владеят чудесно езика и които са мотивирани още отсега да започнат кариерното си развитие. Това, което търсим като езиково ниво, е минимум В2, което е едно високо средно ниво между А1 и крайното С2 – ниво на майчин език, което е трудно постижимо, като всъщност предпочитаме С1. При нас имаме пъстра палитра от националности, която допринася за многообразието и културния обмен.

Празнуване на Великден 2023 в старозагорския офис на Региоком

Празнуване на Великден 2023 в старозагорския офис на Региоком

- Информирана ли е добре местната общност за Региоком и възможностите за работа при Вас?
- Мисля, че сме добре разпознаваеми. Вземаме участие в различни инициативи в полза на обществото. Постоянно присъстваме в сайтовете за търсене на служители с оглед на плановете ни за разширяване на дейността, затова кампаниите ни по набиране на потенциални нови служители никога не спират.

- Как протича първият контакт и интервюто с човек, който иска да се присъедини към Региоком?
- Кандидатът изпраща своя автобиография на имейл jobs@regiocom.bg, след което ние се свързваме с него, за да уговорим дата и час за провеждане на събеседването. По време на интервюто целим да установим нивото на писмения и говоримия немски, както и да се запознаем с личността на кандидата.

- Дистанционно или присъствено провеждате интервютата?
- Гъвкави сме. Провеждаме интервютата изцяло според графика и възможностите на кандидатите.

- Като базирана под липите компания взема ли участие Региоком в обществения живот на Стара Загора?
- Досега сме участвали в редица акции – почистихме около Самарското знаме, включихме се в мартенският базар през 2023 г. на Центровете за деца със специални потребности, взехме участие в Маратон Стара Загора, подкрепихме Алумни клуб към Езиковата гимназия в града, почистихме алеите на парк Бедечка, празнувахме и се смяхме с колегите и техните семейства, брахме грозде в подкрепа на благотворителната инициатива на Домейн Менада – да се закупи със средствата от продажбата подвижен скенер за Белодробната болница в Стара Загора и да се финансира изграждане на Еко класна стая в Зоологическата градина. Държим на нашите тесни и пълноценни контакти с местната общност и сме винаги готови за сътрудничество.

- Какво е посланието Ви към старозагорци?
- Ние вярваме в бъдещето на Стара Загора и във високия потенциал на нейните граждани. Като представители на тази общност ние сме високо мотивирани да изградим не просто успешен офис, а да създадем общност, където хората да бъдат подкрепени, разбрани, оценени и да гледат с оптимизъм към утрешния ден.

Още по темата:
“Региоком България” набира служители с немски език за новия си офис в Стара Загора

Ден на отворените врати - септември 2023, на главната улица в Стара Загора

Ден на отворените врати – септември 2023, на главната улица в Стара Загора

Празнуване на рожден ден в офиса на Региоком - Стара Загора

Празнуване на рожден ден в офиса на Региоком – Стара Загора

Да изчистим България - парк Бедечка

Да изчистим България – парк Бедечка

Региоком - Стара Загора участва в почистване на района около Самарското знаме

Региоком – Стара Загора участва в почистване на района около Самарското знаме

На благотворителен гроздобер - септември 2023

На благотворителен гроздобер – септември 2023

#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн