Публикуваха Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Средствата от Фонда за справедлив преход, предвидени за региона на Стара Загора, възлизат на 936 млн.евро.

2030 г. – намаляване на емисиите от въглищни ТЕЦ; 2038 г. – най-късната планирана дата за приключване на поетапното извеждане от експлоатация.
През първата референтна година най-малко 12 хил. алтернативни подходящи работни места ще е нужно да бъдат открити в други икономически сектори поради намаленото използване на въглищните ТЕЦ-ове. До 2038 г. се очаква да бъдат създадени още поне 15 хил. нови работни места

*
5667788979807На адрес https://www.me.government.bg/uploads/manager/source/TJTP%20Stara%20Zagora.pdf правителството публикува Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора.
Предлагаме на вниманието ви основната част от обширния текст:

Регион Стара Загора има огромен потенциал за преход, основан на интегрирана трансформация на активи, което би позволило запазването на енергийния профил на региона, качество на заетостта и добавена стойност на регионален принцип чрез реализиране на широкомащабни инвестиции и нови индустрии с висока добавена стойност в областта на чистите технологии, използващи потенциала на наличната инфраструктура, човешки капитал и земя. Освен това наличието на развита образователна инфраструктура, включително Тракийския университет, и регионален капацитет (Институт за устойчив преход и развитие, Агенция за регионално икономическо развитие и др.) правят Стара Загора изключително перспективен регион за научноизследователска и развойна дейност и иновации в областта на новите чисти технологии, както и за изграждане на модел на активно участие на местните заинтересовани страни в процеса на управление и осъществяване на прехода.

Въгледобивните мини (откритите находища) и прилежащата земя ще се нуждаят от мащабна рекултивация и промяна на предназначението в мащаб, невиждан досега в България, която има огромен потенциал да осигури основа за трансформация и справедлив преход в региона. Обикновено дейностите по рекултивация и промяна на предназначението изискват участието на голям брой работници и отнемат дълъг период от време за завършване, като по този начин се създава алтернативно използване на наличния персонал и оборудване от мините чрез КВР. Рекултивираните терени и тези с променено предназначение (подготвени заедно със съответните елементи на техническата инфраструктура) могат да бъдат възможно място по-скоро за алтернативни инвестиции в чиста енергия – фотоволтаици или за промишлени обекти, а не за земеделие. Също така енергиен комплекс „Марица Изток“ ще се нуждае от промишлена конверсия и технологично пренасочване към други енергийни източници за намаляване на въглеродните емисии, за да продължи да функционира като енергиен комплекс. Ще трябва да се въведат в експлоатация значителни ВЕИ мощности на цялата територия на страната. Такива мощности, включително слънчева, вятърна, геотермална, водородна и други технологии, ще трябва да бъдат изградени/произведени бързо и присъединени към мрежата. Рекултивираните големи терени, както и тези с променено предназначение, ще представляват добра възможност за изграждане на такъв нов енергиен капацитет. Освен това в национален мащаб (включително в засегнатите региони) трябва да се определят приоритетни зони за изграждане на ВЕИ при опростени процедури. Пътуващите работници и служители ще имат възможност да се пренасочат към нови работни места – текущата структура на работната сила, наета в сектори Б и Г на Номенклатурата на икономическите дейности, предоставя възможност за евентуално пренасочване към нови промишлени дейности (изискващи предимно средноквалифициран персонал).

ПОТРЕБНОСТИ И ЦЕЛИ ЗА РАЗВИТИЕ ДО 2030 Г. С ОГЛЕД НА ПОСТИГАНЕТО НА НЕУТРАЛНА ПО ОТНОШЕНИЕ НА КЛИМАТА ИКОНОМИКА НА СЪЮЗА ДО 2050 Г.

Позоваване: член 11, параграф 2, буква г)

- Необходимо е развитието да отговори на предизвикателствата на прехода;
- Цели и резултати, които се очакват от изпълнението на приоритета за ФСП (Фонда за справедлив преход), включително очаквания принос по отношение на създаването и запазването на работни места.

Основната роля на ФСП е да допринесе за единствената специфична цел да се даде възможност на регионите и хората да се справят със социалните, трудовите, икономическите и екологичните въздействия на прехода съгласно целите на Съюза в областта на енергетиката и климата за 2030 г. и за постигане на неутрална по отношение на климата икономика на Съюза до 2050 г. въз основа на Парижкото споразумение. Преходът на региона към въглеродно неутрални сектори, основан на трансформация на активите, ще позволиизползване на наличните регионални активи, включителноголямата консолидирана площ земя, най-развитата електропреносна мрежа в страната, за награждаване на високите технически умения на работната сила, транспортната инфраструктура, изключително ценното стратегическо местоположение и други. Тези активи трябва да помогнат на региона да се превърне във въглеродно неутрален индустриален център – както по отношение на процесите с нулеви нетни емисии, така и на индустриите, които обслужват бъдещата въглеродна неутралност.

За да постигне горната цел и в контекста на постигане поставените национални цели и да се използва ФСП за зелен растеж, декарбонизация и преход към неутрална по отношение на климата икономика, регионът ще трябва да предприеме стъпки за намаляване на зависимостта от източниците на емисии на парникови газове (енергетиката е основният източник на емисии на парникови газове – през 2020 г. на този сектор ще се падат 71,29 % от общите емисии, като основният източник е изгарянето на твърди горива – 49 %, следвани от течните горива с 35,3 % и газообразните горива с 13,7 %). Чистите технологии и чистата енергия са определени като подходящи дейности за развитие, които също допринасят за постигането на целта за декарбонизация – нисковъглеродна и устойчива мехатроника, химическа промишленост и производство на материали, ИКТ, селско стопанство, туризъм, производство и съхранение на електроенергия, рециклиране, услуги за енергийна ефективност и решения за устойчива мобилност.

За да се постигнат тези цели, за големите предприятия и МСП трябва да има различен тип подкрепа.

* В процеса на преход ще се използват големите технически умения на работната сила в мините и ТЕЦ-овете. Включително, държавната компания „Конверсия на въглищни райони“ ще наеме част от миньорите и работниците в ТЕЦ-овете, за да използват уменията им в процеса на дейности по планиране и подготовка (подготвителни дейности на терени за нови икономически дейности), включително развитие и изграждане на инфраструктура, която да е подходяща за нови промишлени дейности на освободените терени, като реализация на нови инвестиции за производство на електрическа енергия от ВЕИ, съхранение на електрическа енергия, и др., след проведена рекултивация на площите в рудниците за лигнитни въглища от „Мини Марица Изток“ ЕАД, съгласно договора за концесия.

Планираното заместване на производството на електроенергия от въглища с ВЕИ и други промишлени дейности ще повлияе значително на системата за управление на добива, което включва ограничаване и затваряне на оперативни блокове за по-кратки от планираните периоди на работа. Такова ранно ограничаване на плановете за добив изисква правилно управление на дейностите по преоборудване и след закриване, които трябва да бъдат осигурени от квалифициран персонал и осигурени с финансова подкрепа, за да се избегнат неблагоприятни въздействия върху околната среда.

Подготвителната работа по учредяване на предприятието КВР е в ход и се очаква да бъде създадено през 2023 г., и да започне с планиране на практическата подготовка за прехода на добивния сектор, което включва натрупване на исторически и оперативни данни, както и проучване на територията. КВР ще бъде готова да поеме основната отговорност подготовка на рекултивираните терени на въглищните мини в периода след 2025 г., което изисква предварителна подготовка, предпроектни проучвания и проектиране. Същите ще вземат предвид екологичните аспекти в процеса на закриване, но също така ще бъдат приведени в съответствие с плановете за използване на земята за създаване на нови ВЕИ източници и нови промишлени дейности.

Финансирането на КВР чрез ТПСП се предоставя в следните случаи:

- Начален етап за устройство на територията, развитие на капацитета и изготвяне на проекти за последващи рекултивационни дейности;
- Управление на местоположения с висок риск от екологични щети, които може да не са икономически приемливи в процеса на преназначение и не могат да бъдат правилно управлявани от минната компания поради ранно приключване на дейности. Такава площ потенциално ще се появи едва след започване на активната фаза на рекултивация.

* Инвестициите в МСП следва да се съсредоточат върху създаването на нови работни места, ресурси и продукти, базирани на кръговата икономика, широко използване на ВЕИ и изграждане на капацитет за цифровизация, развитие на цифрови иновационни хъбове, роботизация и преквалификация на работната сила. Секторите C10-C12, C26 и C20 показват по-нисък ръст на заетостта, но имат голяма средна заетост, генерирана от едно МСП, което показва предимно средни предприятия. Те са определени като сектори с висок потенциал, които могат да бъдат приоритетно подкрепени, за да се стимулира предимно средносрочното икономическо развитие и диверсификация, като по този начин се укрепи устойчивостта.

Подкрепата за МСП трябва да бъде насочена към дружества, които имат потенциал да разпространят своя растеж сред други местни дружества въз основа на вертикални и хоризонтални връзки (интеграция). Това ще бъде основният двигател за създаване на работни места, което се счита за потенциален фактор. Въпреки това потенциалната разлика в заетостта е значителна и подкрепата само за МСП няма да е достатъчна, за да замени загубата на работни места в резултат на прехода, следователно за област Стара Загора ще е необходима и подкрепа за големите предприятия.

- Инвестициите в големите предприятия следва да се съсредоточат върху дейности, които гарантират бързото създаване на нови работни места в отрасли, подкрепящи цялостния преход към нисковъглеродна икономика и насочени към нови енергийни технологии. В съответствие с горния анализ и предвид съществуващите умения, фокусът ще бъде върху индустриалния сектор, а именно производството на съоръжения за съхранение на енергия и промишлени стоки с чисти технологии, както и компоненти за новите чисти технологии. По този начин крайъгълен камък на Плана за справедлив преход за Стара Загора ще бъде предоставянето на стимули за привличане и създаване на големи предприятия, които да заместят икономическите дейности в региона, основани на въглищата.

Възобновяемите енергийни източници (фотоволтаици, вятър, зелен водород, геотермална енергия и биометан) и съоръженията за съхранение бяха определени като подходящ вид заместващо производство, което може да бъде разположено на мястото на настоящото производство на въглища или в непосредствена близост до него (напр. на мястото на рекултивирани земи от рудниците за лигнитни въглища), което може да запази местните характеристики на работната сила и моделите на придвижване и да запълни недостига на работни места, които не могат да бъдат осигурени от МСП. Това ново производство ще има и предимството да допринесе значително за широкомащабния енергиен преход в България, като осигури инфраструктура за съхранение и капацитет за чиста енергия.

Област Стара Загора е една от най-подходящите области за наземни фотоволтаични инсталации (с кумулативен технически потенциал за производство на ~ 15-20 GW), тъй като около 1/4 от площта на минния комплекс е рекултивирана и тези площи не влизат в конфликт със земеделски земи и защитени територии. Насърчаването на развитието на възобновяеми енергийни източници би могло да повиши инвеститорската привлекателност на България (включително на съответните засегнати райони) и да доведе до увеличаване на преките чуждестранни инвестиции. Мерките за насърчаване на ВЕИ и съхранението на енергия се допълват взаимно и целят да осигурят диверсификация на икономиката, да повишат заетостта и качеството на живот и да подкрепят целите за неутралност по отношение на климата. Също така, областта има потенциал да бъде един от водородните центрове на ЕС, произвеждащ зелен водород за топлинни процеси (отопление, производство на електроенергия, промишлени процеси и т.н.), както и за водородни клетки, генериращи електроенергия на борда на превозни средства или други устройства.

Стара Загора вече е регистрирана като водеща инициатива за „Водороден хъб на ЕС“ и като водородна долина. Икономиката, базирана на водород, се разглежда като стратегически приоритет за преобразуването на регион Стара Загора. Очаква се да привлече инвестиции и по този начин да допринесе за синергичен ефект в региона: намаляване на въглеродните емисии; нарастване на регионалния БВП; създаване на привлекателни възможности за заетост и развитие на човешкия капитал.

Финансирането на този елемент от плана за справедлив преход ще даде възможност за най-ефективни и технологично обосновани интервенции в районите на въгледобив. Финансирането чрез ПВУ и трите стълба на Механизма за справедлив преход следва принципите за открит и конкурентен подбор. Също така се признава, че се очаква големите предприятия да играят значима роля в процеса на енергиен преход и индустриализация заедно с МСП.

Мерките, свързани с ВЕИ, ще бъдат допълнителен стимул за икономическата диверсификация чрез няколко интервенции по цялата верига на стойност. Например предприятията могат да се занимават с производство на електрическо оборудване за сектора на ВЕИ, като например производство на компоненти за решения за ВЕИ, поспециално за съхранение на енергия (например различни видове технологии за батерии, фотоволтаични панели, вятърни/водни турбини, термопомпи/топлинни помпи, биогаз, биомаса, в съответствие с Директивата за насърчаване енергията от възобновяеми източници) и уреди и устройства, оборудвани с фотоволтаични панели и други ВЕИ.

Подкрепата за индустриалното приложение на ВЕИ може също така да допринесе за развитието на икономическите сектори и да бъде от полза за целите на неутралността на климата. Например агрофотоволтаиците могат да се използват за подпомагане на селскостопанските процеси (например чрез увеличаване на селскостопанските добиви в резултат на сянката, която слънчевите панели правят върху земеделските полета, захранване на помпени системи за вода за селскостопански цели и др.) Този вид агрофотоволтаични проекти следва да бъдат допълващо финансирани от ЕЗФРСР/ОСП, но също така ще доведат до намаляване на емисиите на парникови газове.

Що се отнася до резултатите, изпълнението на горепосочените мерки по ФСП се очаква да допринесат за постигането на следните три основни цели:

- прехвърляне на работни места към нови промишлени дейности от секторите в преход към тези с висок потенциал за създаване на БДС във връзка с решенията за ВЕИ, като например съхранението на енергия;

- Масивна рекултивация на минните обекти, включваща голям брой заети, като по този начин се създава незабавна алтернативна възможност за ангажиране на наличния персонал от мините и подходящи места за алтернативни инвестиции – фотоволтаични централи или индустриални обекти;

- Преминаване към други енергийни източници за намаляване на въглеродните емисии чрез фотоволтаична енергия, зелен водород, геотермална енергия, вятърна енергия или биометан.

ВИДОВЕ ПРЕДВИДЕНИ ОПЕРАЦИИ
Позоваване: член 11, параграф 2, буква ж)

- вид на предвидените операции и очакваният им принос за облекчаване на въздействието на прехода

Инициативите в плана за действие за преход са в рамките на три стълба, които отразяват предизвикателствата и нуждите за създаване на качествена и трайна заетост в област Стара Загора. Те също така са в съответствие със стълбовете и принципите на ФСП, водещи до неутрална по отношение на климата икономика, опазване на околната среда и дългосрочна устойчивост.

Средствата от Фонда за справедлив преход, предвидени за региона на Стара Загора, възлизат на 936 млн.евро.

- Стълб 1 – Индустрия за устойчиви енергийни решения – подкрепя мерки, насърчаващи разработването и прилагането на нови устойчиви енергийни решения в съответствие с целите на прехода към неутралност по отношение на климата и икономическата диверсификация/създаването на работни места.

- Стълб 2 – Социална подкрепа и подкрепа за заетостта – подкрепя социалния преход и подпомага работниците и предприемачеството. Това включва и подкрепа на центрове за Професионално образование и обучение (ПОО), които да осигурят процеса на квалификация и кариерно развитие на съществуващата работна сила и преминаването към алтернативни, по-добри работни места.

- Стълб 3 – Разнообразяване на местната икономика – подкрепя икономическата диверсификация, развитието на нови икономически сектори, създаването на нови работни места, стартирането и развитието на предприятия, включително научноизследователска и развойна дейност, с цел преминаване към нови работни места след постепенното прекратяване на секторите, свързани с минното дело и енергията от въглища и създаването на регионални транспортни връзки за бъдещото развитие на икономиката.

* * *
ОЧАКВАНИ ЗАГУБИ НА РАБОТНИ МЕСТА И НУЖДИ ОТ ПРЕКВАЛИФИКАЦИЯ, КАТО СЕ ВЗЕМАТ ПРЕДВИД ПРОГНОЗИТЕ ЗА УМЕНИЯ:

На този етап предоставянето на конкретни числени показатели за засегнатия персонал е само индикативно. Въз основа на Пътната карта за климатична неутралност, посочена погоре, индикативното въздействие върху заетостта във въгледобива и производството на енергия от въглища осигурява приблизително 8-10% средногодишно намаление на преките и непреки работни места до 2030 г., което налага своевременно създаване на адекватни алтернативи за засегнатите лица. След 2030 г. се очаква постепенно по-нататъшно намаляване на заетостта в мините и електроцентралите, работещи с лигнитни въглища, в съответствие с окончателното преустановяване на производството на енергия от въглища в края на 2030 г., което ще наложи допълнителни усилия за осигуряване на качествена алтернативна заетост и спазване на принципа „никой да не бъде изоставен“.

Въздействието върху местния пазар на труда ще бъде значително, тъй като минният и енергийният сектор са структуроопределящ икономически сектор и работодател. За област Стара Загора като референтни точки са взети две конкретни години – 2030 г. (намаляване на емисиите от въглищни ТЕЦ) и 2038 г. (най-късната планирана дата за приключване на поетапното извеждане от експлоатация), за да бъдат приведени в съответствие с очакваните промени, описани в глава 1. През първата референтна година най-малко 12 хил. алтернативни подходящи работни места ще е нужно да бъдат открити в други икономически сектори поради намаленото използване на въглищните ТЕЦ-ове. До 2038 г. се очаква да бъдат създадени още поне 15 хил. нови работни места в други икономически сфери с постепенния напредък на енергийния преход до окончателното извеждане от експлоатация на въглищните централи до 2038 г.

Създаването на алтернативни възможности за качествена заетост в съответствие с намаляването на заетостта в електроцентралите и мините е от ключово значение. Приоритетът е да се планират и реализират инвестиции, които създават дълготрайна стойност и работни места и следователно се признават от социалните партньори като важен принос за осигуряване на солидарност и постоянна подкрепа за усилията на националните власти в прилагането на стратегии за справедлив преход на нова индустриализация, основана на най-добрите налични технологии. С оглед на управлението на процеса по стабилен, надежден и структуриран начин, се предвижда да се създаде специално предприятие „Конверсия на въглищните региони“ (КВР), което ще разполага с всички необходими ресурси за управление на горните дейности.

Тази благоприятна структура на уменията на работната сила следва да се запази и доразвие чрез постепенно премахване на интензивните на емисии икономически сектори и преминаване към предприятия, изискващи висококвалифицирани и средноквалифицирани служители. Добивът на въглища и производството на електроенергия от въглища включват служители с умения, свързани с индустрията в районите. Тези служители обаче ще трябва да се преквалифицират и да повишат квалификацията си, за да отговорят на нуждите на бъдещата икономика в резултат на процеса на преход.

Новите умения, които трябва да бъдат създадени, трябва да са свързани с чистата енергия и енергийната ефективност, в т.ч. фотоволтаични панели, електрическо оборудване и технически елементи за фотоволтаични панели, кабели, инвертори, алуминиеви рамки за фотоволтаични системи, хидролизатори за производство на водород, допълнително оборудване за водород, геотермално оборудване – тръби, клапани, автоматизация и т.н., оборудване за съхранение на електроенергия, инструменти, резервни части и др. Освен това следва да се подкрепят други активни икономически сектори, за да се създават нови работни места и да се прилагат мерки за декарбонизация, като например производство на чиста енергия и мерки за енергийна ефективност, инсталиране на оборудване с по-голям капацитет и намаляване на емисиите на парникови газове, като същевременно се подкрепя цялостната диверсификация на икономическата дейност.
* * *
ПРЕКВАЛИФИКАЦИЯ И ПОВИШАВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯТА

Предвижда се преквалификация и повишаване на квалификацията на работниците за новите работни места, включително обучения на работното място и обезщетения за времето, прекарано извън работното място. Междурегионалните центрове за професионално обучение и образование се очаква да играят роля, където е възможно, с подкрепата на индустриални зони и паркове. По отношение на активното подпомагане на търсещите работа, мерките могат да включват кариерно консултиране и услуги за подпомагане на намирането на работа, както и развиване на предприемачески умения. Трябва да се вземат предвид специални мерки за групите в неравностойно положение и младежите.

По-конкретно, ще бъде осигурено обучение в областта на чистата енергия и енергийната ефективност, вкл. свързано с фотоволтаични панели, електрическо оборудване и части за фотоволтаични панели, кабели, инвертори, метални рамки за фотоволтаични системи, хидролизатори за водород, допълнително оборудване за водороден газ, геотермално оборудване – тръби, вентили, автоматика и др., оборудване за системи за съхранение на електрическа енергия, инструменти и резервни части.

Тъй като водородната икономика ще бъде стратегическа инвестиция в региона на Стара Загора, се предвижда специално обучение по безопасност и здраве, фокусирано върху водородната икономика.

Запазване и повишаване на квалификацията на съществуващата работна сила и стимулиране на прехода на ново-квалифицираните работници към друга работа, чрез обучения, основани на търсенето (включително на работното място), за дейности в сектори с потенциал за растеж и професии, свързани с прехода към новите индустрии.
#gerb

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн