Голямата награда на Международния куклено-театрален фестивал „Пиеро“ заминава за Полша

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

image (10)Спектакълът „Вирджиния Улф“ на Кукления театър от Бялисток, Полша, е носител на наградата за най-добър спектакъл GRAND PRIX на 13-тото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ 2023 година. Трупата от Полша получи бронзовата статуетка „Пиеро“на скулптора Емил Иванов на церемонията по официалното закриване в салона на Кукления театър в Стара Загора.

Международното жури с председател д-р Ина Божидарова присъди общо седем награди.

* Наградата за „Експериментални и нови форми“ спечели чешката трупа от Прага за спектакъла „Изход“.

* Наградата за режисура и плакет „Пиеро“ отиде при Джинтаре Редвилавичиуте, отново за спектакъла „Вирджиния Улф“.

* Сценографите на „Изход“ Яна Нунчич, Матия Солце и Иржи Йелинек са носителите на наградата за сценография.

* Наградата за музика е за Милен Апостолов за спектакъла „Полетът на къртицата“.

* Наградата за мъжка роля спечели Нейтън Купър от „37 клечки кибрит“ на студио 36 маймуни, копродукция на България, Германия и Люксембург.

* Наградата за женска роля взе Мария Радованов, за превъплъщението си в „Метаморфози“ на Младежкия театър в Нови сад, Сърбия.

* Наградата на младата театрална критика тази година е за Алек Чурчич от Театър Плюс, Испания.

* Наградата за цялостен принос в развитието на куклено-театралното изкуство в България, която на всяко издание връчва д-р Валентин Стоянов, тази година отиде при сценографите Силва Бъчварова и Васил Рокоманов.

Наградите връчи директорът на Старозагорският куклен театър Дарин Петков.

15 бяха спектаклите, които се състезаваха за наградите на „Пиеро“ тази година. 13-тото издание събра участници от десет страни и предизвика огромен интерес сред професионалната и широката публика от България и Европа.

Фестивалът се организира от СНЦ „Пиеро“, ДКТ Стара Загора, Министерството на културата и Община Стара Загора, с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура, Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации.

image (4)image (6)image (8)image (7)image (9)image (5)
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн