Откриват изложба „Археологически сезони 2022-2023“ в РИМ – Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Plakat_arheologia-2022-2023На 29 септември от 20.00 ч. в рамките на „Нощ на изкуствата“ на IV-то експозиционно ниво в Регионален исторически музей – Стара Загора ще бъде открита изложбата „Археологически сезони 2022-2023. Спасителни разкопки – Реконструкция на ВиК мрежата в Стара Загора“.

Изложбата включва най-представителните находки, открити при обновяването на ВиК инфраструктура в града. Сред тях са бронзова „пиксида“ (антична кутия за бижута), стъклени и глинени съдове, накити, мраморни архитектурни елементи. Ще бъде експониран скелет с изкуствено издължен череп от Източния некропол на Августа Траяна. Могат да бъдат разгледани табла със снимки и информация за най-интересните археологически структури, разкрити при проучванията.

През 2022 г. и 2023 г. започна извършването на археологически наблюдения и проучвания на територията на град Стара Загора, във връзка с изпълнение на мащабен проект „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособена територия, обслужвана от „ВиК” ЕООД, Стара Загора. Те обхващат изкопните работи по изпълнение на трасетата на водопроводите и канализацията в охранителните зони на Археологически резерват „Августа Траяна-Верея-Стара Загора“, както и в цялата останала част на града.

В този период е извършено наблюдение на 131 обекта по канализационната и 332 обекта по водопроводната мрежа на Стара Загора. Канализационните трасета се полагат на дълбочина около и над 3,00 м, което съвпада с нивото на стерилния терен, който в различните част на града е с различна структура и характеристика. Водопроводните трасета се полагат на дълбочина между 1,60 м и 2,80 м, като не достигат нивото на стерилния терен. В голяма си част новите трасета дублират старите, като в този случай не се откриват археологически структури, а само преотложени материали при старите изкопни работи – както съвременни, така и фрагменти от антична строителна керамика, мраморни архитектурни елементи и др. В няколко случая бе констатирано пълно разрушаване на антични зидове, крепостни стени и антични улици при полагане на старите трасета, които сега се установяват само в профилите на изкопите. При полагането им в предишните години не са извършвани археологически наблюдения и проучвания.

При проведените наблюдения са констатирани: трасета на крепостни стени в четири участъка; проучена е значителна част от Източния некропол и единични гробни съоръжения в пет участъка; трасета на антични улици в два участъка и зидове в два участъка, като във фондовете на музея са постъпили над 500 предмета от различни епохи.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн