Искра Михайлова е кандидатът на “Възраждане” за кмет на Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

20230925_0958382Искра Михайлова – острието на “Възраждане” в Народното събрание в борбата за спасяването на “Марица-изток”, влиза в битката за кметския пост в Стара Загора.

“Номинирахме я за кандидат-кмет на Стара Загора, тъй като с опита, който е натрупала през последните години и с мотивацията, която има, ние сме убедени, че като човек, който работи честно, открито, тя може да изгради екип, поставящ на първо място интересите на нашия град” – каза при представянето й депутатът и областен координатор на “Възраждане” Даниел Проданов.

“В критичен период сме, който трябва да преживеем – бяха първите думи на Искра Михайлова след обявяването на кандидатурата й. – Това беше и един от мотивите да приема номинацията – виждам всеки ден пред какви предизвикателства сме изправени и се убедих, че за да се справим, не ни трябва реалити шоу, нито stand-up comedy. Трябва ни устойчивост, чистота, морал и абсолютна отговорност от българи към българи. Трябва ни възраждане на Стара Загора, тъй като ние се оказахме град, който сам губи потенциала си. Стара Загора се намира на ключово място, но по някаква причина при нас нещата не се развиват добре. Застрашени са и работните места в “Марица-изток”, където работят много старозагорци. За 2020-2021 г. ние сме един от лошите примери в България, да не кажа единствения, в който областният център изостава в пъти от по-малките общини в областта по добавена стойност на човек от населението. Почти двойно сме задминати от Раднево, от една малка община като Гълъбово, изпреварени сме и от Казанлък. Стара Загора се нарежда на четвърто място. Ние смятаме, че през последните 16 години, които и общината ни, и държавата преживяха, забравихме какво означава да планираме отдолу нагоре – от хората към местната власт, към държавната политика и впоследствие към европейските партньори, подкрепящи нашето развитие. Но ставаше по обратния начин. Оттук нататък трябва да растем напред и да се развиваме с оглед на условията, които имаме.”

“Влизам с огромна мотивация и с желанието за победа в тази надпревара – продължи Искра Михайлова. – Не съм непозната за старозагорската общественост. В парламента отстоявах с всичките си сили това, което казвах в предизборните кампании. Смятам, че дойде този ден, в който промяната зависи от всички нас. Няма да коментирам ничия личност, но политиката е едно страшно изхабяващо, уморително, тежко занятие и в нея няма място за “свещени крави”. Всеки от нас е наясно с това от първия ден, в който е влязъл в нея. Затова тук личните емоции отиват на заден план. Трябва да се защитават интересите на тези, които избират, а не на тези, които са избрани. Смятам, че съм готова да поискам доверието на старозагорци за кметската позиция. Имам достатъчно контакти, натрупах опит, способна съм на диалог, да чувам, да разбирам и да се боря, да отстоявам.”

Едно от вижданията на “Възраждане” за общината е нейното развитие настрани и районирането й – каза Искра Михайлова. – Общинската администрация трябва да започне да мисли за развитие и благоустройство на районите – източен, западен – освобождавайки натиска, който има в централната част. Както и да се обърне внимание на селата от общината. Създадем ли по-високо качество на живот в тях, хората ще започнат да се връщат там. Колкото по-свързани сме с природата, колкото повече пространство има около нас, толкова по-щастливи сме. Изостанали сме и в друго: около нас има общини, които правят мащабни културни събития, събиращи национална и международна аудитория. Ние имаме идея, която ще представим по време на предизборната кампания за подобно събитие, с което Стара Загора може да стане дори лидер в това отношение.”

“Възраждане” ще регистрира листа с 40 кандидати за общински съветници в Стара Загора. В областта ще издигне общо 6 кметски кандидатури. В една община ще подкрепи кандидат-кмет, в друга участва в местна коалиция.

В частта с въпроси от страна на медиите Искра Михайлова каза следното:

* Настоящият кмет на Стара Загора е сериозен опонент. Дълго време беше вменявано, че не може да бъде победен. Но особено след вчерашното представяне на неговата кандидатура съм убедена, че в момента той може да бъде победен и че това ще стане на тези избори. Влизаме със заявката това да направим ние, от “Възраждане”. Партията ни има изключително възходящ тренд, към нас всеки ден се присъединяват хора. Всеки ден ние сме търсени, а не търсещи. Ние сме наясно колко роднински фамилии са в една листа, по какъв начин се чука по вратите, за да се запълни една бройка. Ние върнахме хора, които идваха и искаха да се присъединят към листата ни. Защото разбираме политиката по изключително сериозен начин и смятаме, че когато се обединяваме с едни хора, трябва да можем да гледаме и да мислим в една посока, да имаме общи цели. Това не смятам, че можем да го направим с хора, които познаваме от 2-3-5 дни, или сме се виждали епизодично. Не приемаме това като начин за правене на политика. Но приемаме разговор с всеки – като народен представител съм доказала това, общувайки с всяка една политическа организация, с всеки гражданин, който е имал или тема, повод или казус. Способни сме да водим диалог с всеки.

* В предизборната кампания трудното ще бъде хората да повярват, че е възможна промяна, за което ще се борим. И че излизайки да гласуват, могат те да случат тази промяна. Ще се борим за висока избирателна активност, за доверието на всеки един старозагорец.

* Смятам, че заявките, които досегашният кмет даваше през последните години, бяха искрени, но видяхме как една политическа организация е готова да сгази, да смаже собствения си човек. При нас номинациите идват отдолу нагоре, специално за областните градове се одобряват от централното ръководство. При мен стана така. Аз също имах сериозни размисли в Народното събрание ли да остана, или да се кандидатирам за кмет на Стара Загора, но истината е, че се чувствам добре тук и искам да бъда в града си. Да, много се борих в парламента, но смятам, че мога да продължа да го правя по всякакви начини. Още повече че това не е първият мандат на “Възраждане”, когато в Народното събрание бяхме само 13 човека и наистина изнемогвахме от толкова много работа и толкова много сериозна борба, която ни се наложи. Там ние се разраснахме. В момента в парламентарната комисия по енергетика има четирима човека от “Възраждане”. Те са запознати с нашата кауза, защото когато започнахме да се борим за региона си срещу унищожаването му, ние въвлякохме партията си в това. Не направихме грешката на други народни представители от Старозагорския регион, чиито позиции и желания съвпадат с нашите – да имаме нормално място за живот с нормални доходи, но те не можаха да убедят политическите си организации колко важно е това за тях и за нас, старозагорци. Ние за щастие направихме това още в първата минута. Категорично ще заявя, че ако моята партия не беше подкрепила каузата ми за Общината, аз щях да избера Стара Загора. Защото тук е моето място.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн