Откриха Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ 2023

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

76586898709556654675477985В Стара Загора започна 13-тото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“. Официалното откриване тази година бе в Художествената галерия в Стара Загора, където е подредена изложбата сценография и плакат на Мариета Голомехова и Люба Томова. Директорът на кукления театър Дарин Петков подчерта огромния интерес на трупи от целия свят към тазгодишното издание и подчерта, че фестивалът е факт благодарение на финансовата подкрепа на Община Стара Загора, Министерството на културата и Национален фонд „Култура“. На добър час на участниците пожела и зам.-кметът Милена Желева:

„Искам да благодаря на организаторите. Не знам дали си представяте колко безсънни нощи има, за да се случи тази магия. Община Стара Загора ще продължи да подкрепя фестивала през всички следващи издания. „Пиеро“ е вдъхновение. Изложбите, които се откриват днес са само един малък пример за това“, каза Милена Желева.

Изключително впечатляваща е изложбата на Мариета Голомехова и Люба Томова, която спечели възхищението и аплодисментите на многобройната фестивална публика. В нея са събрани сценографии и плакати на двете авторки, оставили ярък отпечатък върху естетиката на българския театър. Експозицията бе представена от Митко Новков и Димитър Трайчев.

Началото на първия фестивален ден бе поставено от майсторски клас по анимация и анимационна кинопанорама, както и откриване на още една изложба – тази на Вера Доньо Донева, „Картини от камъчета“. Довечера е премиерата на най-новия спектакъл за възрастни на Старозагорския куклен театър „Честен кръст“.

15 са спектаклите, които са включени в конкурсната програма тази година, а участниците са над 300. От тях българските трупи са четири, една е копродукция на България, Германия и Люксембург. Чуждестранните трупи са от Италия, Израел, Полша, Сърбия, Гърция, Турция, Испания, Норвегия и Чехия.

765867955845321324123
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн