13-ти Международен куклено-театрален фестивал за възрастни “ПИЕРО” 2023, 23-29.09.2023

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

ПИЕРО 202315 са спектаклите, които са включени в конкурсната програма на Международния куклено – театрален фестивал за възрастни “Пиеро” тази година. От тях българските трупи са четири, една е копродукция на България, Германия и Люксембург. Чуждестранните трупи са от Италия, Израел, Полша, Сърбия, Гърция, Турция, Испания, Норвегия и Чехия. В 13- тото издание на Фестивала броят на всички събития- представления, изложби, майсторски клас, представяния, кинопанорама и концерт са общо 30. В извънконкурсната програма са включени 7 спектакъла. Един от тях е премиерата на най- новия спектакъл на Старозагорския куклен театър-” Честен кръст”. Пиесата е продуцирана на Бродуей през 2015 година. Режисьор е Цвети Пеняшки, преводът е на Любов Костова, музиката е на Милен Апостолов, сценографията е на Ясмин Манделли. Отделно в извънконкурсната програма Старозагорският куклен театър ще представи още две свои постановки за възрастни- “Хотел” и “Завод”. По традиция театърът – домакин не участва в конкурсната програма. Чуждестранните трупи извън конкурса са от Сърбия и Унгария.

Първият ден на “Пиеро”, 23 септември, ще започне с тридневен майсторски клас/анимационна работилница на КОМПОТ колектив, който ще се провежда в Регионалната библиотека “Захарий Княжески”. КОМПОТ колектив ще предостави монтиран видеоклип с резултатите от творческия процес. На тема анимация пак там е и второто събитие на Фестивала- двудневната Анимационна кинопанорама, която ще бъде открита от проф. Надежда Маринчевска, селектирала 15 съвременни български анимационни филма. На нея специален гост ще бъде Теодор Ушев, който в рамките на кинопанорамата ще представи филма си “Физика на тъгата”, получил най-голямата награда в света на анимацията: “Кристал” от Фестивала на анимационното кино в Анси, Франция. Теодор Ушев е член на академията на наградите Оскар. Сред събитията от първия ден на “Пиеро” е откриването на изложбата сценография и плакат на Мариета Голомехова и Люба Томова “Отвътре/Отвън”. Тя ще бъде подредена в Художествената галерия на Стара Загора, където в 13 часа е официалното откриване на Фестивала. Половин час по- рано в галерията ще бъде открита още една изложба- “Картини от камъчета” на покойната Вера Доньо Донева. Режисьорът Явор Гърдев също е със специално участие на тазгодишното издание на “Пиеро”. В последния ден, 29 септември той ще представи книгата “Провокирайки театъра: Кама Гинкас режисира.” Гърдев е автор на предговора на изданието, което изследва гения на един от най- знаменитите, обсъждани и признати от света руски режисьори – Кама Гинкас. Последното събитие преди връчването на наградите и официалното закриване на Фестивала е авторският концерт на Даниела Белчева- На север от изтока.

Международното жури на тазгодишното издание на “Пиеро” е петчленно с председател д-р Ина Божидарова – драматург, автор и преподавател. Ката Чато е куклен режисьор и културен мениджър от Унгария, Катарина Кокутар е театрален критик, преподавател и културен мениджър от Словения.

Силва Бъчварова е куклен сценограф и преподавател, а мъжът в състава е световно известният музикант, композитор и художник Николай Иванов – ОМ. Наградите както на всяко издание са девет.

Сцените и пространствата в Стара Загора, които ще използва “Пиеро” тази година са седем. Те са предоставени от партньорите на Фестивала- Държавна опера Стара Загора, Културен център Стара Загора, Художествена галерия Стара Загора, Регионална библиотека “Захарий Кнажески”, Къщата на арх. Димов, Народно читалище Климент Охидски. Сред партньорите са още Национален фонд Култура и АКТ- УНИМА България.

Организатори на Международния куклено – театрален фестивал за възрастни “Пиеро” са СНЦ “Пиеро”, Държавен куклен театър, Община Стара Загора, Министерството на културата, с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура, Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации.

Пълната програма може да разгледате в онлайн каталога на фестивала https://bit.ly/451oxcD
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн