Кметът Живко Тодоров отчете публично свършеното през третия му мандат начело на Общината

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1450039P1450032Кметът на Стара Загора Живко Тодоров събра тази вечер препълнена зала в Културния център “Стара Загора”. За да чуят акценти от 80-страничния отчет за неговия трети пореден мандат начело на Общината, както и да вземат отношение по свършеното и предстоящото, дойдоха стотици старозагорци, областният управител Ива Радева, представители на държавни, местни, образователни, културни, социални и финансови институции, бизнеса и неправителствените организации, медии и др.

“Мандатът 2019-2023 година беше нелек, пълен с трудности и предизвикателства – припомни кметът. – Преживяхме извънредното положение с Ковид пандемията, затваряхме градовете, имаше много починали от вируса, налагаше се да вземаме екстремни мерки. Това костваше човешки загуби, загуби на време и ресурси. Затруднението беше за всички нас. Пандемичнятя обстановка създаде затруднения и за общинския бюджет. Затвориха се заведения, ресторанти, временни обекти – всички те носят приходи в Общината, които ние през 2020-та и 2021 г. ги загубихме. И работихме през тези години с по-малък бюджет. Отделно от това след 2021 г. настъпи огромна политическа криза в страната с пет последователни парламентарни избори, което създаде тежки предпоставки за проблеми на администрацията – сменяха се непрекъснато правителства и министри, всеки ден буквално се налагаше да работим с различни хора. Отделно от това дойде война, скочиха цените на газ, на ток и на всички останали консумативи, които всички ние плащаме. Това нямаше как да не се отрази на администрацията. Като добавим накрая и това, че данъците и таксите в Стара Загора не са вдигани от 2012 година, тоест вече 11 години, можете да си представите в каква ситуация работихме. Въпреки нея отчетът ни е съзидателен, в него има много неща. Припомням това, за да знаете в каква обстановка се налагаше да работим. Ако не бяха тези предизвикателства, със сигурност щяхме да направим и още много неща. Но преминахме през трудностите. За разлика от много общини в страната, Община Стара Загора излезе след всичко това още по-силна и ще бъде един много по-перспективен, много по-уреден и организиран град” – сподели Живко Тодоров.

P1450047P1450049Уводните думи на кмета бяха прекъснати от една дузина деца – ученици от различни класове, които излязоха на сцената, облечени в тениски с националния трибагреник и със завоюваните от тях купи и медали от световни математически турнири, последните от които в Сингапур, Сеул и Куала Лумпур. Децата бяха водени от тяхната преподавателка г-жа Димова и от ръководителя на Академията по математика Любомир Любенов, който благодари за подкрепата на Община Стара Загора и на цялата старозагорска общественост за участието на малките математици в престижните световни състезания. Те подариха на кмета една от трикольорните си тениски, изпъстрена с подписите на всички тях.

“Искам да поздравя тези прекрасни деца, които прославят България. Те доказват, че страната ни не е само лошото, което презентират всяка вечер в новините. У нас има много положителни герои, просто трябва да им се дава шанс да влизат повече в новините и да се показва повече положителното, защото го има” – каза Живко Тодоров.

“Община Стара Загора е в много добро финансово състояние, защото винаги сме се придържали към това, да харчим толкова, колкото събираме – продължи отчета си кметът. – Тоест никога да не влизаме в дългова спирала. Използвали сме общински дълг, само за да финансираме временно тези проекти, които следва да изпълним, а след като ни възстановят ресурса, ние възстановяваме и взетия кредит. Данъците, както вече споменах, от 2012 г. не са променяни, въпреки че през това време минималната работна заплата скочи трикратно. Успяхме без да натоварваме гражданите и бизнеса през това време, без да събираме повече пари от тях, да направим всичко, използвайки държавен ресурс, спестявайки пари от различните пера и, разбира се, от европейските проекти, които за нас са изключително важни” – каза кметът.

За последните 4 години на голо поле преди кв. “Зора” беше създадена Индустриална зона “Загоре” – отчете Живко Тодоров. – Днес са продадени почти всички парцели от нея, като два малки от 5-10 декара се пазят само за инвеститори с наистина висока добавена стойност. Привлечени са инвестиции за 150 млн. лв. в нея, а работните места, които ще бъдат реализирани, са около 1500 на брой. Там вече се строи, теренът днес изглежда по различен начин.

По-нататък в акцентите от отчета на кмета попадна обновяването на Станционната градина и изграждането на втората част от парк “Артилерийски”, преустройството на Зоопарка, което привлече в Стара Загора десетки хиляди нови туристи от цялата страна и обектът стана една от атракциите на града. Изцяло нов облик придоби пазарът “Васил Шаханов” (познат преди това като Руския пазар). Съвременна визия придоби и Летният театър, който след реконструкцията си привлича десетки представления през топлия сезон.

Реконструкциите на обектите бяха завършени на цените, на които бяха договорени и започнати, въпреки резкият скок в стойността на материалите.

P1450043P1450036В ход е реконструкцията на сградата на Драматичния театър “Гео Милев” по проект на стойност 4 млн. лева. Кукленият театър има проект с държавата, но, по думите на кметау “ние ще помагаме с каквото можем”.

През мандата продължи обновяването на автобусния парк на Стара Загора със закупуването на електрическите автобуси “Иразар”. Така Стара Загора има вече едно прекрасно общинско дружество-превозвач, за разлика от съседни градове като Пловдив, където превозвачът е частен, а контактната мрежа на тролеите – изрязана.

Голяма придобивка за Стара Загора по държавен проект, допълнил обновлението на Станционната градина в един общ комплекс, стана новата жп-гара. След десетилетия отлагане тази година бе реконструирана и улица “Свети княз Борис” в отсечката от бул. “П. Евтимий” до бул. “Руски” в центъра на града. Направено беше кръговото движение на разклона за Раднево в кв. “К. Ганчев”, както и кръговото на ул. “Анастасия Тошева” и временното кръгово на разклона за кв. “Зора”. Буквално от утре започва работа по временно кръгово кръстовище и край “Загорка”. Асфалтирана бе ул. “Войвода Стойчо Черногорски”, а ул. “Промишлена” – преасфалтирана след първоначалните забележки към изпълнителя.

Подменена беше канализацията и водопроводът в кв. “Самара-1″, като Общината продължава да работи по благоустрояването на улиците и тротоарите там.

В сградата на Общината беше обновен за удобство на всички старозагорци Центърът за административно и информационно обслужване.

Отскоро е въведена и Географската информационна система (ГИС), която синтезира в една платформа редица граждански и административни услуги.

В момента тече реконструкция на уличната мрежа и междублоковите пространства в кв. “Три чучура-юг”. Първият етап е до сервиз “Диана”, вторият – на юг от него.

Квартал “Три чучура-север” беше обновен по проект за 1,3 милиона лева. Още в началото на мандата нов облик получи и бул. “Крайречен”.

Обновена беше залата в бившия Дом на културата – тя се превърна в Културен център “Стара Загора”, който се ползва с голям интерес сред гостуващите колективи.

След многогодишно отлагане беше създадена новата база на Музей “Литературна Стара Загора”.

654756765853Untitled 1За многобройните спортни клубове бяха осигурени безплатни тренировъчни бази, с безплатни консумативи. Това вдигна нивото на старозагорския спорт и медалите от големи световни и европейски състезания не закъсняха. Новият скейт парк привлече интерес от цялата страна. Основен ремонт беше направен на спортната зала “Стара Загора” и на Общинския плувен басейн. Все по-популярен става старозагорският маратон, стадион “Берое” често е домакин на големи лекоатлетически състезания.

Общината през цялото време е в помощ на държавните културни институти – Старозагорската опера, ДТ “Гео Милев”, Кукления театър. С успех продължават да се провеждат Фестивалът на оперното и балетното изкуство, Международният куклен фестивал “Пиеро”, Фестивалът за ново европейско кино “Златната липа”, Националният фолклорен фестивал “Богородична стъпка”, Beerфестът, Джаз фестивалът “Цветовете на джаза”, Маскарадните игри, Ретропарадът. На разположение на гостите на Стара Загора е Туристическият информационен център. Цялата тази активност пълни старозагорските хотели.

През мандата бяха премахнати над 350 незаконни постройки в кв. “Лозенец” и днес той е почти два пъти по-малък в сравнение с 2001 г. Законността там се възвръща. Има набелязани и още незаконни постройки в северната му част.

През последните 4 години Общината проведе няколко масови залесявания на крайградски терени, участие в които взеха хилади старозагорци.

Рекултивирано по отличен начин, с висока европейска оценка, беше старото градско сметище на Манд(р)а баир – едно от най-големите в България, което през годините преди това често се самозапалваше и обгазяваше областния град. Сега действа Регионално депо за отпадъци с предварително сортиране.

Държавният ВиК проект, който създаде и продължава да създава много затруднения на старозагорци, се видя, че не може да стане за една година и това да не породи проблеми. “Ние като община отнесохме недоволството на хората – и аз като кмет също, въпреки че не можем да контролираме работата на изпълнителите” – призна кметът. Забававянето идва от откриваната археология – проектът съвпада с археологическия резерват “Августа Траяна”, дълго се чакат комисии от София, които да решат какво да се прави с находките – както и от проблеми с неточно обозначени инфраструктурните трасета. Този ВиК проект е изпълнен с много неволи, но след приключването му ще имаме по-чиста вода с новите тръби, ще се ограничат разкопаванията и ще имаме добре направени улици като “Ген. Гурко” – обобщи кметът.

В Стара Загора бяха санирани 100 блока, предстои да бъдат санирани още 75, за които са подадени документи.

Направени бяха ремонти на кметства и читалища по селата, като този на НЧ “Кирил и Методий” в с. Борилово за 117 000 лв. Възрастните старозагорци получиха нови и обновени пенсионерски клубове. Градът прояви солидарност с бежанците от Украйна, които бяха настанени в новите общински социални жилища в сградата на бившата Метрология по проект за 3.2 млн. лв.

Факт е новата детска градина “Липа” до сградата на ЕВН. Създадена беще нова Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи, с новопостроено общежитие и столова. Създаден беше Културен центъ за даровити деца на името на проф. Петър Жеков.

Обновени бяха през мандата три училищни сгради и много дворове на училища, детски градини и детски ясли.

Направен беше общински приют за безстопанствени животни в с. Могила.

Като старозагорци трябва да имаме повече самочувствие заради нашия град. Казват го всички, които ни гостуват и са впечатлени от Стара Загора. Хората помагат с почистването на града, но ни е нужно обаче още по-организирано гражданско общество. На Запад са преминали през тези етапи, но по-рано от нас. Нека се поучим от тях, като избягваме техните грешки – обобщи в края на отчета си Живко Тодоров.

Отношение по темите от отчета взеха председателят на Съвета на директорите на Индустриална зона “Загоре” инж. Стефан Шоселов, председателят на настоятелството на НЧ „Св. Климент Охридски-1858“ акад. Васил Герлимов, директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев (скоро ще бъде представена двутомната История на Стара Загора – първа след изданието от 1966 г., каза той), общественичката Станислава Канева, директорът на Музей “Литературна Стара Загора” Иван Матев, управителят на Търговско-промишлената палата в Стара Загора Олег Стоилов, ръководителката на Агенцията за регионално икономическо развитие (АРИР – Стара Загора) Румяна Грозева, пенсионер, доволен от новите пенсионерски клубове в града, гражданката Радка Атанасова от кв. “Три чучура-юг”, Ирина Христова – директор на детска ясла, Иван Колев – председател на УС на Волейболен клуб “Берое”, Методи Губеров – председател на Гражданско сдружение “Наш дом – Стара Загора” (парк “Бранителите на Стара Загора” да е следващата паркова перла на града, пожела той).

P1450050P1450051P1450052P1450053P1450054P1450055P1450056P1450058P1450059P1450060
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн