Представиха ГИС портала на Стара Загора – подробен дигитален модел на общината

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1450030Географската информационна система на Община Стара Загора вече готова и се преминава към използването й както от администрацията и бизнеса, така и от всички заинтересовани граждани, съобщи днес кметът Живко Тодоров. Използването й е общодостъпно и безплатно. Тя се намира в интернет на адрес https://gis.starazagora.bg и може да се разглежда през всеки браузър, в това число и през мобилен телефон.

“Обхватът на ГИС-системата е толкова широк, че когато се презентира, ще видите колко много различни приложения има тя. Чрез нея Стара Загора се нарежда сред няколкото челни общини в България, които до момента са въвели подобни системи – София, Русе, Бургас, Шумен и Габрово. Системата ще улесни работата на проектантите, които могат да чертаят временни обекти в нея, визуализира дори подземния кадастър” – сподели Живко Тодоров.

Инж. Иван Мяшков (вляво на снимката), управител на “Битмап” ЕООД – фирмата, разработила ГИС системата, разказа пред медиите за функционалностите й. В платформата може да се разглежда съдържанието на различни географски слоеве с реални или виртуални обекти в плоскостите на Общия устройствен план, кадастъра или регулационния план на Стара Загора. Системата е създадена по модела, използван от общините в Германия.

Близо 60 различни информационни слоя предоставят върху картата на града данни за инфраструктурата, озеленяването със заснетите и дигитализирани отделни дървета (в Стара Загора те са 120 хиляди), транспорта с разписанията и спирките, местонахождението на туристическите забележителности като паркове, паметници, различните магазини, ресторанти, кафенета и заведения за бързо хранене, аптеки, болници, училища и градини, банкомати, чешми, тоалетни, музеи, детски площадки, бензиностанции и много други обекти, които се избират за визуализиране от падащо меню и през търсачка по ключова дума. Интегрирана е и функционалността “Уличен изглед” (Стрийтвю) на Гугъл карти, като в режим на навигация могат да се набелязват маршрути с кола, градски транспорт и за пешеходци. При авария в града ремонтните екипи ще могат в реално време да виждат къде точно минават кабелните трасета, ВиК и газовите тръби.

В ГИС-портала са интегрирани наличните дигитални архиви на различни служби в Стара Загора с общ обем над 200 гигабайта, достъпът до които, макар и възможен, преди появата на новата система оставаше твърде специализиран и усложнен, и по тази причина гражданите не можеха да ги ползват лесно и пълноценно. За разлика от тях ГИС-системата е лесна за достъп и използване от всички. В нея могат да модулен принцип да се въвеждат и нови функционалности, когато станат необходими.

Обновяването на данните в системата ще се извършва от общинските служители, които работят с нея. За тях има второ, по-подробно и по-сложно ниво на работа с данните. Разработчиците от “Битмап” ЕООД ще им осигурят дистанционна подкрепа и указания в рамките на една година.

*  *  *

Екранна снимка на една от функционалностите на ГИС-системата на Стара Загора

Екранна снимка на една от функционалностите на ГИС-системата на Стара Загора

Стара Загора с функционална и модерна Географска информационна система

На пресконференция дадена днес от кмета на община Стара Загора Живко Тодоров, заедно със зам.-кмета Радостин Танев, главния архитект Младен Иванов, началника на отдел „Устройство на територията“ арх. Николай Василев, началника на отдел „Административно и информационно обслужване“ инж. Атанас Пашов и инж. Иван Мяшков, управител на “Битмап” ЕООД беше представена новосъздадената Географска информационна система на община Стара Загора.

„Инициирахме създаването и въвеждането на Географска информационна система, която да улеснява граждани, бизнес и администрация. Обхватът е толкова широк, че хората тепърва ще видят колко много приложения може да има системата и смятам, че градът ни ще бъде на челните места по дигитализация. Услугите, които ГИ системата предлага са на едно много по-високо ниво и затова искам да благодаря на изпълнителите, които свършиха  качествено поставената им задача“, обяви по време на пресконференцията кметът Живко Тодоров.

В България са пет общините, които имат подобни системи. Тя не изисква login нито от гражданите, нито от служителите на администрацията, а разпознава кой я използва и предоставя различен достъп и функционалности, в зависимост от правата, които са дефинирани през администраторски панел.

‚Когато Географската информационна система /ГИС технологията/ се използва за общинско управление и развитие, тя носи много ползи и за администрацията и за гражданите по много начини. Основният резултат е по-малко разходи и по-висока ефективност. В ГИС може да комбинирате кадастъра, регулацията, специализираната карта (подземна и надземна инфраструктура, проводи и съоръжения), екологични показатели, данни за зелените територии, статистически данни за населението, ползването на земеделските земи, климатични данни, поражения от бедствия и аварии и още много други неща в една „дигитална община“,  обясни инж. Иван Мяшков от фирмата-изпълнител.

press-13-09-2023-02Той посочи още, че от една страна ГИС позволява законовите норми да се прилагат бързо и правилно за различните публични и непублични регистри в Общината. „Можете да направите справка за даден реален обект (имот, парцел сграда, инфраструктура и др.), като се посочи обектът в „Дигиталната община“ и ще видите какви други обекти от различните слоеве има в съседство. Това важи и за „нематериалните“ граници и ограничения- например в каква зона по Общ устройствен план попада даден имот. Извършването на справки за такива обекти по повече показатели понякога отнема доста време на администрацията заради невъзможността различни обекти и правила да бъдат „комбинирани“ е един цифров модел. Често различните регистри и регулации за една и съща територия са в компетенцията на различни отдели и дирекции на институциите, като понякога даже е невъзможно те да се комбинират в една комплексна справка. В ГИС могат да се генерират и предварително дефинирани документи (скици, разрешителни, специализирани справки и отчети и т.н.), които след подписването им с електронен подпис на оторизиран служител да се превръщат в официални документи с правна сила“, допълни още той.

Инж. Иван Мяшков добави още, че ползите за бизнеса и гражданите са неоспорими. При реализация на Уеб ГИС всеки заинтересован гражданин или инвеститор през браузър и без необходимост от техническа подготовка и знания ще може да получи информация от публичните регистри за територията на общината, да направи проверка за наличие на различни законови ограничения за дадена локация или да направи справка за собствен имот по определени показатели. Така, например, строителните предприемачи, брокери на недвижими имоти, компании за публични услуги и много други  ще могат лесно и бързо да направят предварителна оценка на разходите си или на потенциала за развитие на бизнеса си в нови райони на общината.

#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн