50 известни старозагорци призовават Живко Тодоров да се кандидатира за четвърти кметски мандат

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Действащият кмет на Стара Загора ще съобщи решението си до две седмици

P1450008Инициативна група от 50 известни старозагорци призовават настоящия три мандата кмет на общината Живко Тодоров да кандидатства за поста за четвърти пореден път на предстоящите местни избори на 29 октомври. За това съобщиха пред медиите днес Вени Петрова – мениджър на пиар агенция “Алфамаркет”, бизнесменът Антон Тонев и доц.д-р Емил Славов от Тракийския университет. 50-тимата са документирали подкрепата си за Тодоров в специална подписка. Сред тях, по думите на Антон Тонев, са имена като доц.д-р Алексей Стоев – директор на Астрономическата обсерватория в Стара Загора, Велизар Димитров от IT-сектора, примабалерината Силвия Томова, писателят Димитър Никленов, математикът Любомир Любенов, Емилия Драгиева от сферата на спорта, бившият дългогодишен ректор на Тракийския университет проф. Иван Станков, арх. Иван Иванов, екскметът на Стара Загора проф. Цанко Яблански, бизнесмени, учени, лекари и много други носители на позитивната енергия на Стара Загора.

За четвърти мандат на настоящия кмет настоя през февруари т.г. в Стара Загора и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Днес от партията обявиха, че номинацията му вече е факт. Казусът е, че преди време Живко Тодоров сам сподели, че ще ограничи участието си в местното самоуправление до три мандата. Натискът към него да преразгледа решението си обаче става все по-силен от широки среди на старозагорската общественост.

“Преди 6 месеца в разговор с Антон Тонев и с доц. Славов стигнахме до извода – разказа Вени Петрова, – че е редно някои от проектите, започнати в община Стара Загора, да продължат, и сметнахме, че човекът, който най-добре може да се справи с тази работа е Живко Тодоров. Разбира се, отчетохме и това, че той вече беше казал, че няма да се кандидатира за четвърти мандат. Направихме една абсолютно неформална среща с него и му казахме какво е нашето предложение. Той беше много кратък и много категоричен – “Не!”. Ние обаче бяхме с ясното съзнание, че през годините на кметския стол той е натрупал позитиви, събрал е и негативи, но бяхме наясно и с това, че стъпките, които е правил през всичките тези години, е крайно време да се превърнат в много големи крачки. Споделихме тази наша идея не само с него, но и с много други приятели от Стара Загора, които имат мнение за обществения живот в града, имат идеи, направили са нещо за собствения си бизнес и знаят как да го направят и за останалите. Така стигнахме до идеята да направим инициативна група. Обръщам внимание на това, че ние не сме инициативен комитет за издигането му. За да уверим кмета, че той има конкретна подкрепа, направихме подписка, под която за една седмица се подписаха 50 души. Спряхме дотам, след което му връчихме подписката” – проследи хронологията на събитията Вени Петрова. Тя съобщи още, че в рамките на 9 работни панела от по 6-12 човека инициативната група е обсъдила пътищата за развитие на община Стара Загора, при което всеки панел е генерирал от 5 до 8 предложения.

“Преди време Живко Тодоров влезе в политиката доста млад. Но минаха години и сега много ми се иска да видя Живко Тодоров като мъдрия кмет и като кмета-визионер. Ние искаме бъдещето на Стара Загора да продължи. Той е консенсусен човек, достатъчно опитен. Настояхме първо пред него да приеме една нова номинация и очакваме партията му да го издигне за пореден път като кандидат-кмет. Нашите разговори с него, тръгнали от категоричното му “Не”, в момента са на етап “Благодаря ви, мисля сериозно по въпроса” – допълни Вени Петрова.

“Виждате, че в света през последните години се случиха доста критични събития – имаше пандемия, в момента недалеч от България се води война, в обществото ни тлеят сериозни проблеми, има напрежение, изнервяне. Всичко това предполага да се направи нещо, които да запази в Стара Загора спокойствие, устойчивост и възможност за развитие напред. Пред региона стоят много сериозни проблеми и задачи. Всичко това предполага да се мисли наистина визионерски, за да се запази бъдещето на града. За да се случи това, ни е нужен лидер, който наистина има опита, капацитета, възможността и умението да го направи. В инициативната ни група стигнахме до извода, че за да стане това, трябва да се направи така, че г-н Тодоров да вземе за пореден път решението да се кандидатира за кмет” – обясни доц.д-р Емил Славов.

Малко по-късно от “Стара Загора днес” попитахме Живко Тодоров какъв ще бъде отговорът му на предложението към него, отправено от инициативната група. Пред медията ни той заяви следното:

“Благодаря им за това, че застават зад мен и за подкрепата, която ми оказват. Очевидно се създава обществено лоби, което да работи за Стара Загора в условията на очертаващите се тежки проблеми, които трябва да бъдат решени. Знаете за “Марица-изток”, знаете за необходимостта от икономическо развитие на Стара Загора, от индустриални зони. Това изисква сериозен екип от хора, изисква заедност. Винаги съм споделял тезата, че един човек няма как да се справи сам с тези проблеми. Затова благодаря за тази подкрепа и в кратък срок, до две седмици, ще оповестя решението си и ще дам ясен отговор на това, към което те ме призовават.”
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн