148 години от Старозагорското въстание отбелязват с поднасяне на венци и цветя в събота

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Starozagorskoto vastanie 1875 - pametnikНа 16 септември 2023 г., събота, от 11.00 часа Община Стара Загора организира поднасяне на венци и цветя по повод 148 години от Старозагорското въстание. Едновременно ще бъдат поднесени венци на паметника на Кольо Ганчев, паметника на Старозагорското въстание и паметника на лобното място на Кольо Ганчев, Господин Михайловски и Сава Силов. Кратка беседа пред паметника на Старозагорското въстание ще представи г-жа Райна Антонова – главен уредник на отдел „Нова история“ в Регионалния исторически музей – Стара Загора.

На 12 август 1875 г. БРЦК взема решение за подготовка на всенародно въстание. Определени са 5 въстанически окръга: Русенско-Шуменски, Търновски, Старозагорски, Сливенски и Ловешко-Троянски. За център на въстанието се избира Стара Загора с ръководител Стефан Стамболов. Въстанието е масово в селата около града. Над 800 души участват в образуваните 6 големи чети. Някои от тях пристигат в околностите на Стара Загора в очакване да се присъединят към въстаниците от града.

В края на септември и началото на октомври в Стара Загора са арестувани над 600 души. Османският апелативен съд налага смъртно наказание чрез обесване на Димчо Стаев, Стефан Чифудов, Руси Аргов, Колю Райнов и на Кольо Ганчев – сподвижник на Левски и първи деятел на революционния комитет, Господин Михайловски и Сава Силов – погубени в родната им Стара Загора. Въпреки мъките, спасение намират Стефан Стамболов, Георги Икономов, Захарий Стоянов и други, за да тръгнат след по-малко от година, запалвайки бунта на Априлското въстание.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн