Отнеха в полза на държавата товарен автомобил, използван за превоз на мигранти

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

_Temida-2 NK-NPKПо досъдебно производство на Районна прокуратура-Стара Загора е осъден Д.Б., на 51 г., сръбски гражданин, който незаконно е превозвал мигранти през страната. Д.Б. е признат за виновен за това, че на 6 септември 2023 г. на км 174 на автомагистрала „Тракия“, обл. Стара Загора, с цел да набави за себе си имотна облага чрез използване на моторно превозно средство – товарен автомобил, марка „Ивеко“, негова собственост, противозаконно подпомогнал повече от едно лице – 20 чужденци, всички мъже, от които шест непълнолетни, всички граждани на Сирия, да преминават в страната в нарушение на закона. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т.1 пр.1, т.4 т. 5 и т.6 от Наказателния кодекс.

След измененията в Наказателния кодекс за това престъпление се предвижда отнемане на превозното средство в полза на държавата, ако то е собственост на извършителя на престъплението. В случая средството за извършване на престъплението – товарен автомобил, марка „Ивеко“, е било собственост на обвиняемия Д.Б. и е приобщено като веществено доказателство по делото. Използваният товарен автомобил е бил отнет в полза на държавата.

Д.Б. е признал вината си. Районен съд – Чирпан му е наложил наказание от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода условно с изпитателен срок от 3 години и глоба от 3000 лева. Наказанието е по споразумение, одобрено от Районен съд – Чирпан.

Определението на съда е окончателно. Делото е приключило за два дни от извършване на деянието до влизане на присъдата в сила.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн