Детски арт фестивал “Промая” 2023 в Стара Загора на 16 септември

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

371881698_698044339032557_5829330382410691516_nСтара Загора кани всички малки и големи изследователи, експериментатори, любознайковци и сръчковци на втория Детски арт фестивал “Промая”, който ще се проведе на 16 септември 2023 г. от 10 до 16 часа на Кестеновата алея в парк „5-ти октомври“. Тази година фестивалът е с научно-експериментална насоченост.

Организаторите – Община Стара Загора, Travel Craft Club и НЧ “Родина-1860″ са подготвили сцена с ефектни научни шоута и повече от 20 разнообразни работилници, напълно безплатни, в които децата могат да вземат участие, да усвоят нови знания, да творят и да отнесат направеното вкъщи.

На всеки кръгъл час на обособената сцена всеки дошъл ще има възможността да види удивителни „Научни Шоу програми“.

Научно шоу на ДНК(Детски Научен Клас), заедно със създателя Явор Денчев – магистър по микробилогия (Университет на Виктория, Канада), учител и аниматор с дългогодишен опит както в България, така и в Канада, ще покаже, че науката е вълнуваща и е в нашите гени.

Децата ще бъдат запленени от химичните и физични експерименти на “Корпус за бързо гърмене”, които ще дойдат специално в нашия град от Софийски университет. Димитър Узунов, отново от София, ще издаде „Как се създават научно-фантастични светове“, а Мариела Станчева ще разкаже за „Наръчника на бунтаря за разваляне на часа по математика“.

Алеята на кестените ще бъде превърната и в научна “лаборатория” с куп интересни работилници и занимания за всички.

Астрономическата обсерватория в Стара Загора ще има свой специален щанд, на който ще ни пренесе в далечния свят на планети и космонавти с:

* Мултимедийни презентации: нови данни от космическия телескоп „Джеймс Уеб“ за дълбокия Космос, хранене на космонавтите по време на орбитални полети и космически пътешествия, Слънце и слънчева активност, космически мисии до Марс и др.;
* Наблюдения на повърхността на Слънцето с телескоп със специален слънчев филтър; Представяне на космически храни
*Космическа работилница „Направи си сам спътник“.

Ще има още много игри и забавления:

Работилница за минерали, „Сгъни наука“, „3D принтиране“ с Михаил Загорски, „Светът на байта“, Първи стъпки в програмирането с Blue Bot&Bee Bot, заедно с Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Работилница за съзвездия с Travel Craft Club, Ментална аритметика, Клуб „Забавна астрономия“ и Клуб „Млад експериментатор“ на ЦПЛР, презентация и STEM работилници на ДИПКУ към Тракийски университет Стара Загора.

Организаторите са подготвили и много изненади и ще ви очакват на 16 септември в парк “Пети октомври”, за да се потопим в интересния свят на Науката.

Входът е свободен.

Повече информация в линк към събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/265097996327174?ref=newsfeed
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн