Започва фестивалът за изкуства и занаяти Шипка фест ´23

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

6774487567В 18:00 ч. на 6 септември, сряда, в подбалканския град ще бъде открито петото издание на фестивала за изкуства и занаяти Шипка фест ´23, който ще се проведе от 6 до 10 септември в двора на Етнографски музей “Чирпанлиева къща“, салона на Читалище “Светлина-1861″, Художествена галерия “Христо Песев” и пространство OPEN MIND в град Шипка. 

Програмата включва занаяти, концерти, кино, лекции и обучения.

Мисията на фестивала е да предостави пространство за съхранение и предаване на българското културно наследство, автентичните български занаяти и фолклор, както и представянето на различни съвременни музикални форми, жанрове и техники в изкуството, като едновременно с това да обогати културните събития в сърцето на Розовата долина.

Програмата можете да видите тук: https://shipka.info/shipka-fest-2023-programa

Някои от акцентите на тазгодишното издание са:

Музикална програма 

Фестивала ще открият група Кеминджиджи (BG) със самостоятелен концерт от 20:00 ч. на 6.09.2023 г.

В петък, 8 септември, гостите ще могат да се насладят на изпълнението на сравнително младата, но набираща популярност формация Вишна-Черешка, придружени от огнения артист Према. След тях в 21:30 ч. на сцената ще излезе  Surbahar Live Band  (BG/Arg/USA) на  Павел Стойчев – музикант и автор на етно-ембиънт формацията. За съботната вечерна програма ще се погрижат  Ambient Folklore , което е едно отдавна чакано участие на живо на формацията, която създава авторска музика на границата между Западното и Източното Средновековие. Mного от пиесите, които ще изпълнят се свирят на контра китара, макар, че са създадени за чело тамбура. Фестивалът предлага поле за изява на една изцяло нова формация с ръководител вече доста известната в България Изабел Сокол-Оксман с участници от Аржентина, САЩ, Белгия и Гърция. На 10.09.2023 г., в неделя, от 16:00 ч., със самостоятелен концерт музикална формация Soulfia (BG) ще закрие фестивала.

Образователна програма

Занаяти

kovachestvoОсновна задача на фестивала е да популяризира българските народни занаяти, като създаде пространство, където майстори и бъдещи чираци/калфи и майстори да се срещнат. Допълнителна задача е да се даде възможност на млади и стари да видят на живо старите занаяти – тяхното изящество и красота.

Ще имаме честта с нас да бъде майстор Станко Киров – един от четиримата майстори – кошничари в България, чиято основна цел в момента е да намери свои достойни наследници. За всеобща радост в тазгодишното Школó по Занаяти, организирано от НЧ “Светлина -1861″, това лято в град Шипка се включиха хора със сериозен интерес към занаята, а вече има и много заявки за участие в обучението по време на фестивала. Майстор Станко ще бъде в Шипка на 7, 8, 9 и 10 септември.  Друг от стожерите на фестивала е майстор – ковач Стефан Чаков, който заедно с Антон Анастасов и други от ножарската задруга, ще напали огъня върху ковашкото огнище на двора на Етнографски музей “Чирпанлиева къща” и ще показва на млади и стари как да коват желязото, докато е горещо. На 6 и 7 септември с нас ще бъде майстор Софка Димитрова, майстор на изключително атрактивния занаят тъкане на коланчета на кори на номадски стан и ще показва на всички желаещи да се научат на занаята.

На тъкачество (хоризонтален стан) ще ни учи майстор Елица Максимова, а за грънчарството ще бъде демонстрирано и ръководено от Деси Владовска, носител на голямата награда “Сребърна хлопка” за специален принос в грънчарството. Цвятко Цвятков, който както и Стефан Чаков има шипченски корен, ще демонстрира традиционния в близкото минало занаят за Шипка – свиркарство. Майстор Цвятко свири и изработва гайди, кавали,  свирки и дудуци. Ръкоделията ще бъдат представени от Труфка Димитрова и Иванка Генова (българска бродерия, кене, плетене на пръсти, фриволите и други). Дърворезба и дървопластика ще покаже Румен Милков от Мъглиж. За първа година ще покажем медникарство с Ренета Христова. Традиоционно ще се включат шипченските майстори Данчо Данчев, дървопластика, Дидо Денев, коларство и Росица Джагалова, етерични масла.

Нов участник на фестивала ще бъде Людмила Кутиева от град Бургас, която на 7 септември ще демонстрира стъклопис, а на 8 септември тя ще ни запознае и с много интересната техника на восъчен живопис -  енкаустика. На 9 септември пък всеки желаещ ще може да си изработи глицериново сапунче заедно с Людмила.

С нас ще бъде и Албена Венкова, която ще покаже занаятите стъклопис на 9 септември и плъстене на 10 септември.

За децата 

Доброволци към фондация “Отворен интелект – OPEN MIND” ще отговарят за детското пространство, където деца ще показват на деца да тъкат на детско станче или да изработват кукли и животни от плъсти.

Изложби

Ще представим първата и единствена изложба на даровития художник, артист и културен деятел Христо Тъпанов, в която е изложено цялостното му художествено творчество до сега – Мозаични икони в репродукции, Акварели и Графични рисунки.

В съботната вечер в 21:00 ч. ще се прожектира и аудио-визуалната изложба “Чинари” на Линда Барбара Карл Вацулка, която обединява различни подходи в съвременното изкуство – музика, електронен звук, лирични текстове, глас и фотографии.

Други акценти, част от образователната програма, са предвидените кино-прожекции: С документалния филм “Животът е притча“ ще запознаем зрителите с Учението на духовния Учител Петър Дънов – Беинса Дуно. Красивите и величествени гледки на Рила и вдъхновяващото Слово на Учителя ни пренасят в магията на Съборните дни – лятната Духовна Школа на Бялото Братство. Филмът съдържа кратка историческа информация за развитието на Учението, както и съвременен видео материал от Седемте рилски езера. Филмът “2222″ на детски киноклас е насочен, към това да се замислим какво причиняваме на природата с консуматорския начин на живот, който водим. Филмът е своеобразен апел към промяна в начина на живот.

С документалния филм “Infinity Wall”/”Стената на безкрая” режисьорът Тако Младенов ще ни потопи в магията на Патагония извисявайки се високо сред величествените върхове на Андите и ще проследим заедно пътя на първото българско изкачване по 1600-метровата западна стена на Фиц Рой 3405 м, с участници Тако Младенов, Никола Леваков, Стоян Тодоров.

Събитие от кино програмата на фестивала е прожекцията на  филма “Воев“ за живота на музиканта, поета и артиста, и един от най-емблематичните представители на неформалната културна вълна в България от края на 80-те и началото на 90-те години – Димитър Воев. Фабулата проследява годините от ранното творчество на Воев, през кулминацията в музикалната му група „Нова Генерация“, до преждевременната му смърт на 27 годишна възраст. Филмът разкрива пластове и прозрения на дълбока душевност, чрез малко познати авторски текстове на музиканта, архиви и моменти от личния му живот, споделени от най- близките му хора.

С филма на режисьора Мирослав Трифонов “Има ли живот преди смъртта” режисьорът и организаторите на фестивала се стремят да провокират  участниците да живеят живота си пълноценно и да  използват добре времето отредено им на Земята. На същата цел са посветени и заниманията със Симеон Нейчев – Вибути “Изживей директно кой си ти” и “Медитации в духовното сърце”.

Народни танци

За тези, които, искат да научат стъпките на българските народни хора ще има много възможности, но организирано това ще случи в събота и неделя от 14:00 часа със  Сарина Стефанова.

Лекционната част на фестивала ще прелее от представянето на книгата на Боян Чомаков “История на Читалището 1861-1920″ в лекции по Истинен правопис с Татяна Косекова, Завръщане във вълшебния свят на Глаголицата с Татяна Атанасова, и “Дискусия на тема микробиом, дисбайози и билки“ с Надежда Максимова, както и лекцията за “Залесяването и началото на противоерозионните мерки и създаването на първото “Бюро за укрепване на пороищата и залесяване“ в страната, създадено в Казанлък, с Александров Иванов – известен български фотограф.

Нулеви отпадъци и осъзнатост

flyer_shipka_festНе на последно място организаторите си поставят за цел да провокират промяна в начина ни на мислене и живот. За това ще се погрижат доброволците по програма Европейски корпус за солидарност на ЕС, които прекараха два месеца в град Шипка преди фестивала, като ще съдействат не само за организацията на фестивалното пространство и къмпинг зоната, но най-вече, за да може Шипка Фест ’23 да бъде действително събитие с нулеви отпадъци и да покаже на гостите ни, че всеки отпадък може или да бъде избегнат или да се превърне в ресурс за друг процес.

Фестивалът ще демонстрира живот с нулеви отпадъци, затова и храната, която ще се предлага е в съдове, които се измиват (носете си канче, купичка и прибори). Специално внимание ще се отдели и на това как да изхвърляме отпадъците, така, че вместо да бъдат отпадък, те лесно да се превърнат в ресурс. Следват филми, посветени на Шипка и шипченската история.

Домакини и организатори на събитието са Народно читалище “Светлина-1861″ – гр. Шипка и фондация “Отворен интелект – ОУПЪН МАЙНД”, гр. София. Основната фестивална локация е къща-музей “Чирпанлиева къща”, а спомагателните са салона на Читалището, Художествена галерия “Христо Песев” и пространство OPEN MIND.

Повече информация вижте в ПРОГРАМАТА НА ШИПКА ФЕСТ ´23.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ – 2022 г.

#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн