Шест старозагорски села празнуват в Деня на Съединението – 6 септември

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Saedinenieto sqНа 6 септември – Денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия, шест старозагорски села отбелязват празника си – Сладък кладенец, Оряховица, Пряпорец, Малко Кадиево, Змейово и Стрелец.

Празничната програма в с. Сладък кладенец започва от 10.00 часа на площада в селото и обещава разнообразни забавления с Детски танцов ансамбъл „Броеничка“, фолклорна формация „Радост“, кулинарна маса, изложба на старинни оръжия и благотворителен базар.

В Оряховица официалното начало на празника „Да пеем и играем под небето на България“ е от 11.00 часа с песни и танци на центъра със самодейната група на селото – „Гайтан“, рецитал на патриотични стихотворения, посветени на Деня на Съединението и завършек с празнично хоро.

Точно в 12.30 часа на празник канят и село Пряпорец, където хорA ще се вият с фолклорен ансамбъл „Загоре“, който дава началото на програмата.

В 18.00 часа в село Змейово ще се проведе съпътстваща програма към юбилейното петнадесето издание на Празника на пелина. Ще бъде отслужен молебен за богата реколта, а най-добрите лозари и майстори на змейовския пелин ще получат грамоти. Участие в празника ще вземат самодейците от читалището, както и мъжка фолклорна група „Тракиец“. Ваня Бонева, докторант в Аграрния факултет на Тракийския университет, ще представи дисертационния си труд, свързан с лечебните растения, използвани за направата на наложен пелин.

Денят завършва с празнична програма в с. Малко Кадиево от 18.30 часа с ансамбъл „Загоре“ и Детско-юношески народен хор „Жарава” при НЧ “Родина-1860″, както и певческата група към читалището – „Житен клас“.

По повод деня на Съединението, на 8 септември от 18.00 часа в село Стрелец също канят на празник. Гостите на селото ще имат възможност да се насладят на възстановка на исторически моменти от клуб „Любителите на историческо оръжие – Поп Минчо Кънчев“. Музика и танци ще повдигнат настроението със състав „Радост“, редица самодейни състави и ансамбли, както и ансамбъл „Загоре“.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн