Близо 4000 участници събра XVII Национален тракийски фолклорен събор „Богодорична стъпка“

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_8037IMG_8082С празничен водосвет по традиция започна тазгодишното издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“, който изпълва с български песни и танци сърцето на курортно селище Старозагорски бани. През двата дни, на две сцени ще се надпяват и надиграват близо 4 000 изпълнители – индивидуални участници и ансамбли от цялата страна.

„Много важно е да пазим традициите, да ги развиваме и предаваме напред за поколенията, това е което остава след нас. Радвам се, че в очите на толкова много хора се виждат искри и желание да споделят емоцията от това събитие, да се изявят. За мен е чест да открия седемнадесетото издание на събора „Богородична стъпка“, каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той не пропусна да припомни и заслугите на инициаторите на събора д-р Евгений Желев – кмет на Стара Загора от 1999 до 2007 г., и на дългогодишния председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“ Петра Мечева.

Председателят на Тракийските дружества в България Красимир Премянов също се обърна към гости и участници в двудневното тържество на българския дух и фолклор.

Сред официалните гости на събитието бяха още зам.-кметовете Радостин Танев и Надежда Чакърова, кметският наместник на курортното селище Станчо Станчев, общински съветници, общественият посредник на Стара Загора Иванка Сотирова, Цанко Атанасов – председател на ТД „Одринска епопея“, представители на различни организации, подпомагали събора в годините като „Зонта клуб“ и участниците в VII издание на Международния арт пленер „Безгранично изкуство“ и други.

През двата фестивални дни участниците ще бъдат оценявани от жури, което ще отличи най-добрите състави и индивидуални изпълнители. На първа сцена председател е доц. д-р Валентина Райчева от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, а членове акад. Крум Георгиев – член на Международната академия по традиционно изкуство и Христо Иванов – главен художествен ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“. На втора сцена председател е гл.ас. д-р Петър Кръстев от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и членове акад. Кирил Тодоров – композитор и художествен ръководител на Ансамбъла за народни и песни танци „Зорница“ Стара Загора, Дарина Славова – солист на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ Пловдив и преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Богата и изпъстрена с дух и традиции е съпъстващата програма на „Богородична стъпка“. Гостите могат да посетят детските творчески работилници под мотото „Съхранено с любов – сътворено с талант“, Занаятчийската чаршия с десетки майстори на сувенири, битови изделия, красиви бижута и вкусни храни. Съборът приканва и на раздумка с билков чай и ръжено кафе, а песни се пеят и хора се играят на селския сбор, където не се кани. Точно до селския двор са разположени и кътовете, разкриващи „Живата традиция от махалата – Добра среща“, показващи занаяти от миналото и вкусни гозби.

Участници в събора са още Туристическият информационен център и Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“ с информационен щанд и атрактивно пускане на свобода на излекувани при тях керкенези. Демонстрации са подготвили и от Юношеския туристически клуб към ТД „Сърнена гора“. Логото на фестивала ще бъде запечатано на специално мозаечно пано. Всеки може да допринесе с поставяне на фрагмент. Инициативата е на „Арт мозайка“.

Кулминацията на съботния ден ще бъде от 19.00 часа, когато ще започне празничен концерт на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ с участието на хор, солисти и оркестър – ще бъде представена магията на фолклора. Директор и диригент е Георги Андреев. Традицията повелява и нестинарска демонстрация да сложи от 21.00 часа края на фестивална вечер.

Неделният ден започва с разнообразна програма на 1-ва и 2-ра сцена от 9.00 до 15.00 часа. В 16.00 часа ще бъдат обявени отличените участници в събора.

За осигуряване на максимална безопасност и комфорт на всички присъстващи на събитието автобусите до Старозагорски бани и околните села ще се движат само по околовръстния път на курорта – пътя през хотелската част. Автобусите, обслужващи линии с №№ 9, 91 и 92, ще спират на спирки „Армира“ – „Мини Марица-изток“ – „Старозагорски бани-поща“ – „Старозагорски бани-обсерватория“ и ще обръщат на разклона за село Сулица.

Ще бъде осигурен допълнителен курс на 26 август (събота) с час на тръгване 22.00 часа от центъра на Старозагорските бани, който ще бъде безплатен за гостите на събитието. Автобусът ще мине и през обиколния маршрут.

НТФФ „Богородична стъпка“ се организира от Община Стара Загора, Съюза на тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора, Общество за фолклор, Кметство Старозагорски бани и НЧ „Христо Ботев-1952“ Старозагорски бани, с подкрепата на Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“.

IMG_8065IMG_8322IMG_8253IMG_8284
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн