БСП-Братя Даскалови: НЕ на кариера за варовик в с. Тюркмен

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Станка Матева

Станка Матева

Стартира събирането на протестна подписка срещу изграждането на кариера за добив на варовици  на 1200 м североизточно от братядаскаловското село Гранит. Инициативата е на БСП-Братя Даскалови, след като дружеството „Арго ерг“  внесе в РИОСВ – Пловдив отново инвестиционното си предложение  за изграждане на кариера в концесионна площ „Орманите“ (244 дка) в землището на с. Тюркмен, община Брезово, област Пловдив за 35 години.

Записаното в документа, че добиването ще се реализира със специализирани пробивно-взривни работи, притеснява силно живеещите в околните села – Гранит, Братя Даскалови и съседните брезовски населени места. Според хората съществува реална заплаха за сериозна екокатастрофа, тъй като кариерните територии са в непосредствена близост до газопровод и нефтопровод.

“Жителите на община Братя Даскалови настояват да не се сключва договор между дружеството и МОСВ за добив на варовици и изграждане на кариери. Ние сме длъжни да предприемем необходимите действия, за да може компетентните държавни органи да не допуснат тази концесия“, категорични са от БСП – Братя Даскалови.

„Тук е  мястото, където сме родени и живеем живота си на обикновени хора, за които е важно, наследеното от дедите ни  да го предадем на следващите поколения.  Искаме да запазим природата, спокойствието и здравето на хората, живота в българските села да се възроди, а не да се унищожава – а подобна кариера това ще направи с нашите населени места“, каза общинският съветник  Станка Матева.

Жителите могат да намерят подписката в клуба на БСП (до Община Братя Даскалови) и да  изразят своя протест.

#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн