Втора дискусия събра държава, местна власт и експерти за бъдещето на комплекса „Марица-изток“

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_7174IMG_7168В общинската зала „П. Р. Славейков“ в последния юлски ден се проведе втора дискусия на тема “Бъдеще за енергийния комплекс “Марица-изток” – перспективи и предизвикателства”. Участие в нея взеха Министърът на енергетиката Румен Радев и неговият заместник Красимир Ненов, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, кметове на съседни общини, народни представители от региона, общински съветници, представители на синдикалните организации, както и на комплекса, граждани и др. В началото на форума, кметът Тодоров благодари на присъстващите на втората поредна среща, която се организира на тази тема и приветства една смислена и ползотворна дискусия между участниците с ясни и конкретни бъдещи действия.

„Основното, което трябва да знаем е, че на територията на комплекса работят 4 големи предприятия – „Брикел“, „ТЕЦ 2“, „Контур Глобал“ и „Ей И Ес“, които се захранват с въглища. Ако някоя от тези мощности не работи или го прави с намален капацитет, знаем какво ще се случи с мините. Икономически това ще доведе до съкращаване на работници и в това се изразяват реалните притеснения на хората. По тази причина дебатът трябва да бъде насочен към следното: Какво се случва с комплекса „Марица-изток“ след изтичането на договорите на част от централите през следващата година и какви са плановете на държавата?“, поясни кметът. Той допълни още, че до този момент не е даден нито един конкретен отговор. „Хората се притесняват за прехраната си и за бъдещето си. Ще бъде ли справедлив преходът и по какъв начин ще се случи той? Това са реалните опасения и ние ще разчитаме на конкретни отговори и мерки“, заяви Живко Тодоров.

„Прозрачната комуникация със засегнатите страни по темата за енергийния преход е ключов приоритет за екипа на министерството“, заяви министър Радев пред участниците във форума. По неговите думи, за да има успех трансформацията на комплекса „Марица-изток“, трябва всички участници да са ангажирани с процеса. Радев бе категоричен, че Министерството на енергетиката няма да допусне разпоредителни действия със земи в комплекса, доколкото те са един от трите основни актива на комплекса, заедно с хората и енергийната свързаност.

Дискусията за бъдещето на енергийния комплекс ще продължи с трета среща, която е предвидена за 28 август. На нея ще се очакват конкретни отговори за работата на Министерството и за плавния и справедлив преход, засягащ целия регион.
#gerb

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн