Полицията в Стара Загора: Работим приоритетно за недопускането на прояви на насилие

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

При заградителни действия тази сутрин обявеният за общодържавно издирване 26-годишен мъж е задържан до 72 часа заради отправени заплахи

1 (6)Във връзка със случая на упражнено насилие спрямо 18-годишно момиче от Стара Загора на брифинг днес бяха оповестени подробности за предприетите от полицията и прокуратурата множество действия по образуваното досъдебно производство.

Работата на полицейските служители започнала по сигнал, постъпил на 26 юни, около 23.30 часа, когато жителка на областния град сигнализирала, че съседка е потърсила помощ от нея. Веднага на място били изпратени служители от Първо РУ и организиран оглед от дежурна оперативна група, а пострадалата – настанена в болнично заведение, без опасност за живота. Това съобщи директорът на ОДМВР – Стара Загора старши комисар Лазар Христов и уточни, че в рамките на образуваното досъдебно производство, под наблюдението на районната прокуратура, на следващия ден, с полицейска заповед за срок до 24 часа във връзка с деянието е задържан 26-годишен жител на с. Братя Кунчеви. Към момента на ареста той е бил в условията на наложено наказание от януари 2023 г. – пробация.

Старши комисар Христов допълни, че второ досъдебно производство е започнато, след като във вчерашния ден пострадалото 18-годишно момиче сигнализирало в Първо РУ за отправени ? през месец юни т.г. заплахи от 26-годишния. В хода на работата са предприети действия по задържане на мъжа – след като не е открит на адреса си, той е обявен за общодържавно издирване. Извършени са проверки на територията на областта, проведени са беседи с близки и роднини, връчена е призовка за явяването му в районното управление. Тази сутрин, около 8 часа, полицейски пост забелязал издирвания да се придвижва с лек автомобил и в резултат на организираните заградителни действия е задържан и приведен в следствения арест.

По повод оповестения вчера случай на отправени към жена заплахи чрез социални мрежи, свързани с посегателството над 18-годишното момиче, старши комисар Христов съобщи, че след оперативно-издирвателни действия е задържан жител на Раднево, също 26-годишен, като по случая са иззети електронни устройства и са назначени необходимите експертизи.

Директорът на ОДМВР – Стара Загора информира за предстояща в утрешния ден среща с кмета на община Стара Загора и със собственици на охранителни фирми в региона. В този смисъл той подчерта, че проверките в заведения, които се правят от служителите на МВР, не са с репресивен и тенденциозен характер, а целят стриктното спазване на Закона за частната охранителна дейност.

Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов и районният – Таня Димитрова, потвърдиха принципната позиция за нетърпимост и нулева толерантност към прояви на насилие. Оценено бе доброто взаимодействие между разследващите и наблюдаващите прокурори при работата по случая. Подробности за извършените действия и назначените експертизи по досъдебното производство представи наблюдаващият прокурор Жанета Недкова, подчертавайки, че работата по делото е приоритетна.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн