UNAS Studio e победителят в архитектурния конкурс за Център за експериментално куклено изкуство

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

5667863676Българско студио спечели първата награда в Международния архитектурен конкурс за идеен проект за Център за експериментално куклено изкуство – Стара Загора. Победителят UNAS Studio ще получи наградата от 10 000 лева и ще бъде поканен да изработи технически и работен инвестиционен проект и авторски надзор за изграждане на нова сграда. Втора награда е присъдена на Vaal Studio от Великобритания, а третата награда е отново за обединение на български архитекти – Sooda+AtoMore. Българска е фирмата, класирана на четвърто място в конкурса за архитектурни проекти. Това е фирмата Ерта консулт ЕООД. Линк към проектите: https://competition.puppetry.center/proekti

98 са проектите, които участваха в Международния архитектурен конкурс на Кукления театър в Стара Загора. Включиха се екипи от 28 страни от целия свят като най-много бяха от България – 39, от Великобритания – 7, от САЩ – 7, от Китай – 4, от Египет – 4. Останалите са от страни от Европа, Африка, Азия, Южна и Северна Америка и Австралия. Резултатите бяха обявени днес на пресконференция в Стара Загора от директора на Кукления театър Дарин Петков, организаторите от “Оптимистас” – Цвета Йоцова и Явор Панев, и отговорника за обществената поръчка Деница Калчева, в присъствието на главния секретар на Министерството на културата Тодор Керанов, резервния член на журито арх. Мартин Паскалев и председателя на старозагорското дружество на Съюза на архитектите арх. Велимир Георгиев (също резервен член на журиралия екип). От свое име арх. Георгиев обобщи предимствата на спечелилия проект, чиято приблизителна стойност е 4,5 млн. лева. „Като задание търсихме връзката между съществуващата сграда на театъра и новата сграда на Центъра за експериментално куклено изкуство. В печелившия проект е намерено много семпло решение, с максимално отворена витрина, която позволява да има контакт с главната улица „Гурко“. В проекта е изпълнено по много добър начин заданието за нова зала с габарити от 12/24 метра, с височина 10 метра. В нея Центърът ще може да развива и реорганизира седящите места и разположението на сцената, както и възможността да се случват различни изкуства: представления, изложби, пърформанси и много събития на града. Лятната сцена е запазена и доразвита с цялата си пълнота в печелившия проект и е ситуирана между старата и новата сграда, което дава спокойствие за работа на екипите до късни часове. При едновременно използване на всички пространства в новия център проектът осигурява около 500 места. Той притежава всички качества, за да може в театъра да творят формации от различни изкуства и той да е полезен нов духовен център на Стара Загора“, каза още арх. Велимир Георгиев.

Кукленият театър получи днес публични уверения за пълна подкрепа от Министреството на културата в лицето на Главния секретар Тодор Керанов. „Кукленият театър в Стара Загора е може би най-добрият културен институт в сферата на кукленото изкуство в България. Това, което правите с Фестивала „Пиеро“, е на световно ниво. От името на Министерството на културата мога да гарантирам, че следващият етап по проектирането, който предстои, ще бъде подпомогнат от нас и ще свършим всичко, което се изисква за него. Може да разчитате и за още по-трудния последващ етап, защото ще положим максимални усилия, за да се завърши всичко до ключ“, каза Тодор Керанов.

От името на старозагорската архитектурна група поздрави отправи архитект Емил Василев, който подчерта, че въпреки огромните проблеми, които съпътстват подобно начинание, проведеният конкурс показа силата на това понятие конкурс. Освен че е най-евтиният начин за максимално добри идеи, той е страхотен двигател за висока обществена активност и за това, което ще се получи на финала.

Арх. Велимир Георгиев съобщи, че всичките 98 проекта ще бъдат показани в изложба, за да бъдат максимално достъпни за обществеността.

Международното жури в състав от 9 редовни членове (от Румъния, България, Швейцария, Полша и Унгария) и 3 резервни (България), заседава в рамките на четири дни, за да осигури безкомпромисното и прозрачно протичане на архитектурния конкурс. Такъв за театрална сграда не е провеждан на територията на България от 80-те години на миналия век. Следващият етап е сключването на договор с носителя на първа награда за изработване на технически и работен инвестиционен проект и авторски надзор за изграждане на нова сграда.

Велизара Цонева
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн