Стара Загора засилва контрола против Африканска чума по свинете

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_4054 (Large)Заседание на Областната епизоотична комисия в Стара Загора бе свикано днес от областния управител Иван Чолаков във връзка с установени случаи на заболяването Африканска чума по свинете в села в област Монтана. Болестта е констатирана първоначално при домашни прасета, отглеждани в заден двор на къща. Досега в Монтанска област са умъртвени 22 домашни животни и са предприети всички предписани мерки за ликвидиране на заболяването.

„Въпреки че в други области на страната засега няма констатирани случаи на Африканска чума, трябва да се справим с предизвикателството и да приведем компетентните институции в готовност да реагират незабавно при евентуално разпространение на заболяването“, каза д-р Неделчо Маринов от Областната дирекция за безопасност на храните.

Вече са изпратени писма до кметовете на общини за свикване на общински епизоотични комисии. Утре в ОДБХ ще се проведе и заседание с регистрираните ветеринарни лекари от областта. От дирекцията заявиха още, че ще бъдат безкомпромисни към недобросъвестните стопани, които отглеждат домашни прасета нерегламентирано и без да спазват необходимите изисквания и те ще си понесат последствията. Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност кметовете и кметските наместници са длъжни да водят регистри на селскостопанските животни за лични нужди във всяко населено място.

Ще бъде засилен контролът и от страна на горските стопанства. Предстоят инструкции и обучение на ловците, предвид приближаващия ловен сезон, във връзка с начините на разпространение, симптомите и опасностите от Африканската чума.

ОД МВР ще следи за нерегламентиран превоз на домашни животни. При констатирани нередности нарушителите ще бъдат санкционирани.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн