Българин подписа с Ювентус! А има ли шанс да пробие?

652654765387В разгара на летния трансферен прозорец излезе новина, която звучи страхотно за българския футбол. Наш талант подписа с Ювентус – това не е шега, а напълно реална футболна сделка, отразена от 7Sport и други водещи спортни медии! Става дума за едва 16-годишния нападател Марсел Бибишков, който само преди няколко месеца записа дебют в професионалния футбол с екипа на Пирин Благоевград, а сега вече е в редиците на един от грандовете на италианския футбол.

Разбира се, за момента синът на бившия нападател на Пирин, Левски, Марек, Литекс и още редица отбори – Крум Бибишков, ще тренира и ще играе за юношите на “Старата госпожа” до 17 години. Така че е рано за еуфория, като само от Марсел зависи дали ще пробие в голяма лига като Серия А. От една страна опитът на собствения му баща сочи, че това да си част от голям клуб не е гаранция за успех. В юношеските си години Бибишков-старши тренира и игра за Байерн Мюнхен, но не успя да се наложи в първия състав на германския колос.

А можем да дадем примери и с още редица български таланти, които бяха привличани още в тийнейджърския им период от италиански клубове, без да се стига до пълноценната им реализация в “калчото”. В Юве все пак беше вратарят на Славия Марио Кирев, но само на хартия – той никога не помириса официален мач на “бианконерите”. Обявеният за голяма надежда заради ранния си старт в Левски Антонио Вутов също замина с повишени очаквания за Удинезе, но те не се оправдаха. Петко Христов също не съумя да се пребори с конкуренцията във Фиорентина, но пък записа все пак близо 30 мача с екипа на Специя в Серия А. При “виолетовите” сега пък е 20-годишният Димо Кръстев, който също търси своето място под слънцето.

“Калчото” все пак е единствената елитна лига, която дава шансове на нашите таланти

Трансферът в Ювентус дава шанс на Марсел Бибишков да се наложи в едно от водещите клубни първенства в Европа и на глобално ниво. А ако погледнем какво се случва в последното десетилетие, то Серия А е единственият шампионат от континенталния Топ 5, в който нашите дарования имат някакъв шанс да пробият. Не е трудно и не блестят, но все пак получават възможност. Това се отнася както за споменатия вече Петко Христов, така и за друг защитник – Валентин Антов, който записа няколко мача за Монца в първия ешелон на Италия, а преди това получи шанс за същото и в Болоня. Своята възможност в “калчото” имаше и трикратният победител в анкетата на Футболист на годината Кирил Десподов, но престоят му в Каляри няма с какво да бъде запомнен. Можем да се върнем и малко по-назад и да открием успешни периоди в кариерата на Ивайло Чочев или Александър Тонев при престоя им на Ботуша, а това не се случи толкова отдавна.

За сметка на това първенствата на Англия, Испания, Германия и Франция изглеждат непостижими за българските таланти. Е, има изключение в лицето на Илия Груев във Вердер, но все пак той е израснал в чужбина и дори има германски паспорт, като все пак играе за националния отбор на България. И като стана дума за представителния ни тим, можем да очакваме повече успехи от него тогава, когато имаме повече играчи във водещите първенства в Европа. А засега присъствието на наши футболисти в Топ 5 лигите е доста рехаво, което обяснява и защо продължаваме да търпим разочарование след разочарование в квалификациите за големи форуми. Но пък защо Марсел Бибишков да не се окаже истински футболен диамант, който да блесне с всичка сила на Ботуша и не само да повиши авторитета на страната, но и да даде шанс на националния отбор? Времето ще покаже дали ще успее да се пребори или ще стане просто поредният, привлечен в Италия и неуспял да се наложи.

 

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн