НАРОДЕН СЪЮЗ издигна Мария Динева за кмет на Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Мария Динева: “Приех заради всички хора, които искат да видят една по-различна Стара Загора”

NARODEN SAJUZ - MARIA DINEVA 1920Местната коалиция НАРОДЕН СЪЮЗ обяви кандидатурата на лидера си Мария Динева за кмет на Община Стара Загора. На пресконференция тази сутрин в централата на коалицията на ул. “Ал. Батенберг” 1 стана ясно, че от месец насам НАРОДЕН СЪЮЗ е в подготовка за предстоящите местни избори тази есен. В хода на тази подготовка закономерно идва издигането на Мария Динева, която е председател на Общински съвет – Стара Загора през последните 4 години, за кмет. Така най-голямата местна формация за пръв път ще участва в надпреварата за кметския пост в Стара Загора.

“Вече сме готови да бъдем не само коректив, а и алтернатива. Заставаме до Мария Динева като човек, постигнал много за годините си, изкачил административните нива стъпка по стъпка – от служител на най-ниско ниво в администрацията, през общински съветник и заместник-кмет, до настоящ председател на Общинския съвет” – отбеляза Методи Пенчев, общински председател на коалиционния партньор Съюз на свободните демократи. Той и Иван Иванов, общински председател на Земеделски народен съюз, са съучредители на Местната коалиция НАРОДЕН СЪЮЗ. Мария Динева е областен председател на партия “Земеделски народен съюз” (ЗНС).

“В личен план Мария Динева (която след месец става на 44 години) е успешен предприемач вече 12 години. Жена, майка, но най-важното според мен – честен и добър човек” – представи Методи Пенчев една от най-ярките фигури в местното самоуправление, която старозагорци отдавна познават.

“Приех да се кандидатирам за кмет на Стара Загора, защото искам младите, образовани и успешни хора, да останат тук. Защото искам да създадем такива условия, заради които инвеститорите да изберат Стара Загора пред другите големи градове. Защото искам местната администрация да бъде работеща, отзивчива и ефективна – каза на свой ред Мария Динева. – Приех заради всички хора, които искат да видят една по-различна Стара Загора и вярват, че аз мога да я променя. И не на последно място приех, защото обичам града ни. Знам каква трябва да бъде Стара Загора и как да го постигна. Един град е като дом, а в дома най-важен е стопанинът. Аз смятам, че съм добър стопанин. Вратата ми е винаги отворена за всички, успешно мога да управлявам финанси, да подреждам приоритети и да контролирам реализирането на всичките си проекти. И винаги го правя лично. Познавам много добре проблемите на обикновените хора, защото това са и моите проблеми – тези, с които се сблъсквам всеки ден. Отлично познавам и администрацията. И смятам, че това е едно от основните ми качества. Никога не оставям недовършена работата си. И винаги си вдигам телефона. Много рано се научих да казвам “Не” и ви уверявам, че мога да нося отговорност” – увери Мария Динева.

За личния си бизнес тя съобщи следното: “От години с Галин Жеков работим в екип. Евгений Жеков ни беше делегирал освен задължения, и правомощия. Смятам, че успяхме да продължим успешно делото му, точно защото той отрано ни научи да можем да вземаме решения. В момента сме съдружници в няколко фирми-инвеститори. На наши собствени имоти строителни фирми-подизпълнители издигат жилища, обществени сгради. И управляваме имотите си, според мен успешно.”

Мария Динева

Мария Динева

НАРОДЕН СЪЮЗ ще представи управленската си програма в рамките на предизборната кампания наесен. Но отсега Мария Динева маркира най-важните позиции. “Основен проблем на Стара Загора, според нас, извлечен от ежедневните ни срещи със старозагорци, е градската среда – чистотата, транспортът, инфраструктурата. За съжаление през последните години Стара Загора не е такава, каквато трябва да бъде и каквато всички ние сме свикнали да бъде – чиста, подредена и зелена. Според нас това не е само заради безкрайните ремонти в града от години. Ние от НАРОДЕН СЪЮЗ смятаме, че може да бъде създадена една различна организация. Ще предложим създаването на общинско предприятие по чистотата. Структурирано по правилния начин, то би могло да върши услугата много по-добре от концесионера, който е в момента. По нашите разчети това няма да бъде по-скъпо за старозагорци. Следващото предложение, което ще направим, ще бъде за по-справедливо начисляване на такса “Битови отпадъци”. В момента начисляването й на база данъчна оценка не само е в разрез със закона, които от няколко години казва, че трябва да бъде на генерирано количество отпадък, но според нас е и несправедливо. Не е редно една баба в един апартамент от 100 квадрата да плаща толкова, колкото плаща четиричленно семейство в същата квадратура. По отношение на транспорта смятаме, че транспортната схема трябва да бъде подобрена, така че да бъде разтоварен трафикът. Необходими са нови пробиви, което ние предлагаме от години, и няколко нови кръгови движения. Всичко това ще го кажем подробно и в конкретика, когато представяме програмата си. Третото нещо, което мога да очертая като приоритет, са малките населени места в общината – нашите 51 села. Там живеят хора като нас, само че техните проблеми са даже по-големи. Аз самата от три години живея в Малка Верея с постоянен адрес. И знам, че ако не си окося, няма да дойде никой да го направи. Има проблем със сметосъбирането, има проблем със сигурността на хората. Това е друга част, по която ние сме подготвени – видеонаблюдението и в малките населени места. Ще предложим един нов подход към селата, към кметовете и наместниците. Смятам, че може да бъде реализирана тяхната относителна финансова самостоятелност, за да избегнем това, което е било винаги – в определени села да се случват много неща, а в други да не се случва нищо. Ще направим предложение да бъде учреден специален фонд за проекти в малките населени места, така че във всяко село хората в началото на годината да знаят какво предстои да се случи. Пък и самите те да избират кое е приоритетно, кое е спешно за тях и какво да се случи във всяка една година. Кметовете на малките населени места трябва да имат някаква независимост от кмета на общината и от администрацията и ще работим много усилено в тази посока” – каза Мария Динева.

За председател на Общинския съвет в Стара Загора Мария Динева беше избрана през 2019 г. с гласовете на 43-ма от всичките 51 общински съветници. “Смятам, че колегите гласуваха за мен заради това, че са сметнали, че мога да бъда балансьор и Общинският съвет да работи по правила. Гордея се с правилата, които успях да наложа и вярвам, че следващият председател на Общинския съвет ще стъпи на една добра база и ще продължи да надгражда” – каза още Мария Динева. Тя вижда предстоящите местни избори като състезание на хора и идеи. “До момента за всичко нередно, което съм установила, съм сигнализирала по съответния официален ред. И ще продължа да го правя” – допълни тя.

“Разликата между нашето местно формирование НАРОДЕН СЪЮЗ и големите партии е, че нас не ни притеснява които ще бъдат опонентите ни. Защото излизаме с чисти лица, сърца и идеи. Не чакаме съгласуване и одобрение от централи и ръководни структури. При нас е различно и затова вярваме, че хората ще ни подкрепят. На нас няма кой да ни нареди и разпореди, не чакаме разрешение от никого. Затова сме тук. Защото смятаме, че сме готови и че имаме какво да предложим. Никога не бихме си позволили кална кампания и провокации. Ще заложим на позитивна кампания, на срещите си с хората. Нямаме финанси за голяма и шумна предизборна кампания, не можем да си го позволим, а и смятаме, че хората са отвратени от това. Освен мен, Методи Пенчев и Иван Иванов всички наши кандидати за общински съветници до 51 души не членуват в политически партии. Подреждането на листата при нас последните три мандата е на база на резултатите от предишните избори. Преференциите дават тази възможност. Всъщност това е оценката на хората – иначе как да кажеш кой лекар, например, е по-добър, и ако е най-добрият лекар, дали ще бъде добър общински съветник. Това е принципът, по който подреждаме листата си. Всички нови участници ги подреждаме по жребий” – сподели кандидатът за кмет на НАРОДЕН СЪЮЗ. Мария Динева очаква местната коалиция да бъде подкрепена и от други формирования, но най-вече – от старозагорци.

В пресконференцията участваха също така Галин Жеков и Светльо Колев, и двамата част от екипа на НАРОДЕН СЪЮЗ.

Отчет за работата на групата общински съветници от НАРОДЕН СЪЮЗ направи нейният председател Методи Пенчев. През този мандат коалиция НАРОДЕН СЪЮЗ има 7 общински съветници, припомни той.

“Видяхме, че 7 души са малко, за да реализираме по-смелите си идеи, но са достатъчно, за да се противопоставим на всички решения, които според нас не бяха в полза на старозагорци. Още през първата година на мандата внесохме две предложения от предизборната си програма – Правилника за финансово подпомагане на новородено дете и предложение средствата по общинската програма “Инвитро” да бъдат увеличени с 50%. Това е факт вече трета поредна година. Гордеем се с тези две наши инициативи, защото вярваме, че всеки лев, похарчен за дете, е най-добрата инвестиция.

Провокирани от задачата да насърчим използването на градския транспорт и да предложим по-изгодни цени за превоз на работещите редовни пътници, предложихме да бъде издавана годишна карта, важаща за всички линии в Стара Загора, на цена от 365 лв., или по-точно по 1 лев на ден. Това на практика намали цената наполовина за пътуване в деня, сравнено с действащите цени на месечна база.

Внесохме и допълнителни предложения в Плана за интегрирано развитие на Стара Загора. Като част от корекциите, които предложихме и направихме, са ключови за развитието на града и малките населени места през следващите 10 години. Като например:

* Да бъде създаден общински фонд, който да финансира стартиращи бизнеси на млади старозагорци, както и партньорството Община-бизнес за развитието на местната икономика;

* Да бъдат изградени стратегически пътни връзки и пътна инфраструктура, която да облекчи значително трафика в града;

* Да бъдат проектирани и изградени две фотоелектрически централи за нуждите на градския транспорт, с цел да запазим стойността на билета за пътуване;

* Направихме и първите крачки в посока облекчаване на административните процедури за граждани и инвеститори. Но тук битката продължава, защото това, което сме предложили и е прието от администрацията, да не остане само на хартия;

* Бяхме изключително активни по темата за Общия устройствен план на Община Стара Загора. Според нас първоначално внесеният проект беше недомислен, с много пропуски. След намесата ни бяха отразени всички действащи ПУП-ове, както е предвидено в закона. И това беше изключително важно, защото зад тези проекти стоят инвестиционните намерения на много граждани и фирми;

* Подкрепихме и всички предложения, които смятаме, че са в интерес на старозагорци, но никога не направихме компромис с поетите през годините ангажименти към избирателите си;

* Благодарение на нашата група в Общинския съвет през този мандат, както и в минали мандати, такса “Битови отпадъци” не е променяна от 2012 г. Това не е просто да гласуваме против, а борба за справедливо начисляване на таксата. Категорични сме, че сега това не е справедливо. Убедени сме, че организацията по процеса на сметосъбиране, сметоизвозване и най-вече почистване, е неефективна, а резултатите, меко казано – неприемливи;

* През годините не подкрепихме и нито едно предложение за продажба на общинска земеделска земя, защото според нас тя е безценна;

* Остро се противопоставихме и на решението на Областния управител за концесия на кариерата “Кереч търла”, която засега землищата на селата Братя Кунчеви и Оряховица. И след като по официален ред изпратихме редица сигнали и документи, заповедта беше отменена. Така предотвратихме унищожаването на почти 1000 декара земя, стотици животни, както и на вододайните зони в района.

Успяхме да свършим и много други на пръв поглед дребни, но всъщност много важни неща. Разбира се, има още много какво да се направи. Точно затова днес отново искаме доверите на нашите съграждани. В изборите есента ще участваме също както досега – като Местна коалиция НАРОДЕН СЪЮЗ. Защото така ни познават хората. Традиционно излизаме с пълна листа кандидати за общински съветници – представители на малкия и семейния бизнес, на свободните професии. Хора образовани, успели и неподвластни на партийни централи и икономически зависимости; хора с обществена подкрепа и личен вот. Ще имаме наши кандидати и във всички населени места в общината, където ще се проведе пряк избор. Но най-важното – за първи път ще издигнем кандидат за кмет на Стара Загора. Защото вече сме готови да бъдем не само коректив, но и алтернатива.”
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн