Община Стара Загора и в. „Стандарт“ отличиха изявени старозагорци в сферите на образованието, културата, туризма, инвестициите и спорта

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони и още снимки >>>

IMG_5446IMG_5355Инициативата „10 причини да се гордея с моята Стара Загора“ на Община Стара Загора и в. „Стандарт“ подредиха в изложба потенциала за привличане на млади хора и задържането им за кариерно и лично развитие под липите. „Богатството на Стара Загора, на цяла България, са младите таланти“, подчерта в началото на събитието главният редактор на „Стандарт” Славка Бозукова. „Обикаляйки страната с кампанията „Моят град – 10 причини за гордост“ се убедихме, че България е много богата държава. Не на газ, не на петрол, а на млади таланти, които с ентусиазма си, с хъса си могат променят науката, да направят икономиката иновативна, да представят дигитално историята ни, да счупят всякакви рекорди. Стигат да бъдат видени, стигат да бъдат чути, стига да има кой да им подаде ръка. Затова и акцентът на нашата кампания станаха младите“, категорична бе тя. Славка Бозукова призова участниците в церемонията да посочват своите причини за гордост със Стара Загора и изтъкна своята – първата европейска цивилизация, зародила се в земите на Стара Загора, градът на 8000 години, в който миналото се среща с бъдещето. „Признавам си, че една от най-вълнуващите церемонии от тази кампания всяка година е в Стара Загора. Защото отличниците на града винаги са много. Сигурна съм, че всички носители на награди, ще запомнят този ден.

В десет пана е събрана само частица от магията и силата, от историята и потенциала на града. Те бяха презентирани от зам.-кмета на общината Надежда Чакърова, която поздрави инициаторите на кампанията от името на кмета Живко Тодоров. „Радвам се, че имам възможността да представя няколко причини да се гордеем с нашата Стара Загора. Факт е, че някои от тях сме приели като даденост и не им обръщаме внимание в ежедневието, но подобни позитивни събития ни подсказват, че имаме не 10, а много повече причини да се гордеем и носим в сърцето си Стара Загора. Приоритет за всички ни е да покажем на младите хора, че имат своето място тук – да учат, да се развиват, да създават семейства, да отглеждат децата си“, каза по време на церемонията зам.-кметът.

„10 причини да се гордея с моята Стара Загора“:

Град на 8 хиляди години

8 имена, 8-хиляди години история. В културно-историческите обекти се съхраняват артефакти, които разкриват пътя на града във времето. Древни оръдия на труда и свидетелства за бита, скъпоценни монети, изящни предмети на изкуството, живописни римски мозайки, тракийски колесници могат да бъдат видени в експозиции. В Стара Загора е и единствения у нас Музей на религиите.  В момента текат проучвания на мащабна раннохристиянска гробница в източната част на града. Предстои в района да бъде създаден музеен обект, който да предава историята за поколенията.

Вторият в страната Зоопарк

Топ туристическа дестинация в региона, която през 2022 година получи изцяло нов облик – симбиоза между природата и модерната визия, отговаряща на високите европейски стандарти. Създаден бе и обучителен център, който да подпомага възпитанието на децата към отговорност и грижа за околната среда и дивите животни. Разположен е в живописна местност, в сърцето на един от най-красивите естествени паркове в страната – „Митрополит Методий Кусев” на площ от 70 дка.  Дом е на животни от почти всички континенти. 

Часовникът с куклите – единствен на Балканите

Кукленият театър в Стара Загора е средище на изкуството от дълги години. Екипът му има десетки високи отличия за работата си. Създатели са на значими фестивали и форуми, но един от символите му е единствен на Балканския полуостров – Кукленият часовник. Създаден е през 1978 година и от тогава радва малки и големи с танц на любимите детски герои на всеки кръгъл час в светлата част на денонощието. Механизъм като неговия има само на шест места в света.

Първата извънстолична Опера

През 1991 г. пожар унищожава сградата, създадена за Опера – изпепелени са ценни декори, костюми… Възкръснала от отломките тя отваря врати отново през 2010 г., в Деня на Стара Загора – 5 октомври, за да бъде днес театър с богат репертоар – с оперни, оперетни, балетни, детски спектакли и симфонични концерти. Афишът на културния институт е богат и наситен със спектакли, които се играят и на световни сцени. Една от грандиозните и запомнящи се инициативи на екипа на Операта е постановки на стадиона. Декемврийските музикални дни, основани през 1967 г. прераснали във Фестивал на оперното и балетното изкуство, е събитие, което днес е сред най-авторитетните музикални форуми у нас и Европа.  Екипите на Операта и Балета са носители на множество номинации и отличия, като „Златна лира”, „Награда Стара Загора” и др.

Модерно образование  – модерен град  за младите хора

Обновени са почти всички ясли, детски градини и училища. Модернизира се непрестанно образователната среда и се дава възможност за развитие на потенциала на децата в различни сфери. Предстои наесен да отвори врати и поредната нова детска градина – „Липа”. Община Стара Загора осигури и безплатни високотехнологични обучения и курсове за младежи от осем училища, като амбицията е техният брой да нараства, за да бъдат младите хора с отворени възможности към бързоразвиващия се ИТ сектор. В града бе създадена и национална гимназия с такава насоченост, както и изградено общежитие към нея. Все повече STEM центрове подпомагат прогреса на децата в училищата.

Модернизирани са емблематични за старозагорците и гостите на града обекти – Централен пазар, покрит пазар „Васил Шаханов”, Летен театър, залата на Културен център „Стара Загора”. Поетапно се работи по рехабилитация на пътната инфраструктура, като се изграждат кръгови кръстовища, разширяват се улици. Пешеходната зона на града има съвременен облик, съчетаващ устойчивост и функционалност.

Екологичен транспорт

Общественият транспорт в Стара Загора е изцяло обновен. Предстои доставка на още 15 електрически автобуса, а 18 вече обслужват линии. Превозните средства са градски тип, снабдени с 4-модулна литиево-йонна батерия. Пробегът с едно зареждане е 240 км. Оборудвани са със специални пречистващи въздуха филтри. Седалките са ергометрични и лесни за почистване. Всеки един автобус е оборудван и с USB порт за зареждане на мобилни устройства.

Атрактивна дестинация за бизнес и кариерно развитие

Градът е един от основните икономически центрове у нас, както и важен транспортен възел на Южна България. Модерната и с изцяло изградена инфраструктура Индустриална зона „Загоре” вече е почти заета, предстои нейното разширяване с нови терени, за да бъдат задоволени потребностите на бизнеса. Амбициите на ръководството на „Загоре” и Община Стара Загора е да включи части от Летището, като бъде запазена и пистата му, за да може да приеме инвеститори, имащи необходимост от големи площи с удобен транспорт. Кариерни форуми и изложения на фирми доказват, че в градът има потенциал да бъде привлекателно място за инвестиции, но и за професионално развитие за младите хора

Зелена Стара Загора

Стара Загора има над 10 красиви паркове и градини, стотици китни междублокови пространства. Обновяват се още, като им се придава облик, подходящ за отмора, игра, паркиране. Изграден бе изцяло нов парк – „Артилерийски”, който прероди атмосферата на западната част на града, където бяха разположени стари казарми. Там е и една от най-модерните скейт площадки в България, домакин на различни събития за феновете на екстремните спортове, както и филмов декор. Станционната градина също е с нов облик, запазващ духа ѝ, но допринасящ за модерна и функционална визия. Парковете„Митрополит Методий Кусев” и „Бедечка” допълнително раззеленяват хилядолетния град, известен с липите, правите улици и поетите.

Пъстри събития

Културният календар на Стара Загора е изпълнен с емблематични събития – фестивалите „Богородична стъпка”, събрал българския фолклор и традиция, джазовият форум, „Цветовете на джаза” – който от тази година изпъстря града с новото си име и концепция, „Златната липа”, посрещащ отново най-добрите европейски киноленти, както и Beerфестът, надскачащ очакванията на публиката с интересна музикална програма всяка година. Традиционно се състоят десетки концерти, конкурсни надпревари, както и събори и празници в селата от общината. Градът оживява с музикални вечери на открито, изложби в различни арт пространства, концерти на любими звезди.

Безплатни туристически турове разказват истории из правите улици и разкриват през летните месеци късчета история от богатото културно-историческо наследство на града.

Спорт за всички

Стара Загора е спортен град, не само заради емблемата на любимия и емблематичен футболен клуб „Берое”, а защото градът е домакин на десетки спортни форуми като Маратон Стара Загора, който привлича все повече атлети от страната и чужбина. Под липите тази година, за трети път се проведе и мащабното спортно събитие за студенти от цялата страна – „Универсиада”.

Спортната база се използва безвъзмездно от клубовете. Поетапно се ремонтират още спортни обекти, които да отговорят на очакванията на общността, както и да дадат спокойна среда за тренировките на шампиони и млади хора.

Стара Загора има традиция и отличия в почти всички видове спорт, което допълнително стимулира подрастващите да бъдат активни. В града са създадени условия за практикуване на масов спорт – игрища, стрийт фитнеси, както и единствената до момента площадка за практикуване на китайски бойни изкуства.

IMG_5359IMG_5357От президиума по една причина за гордост със Стара Загора споделиха и официалните гости – Петя Неделчева, проф. Любомир Стойков, Ромина Славова, Милена Йолдова, Радослав Жилков, Георги Гьоков и Халил Летифов.

„Стара Загора е моят роден град. Град, който не спира да се развива през последните години, както се вижда от паната, има много неща, с които да се гордеем. Аз се гордея със спортните успехи и възможностите, които дава Стара Загора на своите спортисти, защото спортът е здраве, дисциплина, дух. Благодаря на Общината, че въпреки всички несгоди на национално ниво, тя не забравя за спортната общност и я подпомага“, сподели с присъстващите Петя Неделчева – най-титулуваната българска бадминтонистка, участвала на три летни олимпиади и печелила шест пъти Европейската купа. Тя връчи грамота на младата надежда на старозагорската борба и възпитаник на училището за шампиони „Тодор Каблешков“ Даяна Стойчева. Младата девойка е златен медалист от Балканското първенство за момчета и момичета U15 в Серес, Гърция, както и носител на десетки отличия.

„Скъпи земляци, имам не 10, а 110 причини за гордост с моята Стара Загора. Винаги започвам разговорите за нашия прекрасен град с припомнянето, че е мястото, където са творили някои от най-нежните лирици и поети като Гео Милев, Веселин Ханчев, Кирил Христов, Николай Лилиев. Моите адмирации за тази инициатива, защото показва, че Стара Загора има претенции за вечност. А това е възможно, само когато един град цени своята история със същата енергия, воля и страст, с които се грижи за своето настояще и гледа към своето бъдеще“, сподели друг емблематичен представител на Стара Загора проф. Любомир Стойков – журналист, културолог, медиен експерт, PR мениджър и моден анализатор. Проф. Стойков преподава в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в Университета за национално и световно стопанство и в Националната художествена академия. Той връчи индивидуалната награда от кампанията в категория „Добротворство“ на Деница Димитрова – ученичка от IX в клас на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“, която е постигнала високи резултати в учебната и извънкласната дейност, завоювала отличия в национални състезания и конкурси и активна обществена младежка дейност.

В същата категория, колективното отличие бе връчено на екипа на РД ПБЗН – Стара Загора за отреагирането професионално на над 2000 произшествия през 2022 година, отзоваването им на помощ и на съседните области при гасене на пожари и други бедствия, както и за провеждането ежегодно на мотивиращото състезание за ученици „Млад огнеборец“. Наградата даде председателят на Общинския съвет Мария Динева.  От името на старозагорските огнеборци, призът прие гл. инсп. Злати  Дрянов. „Благодаря за възможността да получа тази награда, защото тя е признание за екипа ни. Гордея се с нашия град, защото независимо от всичко, той се развива и гледа напред в бъдещето, открива таланти и положителни примери“, сподели той и пожела на в. „Стандарт“ да имат все повече добри новини.

Две индивидуални награди бяха връчени и в категория „Образование“. Радослав Балкански, член на  „Академия по математика“ при Център за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора и ученик от IX клас на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“, бе отличен за изключителни постижения и завоювани медали от национални и международни състезания по математика. Грамота за спечелването на пълна стипендия и обучение в Германия, както и за отличния си успех и изявени способности, получи и възпитаничката на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Виктория Маринова. Те приеха своите грамоти от народния представител Халил Летифов и Милена Йолдова – началник на Регионалното управление на образованието под липите.

Отличие за неуморната си работа в богатата на археологически находки Стара Загора получи Регионален исторически музей. Директорът на РИМ Петър Калчев подчерта, че в града животът не е спирал през всичките му 8 хиляди години съществуване. С гордост и пожелание за още много причини за гордост, наградата връчи народният представител Георги Гьоков.

Във връзка с 18 години от създаването и́, изключително присъствие в културния живот на Стара Загора и множество награди от редица национални и международни фестивали и конкурси, бе поощрена дейността на Вокална студия „Траяна глас“. Наградата сърдечно прие ръководителят на младите таланти Лилия Дойчева. Отличието бе връчено от примабалерината на Държавна опера Стара Загора Ромина Славова.

Не на последно място, по време на церемонията бе отличен и инвеститорът клас А в Индустриална зона „Загоре“ – фирма „Ате пласт“. Мария Жекова, управител на компанията, сподели от трибуната, че любов я води преди много години под липите, но още тогава впечатление ѝ прави духа на града, младите хора, които непрестанно печелят различни отличия в сферата на образованието, науката, спорта и културата я мотивират и днес. „Няма как да не откриеш вдъхновение, съзидателност и предприемчивост. Тук имаме невероятен потенциал за развитие. Това отличие не е само за мен или семейството ми, а за всички, които са част от нашата фирма. Нямаше да я получим, ако не беше добрата работа на Община Стара Загора и всички институции, които спомогнаха за въвеждането в експлоатация на новия ни завод в ИЗ „Загоре“ само няколко месеца след приключването на неговото изграждане“, допълни тя. Наградата бе връчена от Радослав Жилков – регионален директор на една от големите банки, с които в. „Стандарт“ си партнира.

Специален приз за подкрепата си към кампанията „Чудесата на България“, реализирана от националния вестник, получи кметът Живко Тодоров. Наградата прие с благодарност и пожелание за бъдещи съвместни инициативи зам.-кметът Надежда Чакърова.

Гости на събитието под липите днес бяха общински съветници, представители на различни институции, медии.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн