Награждават победителите в поетичен конкурс в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Снимката е илюстративна

Снимката е илюстративна

Приключи седмото издание на националния литературен конкурс „Писма до себе си”, организиран от Община Стара Загора и Центъра за подкрепа за личностно развитие. Конкурсът е включен в Националния календар за изявя по интереси на децата и учениците на МОН. Темата на конкурса е свързана с начина, по който децата и младежите възприемат себе си и своето място в окръжаващия ги свят. Тя позволява да разгърнат цялата ширина на своите възможности и въображение.

До крайни срок са получени 109 творби от 85 участници от 30 населени места и 16 области в страната. Участниците, разделени в две възрастови групи – от 10 до 13 години и от 14 до 19 години, представиха своите творби в две раздела – поезия и проза. Младите творци са от различни школи, клубове и ателиета по творческо писане както от ЦПЛР, така и от училища и други културни институции.

„Националният литературен конкурс „Писма до себе си” за седма поредна година даде възможност за творческа изява на младите български таланти. За пореден път, вдъхновени от реалния живот, учениците имаха възможност да заявят своето присъствие в света, да дадат личностната си оценка на теми, идеи, поведенчески и ценностни модели. Видими са някои тенденции, които може да се откроят при настоящото издание на формата. Преобладават творбите, написани в проза. Конкурсните работи, създадени в мерена реч, намаляват чувствително. При прозата (есе, разказ) все още се среща моделът на автоадресираното писмо – било до себе си (тук и сега), било до авторовия бъдещ Аз. Същият се наложи като шаблон и излизането от неговите рамки става бавно. Все още някои участници (вероятно и техните ръководители) го предпочитат, но той (дори при много талантливо написани текстове) размива индивидуалността на своя автор и не му дава пълноценна възможност да се открои като творец. Литературната муза все по-рядко носи вдъхновение на поетите. Стихотворенията, включени в конкурса, имат своите достойнства, но осезателно намаляват. В този смисъл за бъдещите издания се очертава широко (почти) свободно поле за поетическо съревнование (от една страна) и нови предизвикателства пред участници и ръководители (от друга страна). В този контекст заслужени адмирации заслужават както организаторите на конкурса, така и всички талантливи ученици на Република България, участвали и участващи в него. Всички те придобиват облика си на творчески индивидуалности, които търсят пълноценното си място в пъстрия свят и дават своята искрена и неподправена преценка за него“ – коментира членът на журито Иван Желязков.

Журито в състав: Станислава Раянова – журналист в БНР – Стара Загора – председател, Иван Желязков – старши инспектор БЕЛ – РУО Стара Загора – член, Весела Георгиева – поетеса, автор на индивидуални приказки – член, след задълбочено обсъждане и като се съобрази с критериите и статута на конкурса, реши да присъди награди и поощрения на следните участници:

Раздел поезия (стихотворения)

Първа възрастова група – 10-13 години:

Първо място: Моника Атанасова – 13 години, ЛК „Касталия”, ЦПЛР-ОДК Варна, за „След земетресението”
Второ място: Галя Цветанова – 11 години, ЦПЛР – ОДК, „Людмила Живкова” град Оряхово, обл. Враца, за „Писмо до мен”
Трето място: Мария – Роза Мирчева – 11 години, „Литературен клуб”, ЦПЛР – Стара Загора, за „ Брезичка”

Втора възрастова група – 14-19 години:

Първо място: Даница Костова – 18 години, ЛК „Касталия”, ЦПЛР – ОДК Варна, за „Странности”
Второ място: Теодора Тодорова – 17 години, ЕГ ”Васил Карагьозов”, Ямбол, за „Ще бъда себе си”
Трето място: Карина Цветкова – 17 години, ЛК „Касталия”, ЦПЛР – ОДК Варна, за „Етапи”

Раздел проза (разказ, приказка, есе, импресия)

Първа възрастова група – 10-13 години:

Първо място: Александър Диев – 13 години, ОУ „Райна Княгиня”, Пловдив, за „Мечтател”
Второ място: Кристиян Фурлински – 12 години, ОУ „Васил Левски” Пловдив, за „Писмо до себе си”
Трето място: Сияна Кирилова – 13 години, ЦПЛР – ОДК, „Людмила Живкова” град Оряхово, обл. Враца, за „То е истината в мен”
Поощрения: Диляна Върбанова – 13 години, ОУ ”Димитър Благоев”, Велико Търново, за „Дилянка за Дилянка”

Втора възрастова група – 14-19 години:
Първо място: Мариела Иванова – 18 години, ЕГ „Васил Карагьозов” Ямбол, за „Полет към свободата”
Второ място: Анджела Маринова – 16 години, ЛК „Касталия”, ЦПЛР – ОДК Варна, за „Веско”
Трето място: Никол Хасарджиева – 18 години, ПГС „Христо Смирненски”, Кърджали, за „Писмо до себе си”
Поощрения: Колийн Господинова – 18 години, клуб „Слово”, ЦПЛР-ЦУТНТ, Разград, за „Тайната на бялото платно”

Награда за най-добре представил се участник от Стара Загора:
Ема Станчева – 17 години, „Литературен клуб”, ЦПЛР – Стара Загора, за „Писмата на господин Игнатиев”

Награда на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора:
Борис Зарков – 16 години, МГ „Баба Тонка”, Русе, за „Писмо до себе си”.

Церемонията по награждаването на участниците ще бъде на 31.05. 2023 година от 18.00 часа в камерна зала на Културен център за даровити и талантливи деца „Петър Жеков” .
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн