Откриха фотоизложба за 10-годишната история на кинофестивала „Златната липа“

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони и още снимки >>>

Izlozhba-10-godini-Zlatnata-lipa-6-WEBIzlozhba-10-godini-Zlatnata-lipa-7Фотоизложба с 32 кадъра, запечатали едни от най-красивите моменти от 10-годишната история на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“, беше официално открита днес в Стара Загора. Тя е подредена по алеята край пешеходната зона в южната част на парк „5 октомври“.

Изложбата беше представена от зам.-кмета по култура, туризъм и младежки дейности Милена Желева и началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова.

Изложбата проследява хронологично по години от 2013 до 2022 г. моменти от церемониите по откриване на „Златната липа“, награждаването на отличените филми, въодушевената публика, изпълнила голямата зала на Старозагорската опера. Фотосите ни припомнят моменти от награждаването на любими актьори като почетния гражданин на Стара Загора Васил Михайлов, големите актриси Татяна Лолова и Гинка Станчева, които за жалост вече не са между нас, гостуването на чуждестранните кинозвезди Джанкарло Джанини и Ян Енглерт, които също получиха своите отличия за цялостен принос в киното. Главната заслуга по подбора на фотосите е на основателя на фестивала – кинорежисьора Магдалена Ралчева.

Зам.-кметът Милена Желева пожела още много години напред Стара Загора да има своята „Златна липа“. „Убедени сме, че фестивалът тепърва ще набира скорост и ще се налага в европейски мащаб“, посочи тя.

„Това е един от най-красивите културни празници на Стара Загора. По време на фестивалните дни градът става столица на европейското кино. И е най-щедрият жест към старозагорци и за гостите на града от Община Стара Загора, която през всички тези години подкрепя финансово фестивала и позволява входът за всички прожекции да бъде свободен“, допълни Диана Атанасова.

„Свободният достъп е много важен акцент за достъпа на зрителите до европейското кино. Хората, които трудно могат да си позволят да платят за подобен вид кино, имат възможност да ги гледат“, каза още Милена Желева.

Не е тайна, че от години по време на фестивалните дни много хора си вземат отпуск, за да могат да изгледат повече филми, включително от други градове като Пловдив, Сливен, Хасково, София и Ямбол.

„В първите години имаше много скептици, които питаха защо такъв фестивал не се прави в столицата, а именно в Стара Загора. Времето обаче ги опроверга. Изминалите 10 издания определиха Стара Загора като емблематичен град, свързан с европейското кино. Утвърдихме се като място, където подобно събитие може да се случва и да се развива“, подчерта Милена Желева.

Фестивалът ще бъде официално открит тази събота, 27 май, от 17,30 часа пред западния вход на Старозагорската опера и ще продължи до 31 май. За поредна година с помощта на Община Стара Загора филмите ще се прожектират в три зали, за да може всеки от 48-те филма в програмата да има най-малко две прожекции. Това са залите на Старозагорската опера, на РБ „Захарий Княжески“ и на Културен център „Стара Загора“.

В откриването на изложбата се включиха и трима от фотографите, автори на снимките, включени в нея – Димитър Александров, Рад Димитров и Жейна Колева, които получиха заслужените аплодисменти на всички присъстващи.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн