Гвардейският представителен духов оркестър ще е част от „Цветовете на джаза“

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

2022 г. на фестивал в Базел, Швейцария6223caeb04dc9fa0d349562c95838fc2Първият ден на джазовия фестивал „Цветовете на джаза“ в Стара Загора – 8 юни, ще предложи на публиката концерт на Гвардейския представителен духов оркестър с диригент подполковник Ради Радев. На сцената на Античния форум „Августа Траяна“ ще излязат 50 музиканти гвардейци, за които диригентът с доза хумор и голям респект казва: Да, той (гвардейският музикант) е един от малкото, който свири на минус 20 или на плюс 40 градуса.

В изпълненията на оркестъра са съчетани професионализъм и високо майсторство, както и репертоар с широк музикален диапазон – от невероятното богатство на ритми и звучене на българската народна музика до военните маршове, класика, естрада и джаз. Запомнящи и радващи публиката са многобройните концерти на оркестъра, участието в официални празници и фестивали, партньорството с известни музиканти, певци, артисти.

Първият военен духов оркестър в България е създаден през 1879 г. От 1892 г. оркестърът преминава към Лейбгвардейския ескадрон. Това е и първият професионален симфоничен оркестър – нещо съвършено ново за страната.

Моменти от историята на оркестъра споделя в интервю за БНР диригентът подполковник Ради Радев: В основата на създаването му е първият духов оркестър в България, съставен от чешки музиканти, 20 на брой, наети от първото българско правителство веднага след Освобождението. Те пристигат във Велико Търново и на 26 април правят първия дефилир в града. През 1892 г. този оркестър е преместен в София и е зачислен към Лейбгвардейския конен полк, в състава на Гвардейската част. Първият диригент е чехът Йозеф Хохола. Важно е да се знае, че дълго време диригентите на духови оркестри у нас са все чехи. Изключение прави Емануил Манолов, който през 1895 г. става капелмайстор в Пловдив. Първият българин, назначен за капелмайстор на Гвардейския оркестър, е Маестро Георги Атанасов – авторът на първата българска симфония. Благодарение на него започват да се появяват и български имена сред военните диригенти. По-голяма част от тях са завършили музикалното си образование в Западна Европа – Германия, Австрия, Чехия. В състава е имало симфоничен оркестър и през 1936 г. се взема решение той да бъде отделен. Така през 1937 г. се създава Софийската филхармония. Ако трябва да обобщим, военните духови оркестри са първите професионални състави у нас и са имали възможност да изпълняват произведенията на първите български композитори, чието творчество се развива по онова време. Със своите знания и умения те са сред създателите на професионалното музикално обучение у нас.

На 1 февруари 1951 г. по решение на правителството на Република България е създаден Представителният духов оркестър на Министерството на народната отбрана. С Постановление на Министерския съвет от 2001 г. той влиза в състава на Националната гвардейска част.

През годините с този оркестър израстват и се развиват едни от най-видните наши композитори и диригенти – Йозеф Хохола, Алоис Мацак, Маестро Георги Атанасов, Филип Кутев, Емануил Манолов, Атанас Иванов, Дико Илиев, Никола Цонев, Жеко Димов, Стоян Стоянов, Константин Михайлов, Митьо Божинов, Жеко Димов, Николай Братанов, Никола Казасов, Цветан Цветков и Диян Диханов. От 2008 г. Главен диригент на Българската армия и Началник на Гвардейския представителен духов оркестър е подполковник Ради Радев.

Наред с церемониалните функции оркестърът развива активна концертна дейност и има успешни и незабравими участия на международни фестивали на военните духови оркестри в Германия, Франция, Унгария, Израел, Русия, Белгия, Турция, Дания, Швейцария и др.

Гвардейският представителен духов оркестър е първокласен художествено-изпълнителски колектив.

Безспорни са неговите заслуги за естетическото и музикално възпитание на българските воини и публиката.

Диригентът на оркестъра подполковник Ради Радев завършва Средното музикално училище „Филип Кутев“ – Котел със специалност гъдулка и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив със специалности дирижиране и композиция в класа на доц. Стефан Мутафчиев. Кариерата си на музикант започва в Ансамбъл „Тракия“ – Пловдив. Автор е на десетки песни, маршове, симфонични сюити, музикални програми. Още като ученик през 1986 г. участва в Националния конкурс на името на гъдуларя Янко Петров в град Гълъбово и е носител на първа награда. Следват много награди и отличия за музикалната му и композиторска работа, сред които: през 2014 г. от Министерството на културата „Златен век“ – печат на цар Симеон Велики; през 2015 г. орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен от Президента на Република България за заслуги към българската музикална култура; през 2017 г. „Златна монета“ за принос към развитието на българската култура, връчена от Съвета на Европейската научна и културна общност. Член е на Съюза на българските композитори.
#gerb

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн